Pääkirjoitukset Keski-Häme

Ympäri käydään, yhteen tullaan

Merja Hirvisaari on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Jos pieneltä lapselta kysyttäisiin, mitä otsikko tarkoittaa, hän saattaisi sanoa vyö, niin kuin sanoi sekin pieni, joka arvuutteli merkityksiä sanonnalle ”Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää.”

Olen viime viikot perehtynyt, Keski-Hämeen vanhojen uutisten pohjalta, Hauhon, Lammin ja Tuuloksen entisten kuntien taakseen jättämään ajanjaksoon ennen vuonna 2009 solmittua kuntaliitosta.

Olipahan railakasta menoa!

Olemme koostamassa tuosta ajasta juttusarjaa ”Kymmenen vuotta kaupunkilaisina”, jonka ensimmäinen osa julkaistiin 3.9.2020 ilmestyneessä lehdessä. Aloitamme kaikkein helpoimmasta, kun yritämme nähdä, mitä tämä ensimmäinen vuosikymmen osana Hämeenlinnaa on pitäjille merkinnyt.

Tunteet velloivat kymmenen vuotta sitten niin kuumina, että eräskin valtuutettu tokaisi, että hänkin alun perin vastusti kuntaliitosta, mutta on nyt muuttanut mielensä. Hänen sutkautuksensa ”Lammilaisten etu taitaa olla, että meidän asioistamme on päättämässä mahdollisimman vähän lammilaisia.” uutisoitiin Keski-Hämeessä 3.1.2008 vuoden 2007 parhaana kommenttina.

Koska kymmenen vuotta sitten päätöksiä tehneillä ei ollut kristallipalloa käsissään, ei tarkoituksemme ole käydä oikeutta siitä, mitä olisi pitänyt tehdä – eihän siitäkään ole saatavilla journalistisia kriteereitä täyttäviä tosiasioita uutisointimme tueksi. Kuten jutussa väkimäärän muutoksestakin, pyrimme juttusarjassamme keskittymään konkreettisiin asioihin. Mitä pitäjissä on tapahtunut kymmenessä vuodessa, ja mitä kuntaliitos on tuonut tullessaan pitäjäläisten arkeen.

Ajankohtaiseksi asian tekee se, että ensi vuosi on jälleen vaalivuosi, ja pitäjäläisten asioita ajamaan pyrkivillä tulee varmasti olemaan tarjolla taas yhtätoista hyvää ja kymmentä kaunista. Katsotaan siis yhdessä ensin se, miten aikaisemmin annetut lupaukset  – tai uhkakuvat – ovat toteutuneet.

Ympäri käydessä ja uudelleen yhteen tullessa syntyy tosiaankin myös se vyö, joka sitoo kokonaisuuden tiukemmin yhteen. Pyrimme ilman muuta löytämään liitoksesta sekä hyvät että huonot puolet, joten jos sinulla on mielessäsi jotain sellaista, minkä ehdottomasti haluaisit saada mukaan oman kotipitäjäsi muutoksesta, risuja tai ruusuja, kerrothan siitä toimitukseen! Sallimme tässä yhteydessä esiintymisen myös nimimerkillä, kunhan omat yhteystietosi tulevat toimituksen tietoon.

Mitä Sinä ajattelet? Entä onko oma mielipiteesi asiasta näiden kymmenen vuoden aikana muuttunut?

Koska kokonaisuus on laaja ja ulottuu vuosiin jo ennen kuntaliitosta, palastelemme sen pienemmiksi aihealueiksi. Ehkäpä niistä tulee siten myös helpommin nieltäviä? Toimituksessa ainakin tuntuu nälkä kasvavan syödessä, niin paljon maukasta kerrottavaa paikallislehden silloisesta uutisoinnista on nyt tarjolla.

Merja Hirvisaari
Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat