Pääkirjoitukset Keski-Häme

Vanhukset maksavat jälleen – tällä kertaa hengellään

Merja Hirvisaari

Koronaan kuolleista on Suomessa kaksi kolmesta ollut vanhainkodin asukkaita. Niitä samoja, joita päättäjämme ääni väristen kertovat kaikkien suojelevan.

Vierailut hoivakoteihin kiellettiin hyvin nopeasti, kun Covid-19-virus alkoi maailmalla levitä. Viime viikolla omaa äitiäni hoivaavassa kodissa ei enää viety puhelintakaan vanhukselle. Osaston yhteinen puhelin on liian potentiaalinen viruksen levittäjä. Kun vanhus ei enää kykene omin voimin käyttämään sähköisen viestinnän välineitä, ainoa tapa jutella äidille on lähettää kortti tai kirjoittaa kirje. Vastausta ei tule.

Ehkä on ymmärrettävää, että reagoin voimakkaasti, kun kuulen mairean äänen sanovan televisioruudulla, että suojavälineitä riittää kaikissa sairaanhoitopiireissä, kun vasta olen sulkenut puhelimen ja kuullut, että suojavälineitä on niin vähän, että niitä on henkilökuntaa kielletty käyttämästä, ellei ole tosi kyseessä.

Joka päivä kasvavat lukemat kertovat siitä, kuinka monta ihmistä on taas kuollut koronaan. Liian iso osa ihmisyyden etäännyttävistä numeroista on ollut ”turvassa” hoivakodissa.

Ruotsissa sanotaan melkein ääneen, että ne 1 500* jonkun rakasta ja äärettömän tärkeää, jotka siellä ovat menehtyneet, ovat muka pieni hinta siitä, että yhteiskunnan pyörät pysyvät pyörimässä ja muille saadaan laumasuoja.

Suomen numerot tuntuvat siihen verrattuna hyvin mitättömiltä. Vaikka niistä puuttuvatkin hoivakotien kuolemat ja ne, joita ei ole ollenkaan edes testattu.

Kyllä. Vanhuksia kuolee joka päivä. Mutta minun ja sinunkin äitisi tai isäsi voi kuolla vain yhtenä päivänä. En usko, että kumpikaan meistä haluaisi, että se päivä on tänään.

Suojelutehtävässään yhteiskunta on epäonnistunut. Eikä se vanhusten kohdalla todellakaan ole ensimmäinen kerta. En usko, että hallituksessa istuu yhtään sellaista ministeriä, jonka puolue ei olisi vähintään viisissä viime vaaleissa luvannut laittaa vanhusten asioita kuntoon. Moni muistaa senkin, kun taannoin yksi ehdotti ääneen, että vaalilupauksista ei tarvitsisi pitää kiinni, kun ei niitä kukaan tosissaan anna.

Näin jälkiviisaana se oli paljon rehellisempää puhetta kuin se viestintä, millä terveydenhuollon asiantuntijat, ministerit ja virkamiehet ovat nyt kertoneet meille koronasta.

Työrauha? Mille? Julkinen kritiikki on ainoa, mikä estää meitä kaikkia muuttumasta numeroiksi, joilla ei ole juuri mitään arvoa.

Joka kerran kun puhelin soi, pelkään että näytöllä näkyy hoivakodin numero.

Merja Hirvisaari
Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

 

*25.4. vahvistettu luku on 2142. Kirjoitushetkellä lukema oli 1580.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski