Pääkirjoitukset Keski-Häme

Voi voi Kusti kulta!

Merja Hirvisaari on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Voi voi, Kusti kulta, jos sinä sittenkin vain polkisit? Vanha hyvä aika ja äitien turhautuneet huokaukset tulevat väkisinkin mieleen, kun katselee Postin toimintaa – ja viestintää.

Eduskuntaan asti on tehty kyselyitä, että miten voi olla mahdollista, että Posti maksattaa jatkuvasti kasvavilla hinnoilla ja jatkuvasti heikentyvällä palvelulla oman, asiakkaittensa kanssa kilpailevan mainostuotteen? Mainostuloilla elävät lehdet kärsivät jatkuvasti Postin jakeluvirheistä ja viivästyksistä ja heidän tilaaja-asiakkaansa joutuvat odottamaan arvokasta lehteä päiväkausia, mutta Postin omaan mainosjakeluun myydään kilpaa näkyvyyttä. Valtakunnallinen, valtion omistama toimija tuhoaa paikallisesti omat kilpailijansa ylisuurilla jakeluhinnoilla ja epäluotettavalla palvelulla.

Keski-Hämeenkin kustannuksissa Postin hinta jakelusta oli kaksi kertaa suurempi kuin kirjapainon hinta painatuksesta. Jokainen lukijamme tietää, millaisia ongelmia Keski-Hämeen jakelussa on ollut.

Yritys pystyy ratkaisemaan osan omasta dilemmastaan vaihtamalla palveluntuottajaa. Varsinkin, kun Posti omassa raportissaan Viestintävirastolle toteaa lakonisesti, että ”Sanoma- tai aikakauslehdet, osoitteettomat suoramarkkinointilähetykset ja valtaosa paketeista eivät kuulu postilain piiriin.” Eli kohauttelee olkapäitään: mitäs tilaatte surkeaa palveluamme meiltä.

Mutta mitä tekee se tavallinen ihminen, jolla ei ole tietokonetta, jolle kirje on elintärkeä, jolle laskujen saapuminen ja maksaminen ajallaan on kunniakysymys? No, hänellekin Postilla on valmiina kaksi kertaa kalliimpi vaihtoehto: Posti lanseeraa ”palvelun”, jolla se antaa itselleen luvan myöhästyttää kaikkea jakelua kaksi kertaa reilua pitemmäksi ja antaa kansalaiselle mahdollisuuden ostaa nopeampaa jakelua kaksinkertaisella hinnalla.

Röyhkeydellä ei ole rajoja.

Minä olen sitä mieltä, että jos valtio edellyttää kansalaisiltaan viestiensä vastaaottamista sähköisesti, valtion on varmistettava, että kansalaisella on sekä luotettavat tietoyhteydet että välineet viestin vastaanottamiseen.

Jos joka niemessä, notkossa ja saarelmassa on laajakaista ja tietokone, voivat kaikki maailman Kustit keskittyä polkemiseen, ilman postin painavaa taakkaa.

Sitä odotellessa Keski-Häme on siirtymässä osittaiseen varhaisjakeluun. Paikallislehti on saatava perille tilaajilleen silloinkin, kun Kusti ei viitsi polkea.

Merja Hirvisaari

Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski