Lukijoiden mielipiteet Mielipiteet

Pitäjien elinvoima – torin ympäristön elinvoima

Hämeenlinnan tori. Kuva: Keski-Hämeen arkisto

Tämä lehti on Hauhon, Tuuloksen, Lammin ja Hämeenkosken alueen ”äänenkannattaja”.

Itse olen syntyisin myös pitäjästä eli Kalvolasta ja Iittalan kylästä eli pitäjien asia on myös minun asiani suhteessa keskuskaupunkiin.

Iittalan Lasimäen kahvilassa olen pyrkinyt käymään noin kerran kuussa ja seuraan kotiseutuni asioita ja kirjoittelen kuulumisia entisille luokkatovereille ihan kaukomaillekin.

Hämeenlinnan kaupungin tilastojen mukaan entiset pitäjät ovat menettäneet asukkaita viisivuotiskaudella vuosina 2014-19 seuraavasti: Hauho (-190), Kalvola (-111), Lammi (-362), Renko (-157), Tuulos (-60), yhteensä (- 880). Kantakaupungin alueen asukasluku on kasvanut noin 600:lla samassa ajassa. Toisaalta aivan ydinkeskustaan on tullut jopa 800 asukasta lisää, siis väestö todella keskittyy. Mielenkiintoista muuten, että keskustaan on tullut jo valtavasti väkeä, vaikka ei ole toriparkkia.

Kaupungin hallinnon suhtautumista kuvaa hyvin se, että kerrotaan ilonaiheena, että esimerkiksi kaupungin väkiluku kasvoi vuonna 2020 noin 300:lla (ilmeisesti vain ydinkeskustassa ja vanhemmissa ikäluokissa). Entä miten jatkui pitäjien tyhjentyminen, siitä ei esitetä tilastoja.

Samat verot kaupungille maksaa pitäjänkin asukas tuloistaan ja toisaalta, jos heitä muuttaa pois, verotuloja myös lähtee.

Eikö tämä pitäjien elinvoima (tai sen hiipuminen) olisi kuntavaaliteemana tärkeä, sen sijaan, että vatvotaan Hämeenlinnan ydinkeskustan pysäköintiongelmia?

Kokoomus on keskittäjäpuolue ja Keskustapuolue ajattelee alueiden etuja ja Vihreät saavat Hämeenlinnassakin parhaan kannatuksensa kantakaupungissa, mutta eiköhän kuntatasolla ratkaise ihmisen oma ajattelu enemmän kuin puoluekanta, onneksi.

Rafael Hellsten
tilastoasiantuntija
Hämeenlinna

Tagit

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat