Pääkirjoitukset Keski-Häme

Yrittäjän päivänä huomio yrittäjän jaksamiseen

Esa Joensuu on Keski-Hämeen yrittäjä ja vastaava päätoimittaja.

Tänään torstaina 5.9. vietetään yrittäjän päivää. Yrittäjyyteen liittyy vahva mielikuva siitä, että yrittäjät tekevät pitkää päivää tunteja laskematta, mutta toisaalta yrittäjät voivat valita, mitä tekevät ja määrätä omat työaikansa.

Työnantaja- ja maatalousyrittäjistä lähes puolet tekee kyselyn mukaan vähintään 50 tunnin työviikkoa. Tilastokeskuksen tutkimuksen mukaan lähes puolet sekä työnantajista että itsensätyöllistäjistä kertoi voineensa pitää enintään kaksi viikkoa yhtäjaksoista lomaa viimeisen vuoden aikana. Maatalousyrittäjistä vain joka kolmas oli onnistunut järjestämään vastaavan loman.

Moni yrittäjä joutuu tinkimään palautumisestaan pitääkseen yrityksensä kehittyvänä ja kilpailukykyisenä. Yrityksen toiminnalle on kuitenkin ensiarvoisen tärkeätä yrittäjän terveys ja hyvinvointi. Mitä pienempi yritys on, sitä enemmän sen toiminta on kiinni yrittäjän omasta jaksamisesta. Tämä on yhteiskunnallisestikin merkittävä asia, sillä yrittäjän omasta työpanoksesta riippuvaiset pienet ja mikroyritykset työllistävät lähes saman verran kuin koko julkinen sektori.

Palkansaajien työhyvinvoinnista on huolehdittu työterveyshuollon puitteissa lakimääräisesti, mutta yrittäjän on huolehdittava näistä asioista itse. Yrittämisen kuormittavuus voi alkaa jättämään jälkiään yrittäjän elintapoihin. Liikunta jää ajan puutteessa vähiin, ruokailutavat ajautuvat epäterveelliseen suuntaan ja levostakin tulee tingittyä. Kun omassa yrityksessä on ongelmia, ei yrittäjä voi itse jäädä sairastamaan. Se voi olla pahimmillaan yrityksen ja kaiken sen eteen tehdyn työn loppu.

Kuka siis pitäisi huolta yrittäjästä? Verkostoitumalla vaikkapa yrittäjäjärjestön kautta löytyy ainakin yrittäjäkollegoista vertaistukea moneen asiaan. Myös itse yrittäjäjärjestön tarjoamat palvelut ovat yrittäjälle tarpeen vaatiessa kullan arvoisia.

Mikä sitten saa kaikista riskeistä huolimatta ihmisen ryhtymään yrittäjäksi? Parasta yrittäjyydessä on yrittäjän oma innostus, työn imu ja tietynlainen vapaus. Yrittäjät ovat tutkimusten mukaan tyytyväisempiä työhönsä kuin palkansaajat. Tyytyväisimpiä ovat yrittäjät, joilla yrittämisen voimavarat, kuten talousosaaminen, ketteryys, johtamis-, myynti- ja markkinointiosaaminen sekä taloudelliset tavoitteet olivat vahvoja.

Esa Joensuu
Kirjoittaja on Keski-Hämeen yrittäjä ja vastaava päätoimittaja.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski