Pääkirjoitukset Keski-Häme

Vanhat hyvät ajat

Nöösityttönä kirjoitin ylioppilasaineen siitä, onko vanha hyvä aika pelkkä kulunut fraasi. En kyllä yhtään enää muista, mitä luulin silloin asiasta tietäväni. Tänään saattaisi ajatuksen voima olla särmän verran syvempi, mutta en tiedä osaisinko vieläkään vastata tuohon kysymykseen oikein.

Oliko joku asia ennen paremmin? Ja jos oli, niin mikä? Voi, pystyisin luettelemaan monta sellaista asiaa, minkä toivoisin olevan toisin tänään. Mutta haluaisinko sittenkään kääntää kelloa taaksepäin?

Viikonloppuna valmistelin Loma-lehteämme painoa varten ja tempaannuin sen tarinoihin mukaan koko sydämeni kyllyydestä. Ainakaan se ei ole turhaa sanahelinää, että olemme eläneet mielenkiintoisia aikoja – ihan aina. Juutalaisia Alvettulassa, Hrustsovin ja Kennedyn välinen kuuma linja Tuuloksessa, Namibian varapresidentti Lammille adoptoituna, viikinkejä Suolijärvellä – jos ei tämä seutu ole ollut ihan maailman napa niin Weberin piste nyt kuitenkin. On se, Tuittulassa tällä hetkellä.

Jännittäviä seikkailuja – täältä riittävän laajan perspektiivin päästä. Ei ole ollut mielenkiintoinen elämä koskaan helppoa sen eläjälle – eikä ole sitä nytkään.

Viikonloppuna mietiskelimme viisaitten ihmisten kanssa sitäkin, miltä meidän tämä hetkemme mahtaa näyttää niistä ihmisistä, jotka jokusen vuosisadan jälkeen yrittävät hahmottaa sitä, millaista elämää me täällä oikein elimme.

Miltä näyttää isoksi renkaaksi venytetty alkuasukkaan korva tulevan tutkijan silmissä? Entä yltympäriinsä tatuioidut ihmiskehot? Millaisia karttoja tulevaisuudessa yritettäisiin piirtää meidän sielujemme maisemasta? Onnistuvatko he yhtään sen paremmin, kuin me tehdessämme tulkintoja eilisen seikkailuista? En usko.

Silti olen sitä mieltä, että elämä pysyy mielekkäimpänä silloin, kun sen mukana jaksaa muuttua. Silloin syntyy se ihana illuusio siitä, että eilinen on mennyt, huomista ei vielä ole ja kaikki millä on merkitystä, on vain tämä hetki.

Ah, tuota ihanaa, vanhaa ja kulunutta fraasia. Kylläpä ne tuntuvat nykyisin mukavilta.

Merja Hirvisaari
Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Lue Keski-Hämeen Lomalehti nyt veloituksetta digilehtenä!

 

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski