Pääkirjoitukset Lammi

Yhteishaussa ammatti ja lukio

Merja Hirvisaari on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Kevään yhteishaun alkaessa tekee taas mieli päästellä ärräpäitä, kun toimitukseen tulee viestejä ihmisiltä, jotka kertovat jälkikasvun jättävän Lammin lukion hakuvaihtoehdoista pois, kun eivät ole varmoja, saako nyt opintonsa aloittava valkolakkiin asti Lammilla opiskella.

Vanhemmille ja perheille esittäisin vakaan toivomuksen: hakekaa Lammille! Mitä enemmän lukioon on tulijoita, sitä varmemmin se Lammilla pysyy. Laittakaa Lammi ykkössijalle, vaikka päättäjämme eivät sitä ole tehneetkään.

Aikataulu on lammilaisittain kyllä karmea. Hakuaika päättyy 10.3., ja lammilaisille kerrotaan vasta 17.3., mitä lukiolle tapahtuu. Yhteishaun valintojen tulokset ovat selvillä kesäkuussa. Toivoa siis sopii, että varmistus Lammin lukion jatkamisesta tulee sitä ennen.

Arvaa, kuinka monta kertaa muotoilin ylläolevan lauseen, ennen kuin siitä tuli painokelpoinen? Itse tilanteesta ei valitettavasti sellaista saa mitenkään päin kääntämällä.

Lehteä tällä viikolla painokuntoon valmistellessamme olen kuitenkin ollut sangen vaikuttunut siitä, miten suuri merkitys kouluilla ja oppilaitoksilla onkaan pitäjien elämään – ja elinvoimaan. Tässä lehdessä on laaja kattaus siitä, mitä kaikkea pienissä pitäjissä pystyy oppimaan, ja miten laadukasta jälkeä opinnoissa saadaan aikaan.

Evon metsäkampuksen innostus tulevaisuuden monista mahdollisuuksista on tarttuvaa, Lammin biologisen aseman tutkimustulokset koko maailman kannalta mielenkiintoisia. Hakkalan koulun koskettavat konsertit ja lukion valloittavan musikaalin näytenumerot kelpaa esitellä kenelle tahansa.

Minä en pysty edes kuvittelemaan sellaisen ihmisen sielunelämää, joka haluaa katkaista tämän luovuuden virran ja tuhota Lammin tulevaisuuden sivistystasoa alentamalla. Minun mielestäni sivistys on asia, josta pitää olla valmis maksamaan paljon enemmän kuin parkkipaikoista. Tiedän, että ne eivät taloudellisesti ole verrannollisia keskenään, mutta kyllä ne arvoasetelmasta kertovat.

Joku ehdotti, että pitäjistä pitäisi lähettää pitkä traktorimarssi äänestämään toriparkista, toinen sanoi, että Lammin huutolaislapset kannattaisi kävelyttää kolmen tonnin hintalaput hihoissa harmaana letkana kohti kantakaupunkia, niin että saisimme valtakunnallisen huomion Lammille, jota nyt kohdellaan väärin.

Pitäjien tulevaisuuden kannalta minulla on kuitenkin parempi idea: Muuttakaa päättäjät pitäjiin! Sen jälkeen yhdenvertaisuus voisi teillekin tarkoittaa sitä, että heikompaa autetaan vahvemman tasolle vähän isommalla panostuksella. Sitä paitsi luonnonläheisyys ja kaunis maisema ovat ennenkin auttaneet fokuksensa kadottaneita takaisin järkiinsä.

Merja Hirvisaari
Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski