Pääkirjoitukset Keski-Häme

Ympäristötekoja

Esa Joensuu on Keski-Hämeen yrittäjä ja vastaava päätoimittaja.

Pyysimme puolueilta tiivistettyä yhteenvetoa niiden ympäristö- ja ilmastotavoitteista viime viikon Keski-Hämeessä julkaistua puolueiden tavoitevertailua varten.

Vastausten valtavirta kulki kohti fossiilisista polttoaineista vapaata energian tuotantoa jollakin aikataululla. Hyvä niin minunkin mielestäni, vaikka öljykentillä ollaan varmaan toista mieltä. Joissakin vastauksissa todettiin, että ratkaisut tehdään EU-tasolla tai vieläkin globaalimmin. Näin varmasti on, EU-parlamentin vaalit ovatkin sopivasti toukokuussa.

Suomen osuus ilmastopäästöistä on niin pieni, että sillä ei ole mitään merkitystä maapallomme kannalta. Meidän mahdollisuutemme on kehittää puhtaampia teknologioita, myydä niitä ja niiden avulla valmistettuja tuotteita maailmanlaajuisesti. Voimme omalla kehityksellämme olla esimerkki EU:ssa ja sillä mandaatilla ajaa EU-lainsäädäntöä puhtaamman energian ja muovittomamman ympäristön suuntaan. Koska EU:kin on globaalisti pieni, senkään oma panos ei riitä maailmaa pelastamaan, vaan myös muun maailman talousmahdit on saatava kehitykseen mukaan.

Nykyinen pääministeripuolue vannoo metsien hoidon ja puurakentamisen nimiin. Metsät ovat tärkeitä hiilinieluja ja hyvä hoito pitää ne toimivina, mutta tuskin pelkillä näillä eväillä pärjätään. Aivan omaa luokkaansa oli seuraavien asioiden ympärille rakennettu vastaus: ilmastohysteria lopetettava – muutosta ei ole todistettu – Suomi ei voisi sille mitään – haittaverot todellisille saasteille – hiilidioksidi ei ole saaste. No, oikeastaan mikään ei ole saastetta kun sitä ei ole liikaa. Hiilidioksidia vain tuppaa olemaan.

Itseäni on ilmasto- ja ympäristöasioissa ihmetyttänyt se, että kaikki ratkaisut pyrkivät hoitamaan seurauksia, ei itse pääongelmaa. Nyt se tuli yhdessä vastauksessa: väestöräjähdyksen pysäyttäminen. En ole erityisesti kyseisen puolueen ajatusten kannattaja, mutta karu totuus on se, että ihminen on hallitsemattomasti leviämään päässyt maapallon pahin haittalaji. Tässä kohdassa suomalaiset ja EU-alue ovat jo ajan tasalla – syntyvyys on ennätysalhaista. Kiinassa asia hoidettiin suunnitelmatalouden mukaisesti ankaralla tavalla. Globaali ongelmamme ovat kehittymättömät maat, joissa väestönkasvu on valtavaa ja joissa ihmiset elävät elämänsä kurjuudessa ja nälänhädässä.

Esa Joensuu
Kirjoittaja on Keski-Hämeen yrittäjä ja vastaava päätoimittaja.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski