Pitäjät Lammi Tuulos

90-vuotias Raimo Eerola on aina elänyt metsästä

Raimo Eerola. Kuva: Jussi Karvonen

Metsä on ollut lammilaisen Raimo Eerolan koti lapsesta saakka. Porraskoskentien varressa entisessä osuuskaupan talossa asuva 90 vuotta hiljattain täyttänyt Eerola on kotikylänsä Porraskosken ”ydinkeskustan” viimeinen vakituinen asukas.

– Lähitaloissa on enää asukkaita viikonloppuisin ja loma-aikoina. Kylä on hiljentynyt, joskus täällä oli kolmekin kauppaa. Linja-autoja kulki Porraskosken tiellä Lahden ja Tampereen väliä, kirkolle pääsi monta kertaa päivässä. Viimeinen kauppa ja koulukin sulkivat ovensa vuonna 1969. Vielä 1970-luvulla täällä liikkuivat monen eri kaupan myymäläautot, muistelee Eerola.

Tukinuitossa Raimo Eerola oli jo reilun kymmenen vuoden iässä. Luukunkoskella oli joka kivellä lapsia tai aikuisia laittamassa tukkeja alas koskea pitkin.

– Joskus tuli putoiltua koskeen, mutta ei siinä sen vakavampaa ollut.
Tukinuitto työllisti kyläläisiä etenkin 1950-luvulla, jolloin alkukesästä Luukunkoskea ja Porraskoskea pitkin uitettiin suuret määrät tukkeja.

Puutavaraa uitti Eerolan mukaan 5–7 eri yhtiötä.

– Uiton jälkeen jatkoimme töitä järvillä, kun etsimme uppotukkeja. Viimeiset tukit uitettiin vuonna 1963. Itse olin uitoissa 15 kesänä.

Raskaasta työstä ”vähin vammoin”

Eerola työskenteli koko ikänsä metsurina. Lähes kaikki harjoittivat metsätaloutta ja sen vaikutus oli suuri koko kylälle.

– Minä tein aikanaan työsopimuksen Yhtyneiden Paperitehtaiden nykyisen UPM:n kanssa. Olin yhtiön metsurina 40 vuotta. Metsureiden määrä väheni 1960-luvulla ja tällekin seudulle meitä jäi vain 3-4 kirjallisen sopimuksen tehnyttä metsuria. Kun jäin eläkkeelle 1990-luvulla, taisin olla viimeinen tällainen metsuri.

Alkuun metsätyöt tehtiin pokasahalla ja kirveellä.

–  Ensimmäisen moottorisahan hankin vuonna 1956, sahoilla ei tuolloin karsittu puita. Työ oli fyysisesti raskasta, työasennot huonoja ja sahatkin olivat tosi painavia.

Työn raskauden huomioon ottaen Eerola selvisi työurastaan ”vähin vammoin”. Harva metsuri jää eläkkeelle vasta 65-vuotiaana. Tosin metsätöitä en vielä silloin kokonaan lopettanut.

– Tänä kesänä jätin moottori- ja raivaussahan käytön nuoremmille, mutta polttopuut hakkaan vielä itse.

– En koskaan metsurina kärsinyt suuremmin vaivoista, mutta pari vuotta sitten kaaduin alamäessä kovassa vauhdissa potkukelkalla. Siitä sain selkävamman, joka vaivaa edelleen. Omat polttopuut pilkon, mutta varsinaisiin metsätöihin ei ole asiaa.

Eerola on kerännyt merkittävän kokoelman metsä- ja maatalouteen liittyviä työkaluja ja koneita. Tilallaan hänellä on kymmenen yli satavuotiasta rakennusta, muun muassa aittoja.

– Niihin olen tallentanut 1950-luvulta alkaen erilaista välineistöä, jota maa- ja metsätaloudessa on käytetty.
Eerola oli vuosia kyläyhdistyksen puheenjohtaja. Hänen kaudellaan tehtiin vuosituhannen alussa kyläkirja ”Porraskoski-Järventausta sanoin ja kuvin” yhdessä usean kirjoittajan, muun muassa Pauli Riihilahden kanssa. Eerolan osuus kirjassa on sujuvaa tekstiä hänen lukuharrastuksensa ansiosta.

– Kyläkirja tehtiin viimeisellä hetkellä, elossa oli vielä niitä vanhempia kyläläisiä, joilta saimme haastatteluilla paljon tietoa. Omaa osaani pidän suurena saavutuksena, näin kansakoulun pohjalta tehtynä.

Kyläyhdistys on pysynyt melko vireänä, päinvastoin kuin monissa kylissä.

– Saimme aikanaan nopeusrajoitukset ja nimikyltit kylälle, talkoovoimin teimme luontopolkuja ja laavun ja sillan Luukunkoskelle.

Eerola tunnustautuu lähes intohimoiseksi lukijaksi. Viikossa menee parikinkirjaa, pääosin kotimaisia dekkareita ja elämäkertoja. Kotona on merkittävä kirjakokoelma.

Kirjastoauto käy joka toinen viikko kylällä, yleensä lainaan neljä kirjaa parin viikon ajaksi. Kirjastoautopalvelu on ainoa palvelu kyläbussin ohella tällä kylällä.

Lääkäri myönsi tänä syksynä Eerolalle ajokortin viideksi vuodeksi eteenpäin.

– Vaikka kyläbussi käy kerran viikossa, mutta oma auto tuo vapauden tunnetta.

Syntymäpäivä

90-vuotias: Raimo Eerola
Syntynyt: 20.12.1930 Tuulos Raimo Eerola on syntynyt Tuuloksessa, nykyisessä Museo Eerolassa ja muutti Porraskoskelle vanhempiensa mukana 2,5-vuotiaana.
Perhe: puoliso, neljä lasta, lastenlapsia kuusi ja neljättä polveakin pari kappaletta.
Merkkipäivänä: Juhlapäivää vietettiin korona-aikana hyvin pienessä ystäväpiirissä.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat