Pääkirjoitukset Keski-Häme

Valikoivaa yhdenvertaisuutta

Merja Hirvisaari on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Koulutus on aina ollut niiden edistämää, joilla itsellään on ollut riittävästi sivistystä myös sydämessä. Valitettavasti koululaitoksesta kovin usein ovat olleet päättämässä ne, joilla sitä ei ole ollut missään. Näiden vastakkaisten voimien välissä Suomen koululaitos on seilannut hyvien tarkoitusten ja huonon hallinnon välisessä ristiaallokossa.

Toiset halusivat kaikkien lasten käyvän koulua, toiset huutelivat, että koulu opettaa maaseudun lapset vain laiskoiksi, tai ainakin heille riittää kiertokoulu.

Toiset laativat lain koulupiireistä, jotka takasivat jokaiselle lapselle koulumatkan pituudeksi korkeintaan viisi kilometriä. Toiset vapauttivat oppivelvollisuudesta kaikki yli viisi kilometriä koulusta kauempana asuvat lapset.

Toiset iloitsivat Suomen koululaitoksen loistavista tuloksista kansainvälisissä vertailuissa, toiset supistivat surutta paikallista koulutoimintaa oman hallintonsa rahareikien paikkaamiseksi.

Uno Cygnaeus on raukka saanut kieriskellä haudassaan väkkärän lailla viimeiset sata vuotta.

Mikään ei ole muuttunut. Viime päivinä on julkisuuteen tuotu taas ajatuksia siitä, että pienistä kunnista – täältä maalta – voisi koko koululaitoksen viedä isompiin kaupunkeihin.

Samat ajatusten Tonavat ovat suureen ääneen vaatineet muilta ihmisiltä sosiaalista vastuuta, yhdenvertaisuutta ja syrjinnän torjumista sellaisissa asioissa, joista he saavat kerättyä itselleen poliittista tai taloudellista etua. Ja voi hyvänen aika, miten on sivistymättömiksi irvailtu niitä, joiden totuus on ollut toisenlainen.

Ja nyt sitten ollaan sitä mieltä, että onkin ihan tyhmää olla tasapuolinen, kun on kyseessä suomalaisten sivistystaso huomisen Suomessa. Tai lammilaisten Lammilla.

Onneksi lain muuttaminen ei tapahdu sormia napsauttamalla. Ja onneksi voimassa oleva yhdenvertaisuuslaki sanoo ihan selvällä suomen kielellä, että syrjintä on erityisen kiellettyä silloin, jos on kyse koulutuksen saamisesta, julkisen vallan käytöstä tai julkisen hallintotehtävän hoidosta.

Lammilaiset taistelevat lukionsa puolesta painavin perustein. Olen koko sydämeni pohjasta sitä mieltä, että heidän puolellaan – ja koko suomalaisen koululaitoksen puolella – pitäisi olla jokaisen sivistyneen ihmisen.

Merja Hirvisaari
Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski