Pääkirjoitukset Keski-Häme

Yrittäjyyttä, positiivisuutta ja lukutaitoa

Esa Joensuu on Keski-Hämeen yrittäjä ja vastaava päätoimittaja.

Tällä viikolla vietetään yrittäjyysviikkoa ja positiivisuusviikkoa. Yrittäjä-sanalla on suomen kielessä alaviritteinen tunneasu. Yrittäjä olisi ikään kuin henkilö, joka vain yrittää tehdä jotain. Englannin ja ranskan ”entrepreneur” kuulostaakin paljon juhlallisemmalta. Yrittäjä on minun määritelmäni mukaan henkilö, joka ottaa taloudellisen riskin toteuttaakseen unelmansa ja tavoitteensa liike-elämässä tai ammatinharjoittamisessa. Kaikista Suomen yrityksistä alle 10 hengen yrittäjävetoisia mikroyrityksiä on yli 90 prosenttia ja lukumääräisesti niitä on yli 250 000. Alle 50 hengen mikro- ja pienyritykset ovat yrityssektorin suurin työllistäjä ja käytännössä niihin on syntynyt 2000-luvulla kaksi kolmasosaa uusista yksityisen sektorin työpaikoista. Pieni on siis paitsi kaunista, myös työllistävää. Tämän viikon Keski-Hämeessä on juttu kahden yrityksen osaamisen yhdistymisestä ja sen tuomasta investoinnista sekä uusista työpaikoista.

Suomalaisia on moitittu sisäänpäin kääntyneiksi ”mielensäpahoittajiksi”. On meissä niitäkin, mutta niin on varmasti muissakin pohjoisen pallonpuoliskon kansoissa. Ainakin siltä tuntuu kun uutisia ja tunnelmia muualta seuraa. Positiivisuusviikolla on sopivaa kääntää itsestä esiin se parempi plussapuoli. Jokaisessa meissä se kuitenkin on. Jospa se jäisi päälle vuoden muiksikin viikoiksi. Moni hankalakin asia on sellainen, että sen voi kääntää voitoksi, kun lähtee sitä oikealla asenteella selvittämään.
Päätimme positiivisuusviikon kunniaksi julkaista Keski-Hämeessä tällä viikolla vain positiivisia uutisia tai vähintään nähdä asioissa muitakin kuin huonoja puolia. Tosin monesti asioilla on kaksi puolta. Vaikkapa kuluneella kesällä. Lomailijan mielestä tämä on ollut ihannekesä, aurinkoa ja lämpöä on osunut kohdalle, oli loma sitten toukokuussa, elokuussa tai jossain sillä välillä. Mutta karjankasvattajalle tämä on ollut lähes katastrofikesä. Rehusato jäi pieneksi ja juomavesikaivot ammottavat tyhjyyttään.
Ensi lauantaina vietetään YK:n lukutaidon päivää. Nuorten lukijoidemme kannattaa käydä vilkaisemassa, mitä mielenkiintoista löytyy Keski-Hämeen Facebookista tai Instagramista.

Kirjoittaja on Keski-Hämeen yrittäjä ja vastaava päätoimittaja.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski