Pääkirjoitukset Keski-Häme

Viherpeukalo keskellä kämmentä

Merja Hirvisaari on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Joka vuosi innostun keväästä yhtä paljon. Ostan taimia, siemeniä, sipuleita, huhkin hikipäässä pihamaalla ja perustan jos vaikka minkälaista kasvimaata. Rahaa palaa, lihakset huutavat hoosiannaa ja kädet ovat rakoilla, mutta elämä on ihanaa. Joku osa urbanisoituneenkin ihmisen perimästä aistii maan tuoksusta jotain samanlaista rajatonta voimaa kuin katsellessaan ulapalle ja kuunnellessaan laineiden liplatusta, etsiessään pilvien muodoista uusia tarinoita tai tuijottaessaan nuotion tuleen. Olemme elementeistämme koostettuja.

Valitettavasti innostukseni joka vuosi myös laantuu puolivälissä kesää.

Alan pikkuhiljaa toki oppia, että kaikkia juuria ei kannata kiskoa keväällä irti maasta, kun osa esiin työntyvistä rikkaruohoista osoittautuukin perennoiksi, jotka joku paljon minua taitavampi puutarhuri kasvatti ehkä jopa sata vuotta sitten. Senkin jo tajuan, että retiisi ei saanut tarpeeksi vettä, jos se kesän lopulla on pikkusormen pään kokoinen ja maistuu pahville.

Viimeksi, kun olin saanut porkkanat ensimmäistä kertaa niin suuriksi, että luulin satoakin saavani, oli sadonkorjuupäivän koittaessa jokaisesta porkkanasta jäljellä vain varsi. Jonkun päässä vielä näkyi naatista sen verran, että hampaan jäljet pääsivät ilkkumaan idiootille.

Tänä vuonna yritän olla myyriä viisaampi ja rakensin lavakauluksista hienot kasvualustat. Juuri nyt näyttää lupaavalta, mutta jos vanhat merkit paikkansa pitävät, en syksyllä saa säilöön yhtään mitään.

Kevään hurma on silti niin huikea, ettei se oikeastaan edes haittaa.

Naapurissa on ihana luomutila, josta saan sitten ostella kaiken sen, mitä itse en saanut kasvamaan. Sinne on ilo viedä kesävieraatkin ihmettelemään sitä, miten hienoa maalla on elää ja miten hyvää ruokaa täällä poimitaan suoraan pellosta.

Mutta tietäisikö joku, mikä on se ihan vaalea, mäkärää vähän isompi kärpänen, joka sekä puree että imee verta sellaisesta tytönhupakosta, joka ensimmäisenä lämpimänä kesäpäivänä menee heti kukkamekossa ja paljain jaloin haravoimaan metsänreunaa? Niistä en oikein tykkää.

Merja Hirvisaari
Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat