VPK banneri
Pääkirjoitukset Keski-Häme

Vaikeneminen ei ole kultaa

Merja Hirvisaari on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Vanha hokema siitä, että vaikeneminen on kultaa ja puhuminen hopeaa voi kyllä pitää paikkansa silloin, kun todistaa todeksi toista vanhaa sanontaa: on parempi pitää suunsa kiinni ja vain näyttää tyhmältä kuin avata suunsa ja todistaa oikeasti olevansa idiootti. Muutoin vaikeneminen on vaarallista.

Luottamus on eri asia kuin vääryydestä vaikeneminen. Vasikka, ilmiantaja, luottamuksen pettäjä ansaitseekin häneen lyödyt rumat leimat. Jos lupaa pitää omana tietonaan itselleen uskotun salaisuuden, on kunniakasta pitää lupauksesta kiinni. Pienissä yhteisöissä elävät tietävät hyvin, miten nopeasti tällaiset salaisuudet leviävät. Onko luottamuksen pettämisen häpeä pienempi, jos kaikki ovat siihen syyllisiä?
Toisaalta on tunnetusti ollut julkisia salaisuuksia, jotka koko kylä tietää, mutta joista ei ulkopuolisille puhuta. Ei tehdä niistä numeroa.
Vaikeneminen sellaisesta, minkä pitäisi tulla julkiseksi, mutta josta ei uskalleta kertoa oman maineen tai yhteisöllisen aseman menettämisen pelossa, syö ihmistä sisäisesti. Vaikeneminen ei ole koskaan parantanut yhtään haavaa, vaan ainoastaan syventänyt niitä. Kun ihmiset eivät uskalla puhua, väärintekijät uskaltavat tehdä yhä enemmän väärin.
Avoimuus olisi kaikille paljon turvallisempi vaihtoehto. Kukaan ei pettäisi luottamusta, kukaan ei jäisi valheesta kiinni – ja väärintekeminen vaikeutuisi.
Mainio esimerkki tästä on vastikään julkaistu amerikkalainen tutkimus, jolla tekijöiden mukaan pystyttiin osoittamaan jopa se, että kun paikallinen sanomalehti vaikenee, kunnan taloustilannekin huonontuu. Lähes 20 vuoden (1996–2015) seurantajakson avulla todettiin, että paikallisen sanomalehden vaikeneminen köyhdyttää yhteisöä henkisesti, kun paikalliset tarinat eivät enää pääse julkisuuteen, mutta käytännössä myös kuntien talous heikkenee, kun poliitikot eivät enää joudu julkisesti vastuuseen tekemistään päätöksistä. He muun muassa ottavat isompia riskejä ja tekevät työnsä huolimattomammin. Moraalin heikkenemisen median valvomisen puuttuessa ovat jo aiemmatkin tutkimukset vahvistaneet. Nyt todistettiin myös se, että median vaikenemisella on paikallista taloutta heikentävä vaikutus. Tutkimustuloksista uutisoi Citylab-verkkolehti toukokuussa. Vaikeneminen ei siis todellakaan ole kultaa, vaan kullan menettämistä.
Julkisuus on usein tehokkain tapa lopettaa väärinkäytös. Vaikenemalla alistut ja annat vääryyden jatkua. Kuinka monta kertaa sinä olet hyötynyt siitä, että asiasta ei tehty numeroa? Kuinka usein hyötyjä oli se, joka pyysi sinua vaikenemaan?

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski