Pitäjät Lammi

Aino Juhola ihastui Mainiemeen ja sen ympäristöön — rakennuskannan kunnossa riittää selvittämistä

Aino Juhola. Kuva: Jussi Karvonen

Kun vaasalainen Aino Juhola osti Mainiemen kiinteistöt muutama kuukausi sitten, oli kauppaan selkeät syyt.
– Tämä on luonnoltaan ja maisemaltaan kaunis ympäristö, jossa on mahdollisuus kehittää marjatilaa. Tällä hetkellä mennään kuitenkin kiinteistöpuoli edellä. Kaikkien kunto on kartoitettava, uusi omistaja kertoo..

Kiinteistöissä hänellä riittääkin mietittävää.

– Rakennuksia on toistakymmentä kasvihuoneesta ja navetasta monikerroksisiin päärakennuksiin. Täällä on metalli- ja puutyöverstaat, paritalo samoin kuin yksi kahdeksan asunnon rivitalo. Toisessa samankokoisessa rivitalossa on vuokralaiset. Päärakennuksessa on vuokralaisena Maivita Oy, mutta muutoin rakennukset ovat tyhjinä. Navetan yksi pääty on romahtamispisteessä, ja suurin osa tiloista vaatii kunnostusta, Juhola kuvaa tilannetta.

– Osaan tiloista voi tulla käyttötarkoituksen muutos. Tähän saakka esimerkiksi toimistokäytössä olleita tiloja kenties muutetaan asuinkäyttöön.

Ruokalarakennuksessa on suurtalouskeittiö laitteineen.

– Niiden toimivuudesta en tiedä, sanoo Juhola ja kertoo, että rakennuksen yläkertaan on tarkoitus tehdä asuntoja. Johtajien entisessä paritalossa on kaksi viiden makuuhuoneen asuntoa. Sekin saneerataan sosiaalipalveluja varten.

Johtajien talo Mainiemessä. Kuva: Jussi Karvonen

Johtajien entinen paritalo on tarkoitus saneerata sosiaalipalveluita varten.

– Verstaat toivon saavani vuokralle esimerkiksi puu- tai korjaamoalan yritykselle, Juhola kertoo.

Vuokrattavaa varastotilaakin alueelta löytyy.

– Pellot ovat vuokralla ja osin pysyvätkin vuokralla. Aion kuitenkin ensi kesänä aloittaa luomumansikan viljelyn, Juhola kertoo tulevaisuuden suunnitelmistaan.

– Kasvihuoneet ovat tällä hetkellä tyhjillään. Niitä en ryhdy talvea vasten edes kokeilemaan, koska lämmitysratkaisu kaikille Mainiemen kiinteistöille pitää miettiä sitä ennen. Nyt kaikki kiinteistöt lämpiävät öljyllä, jolle pitää miettiä vaihtoehtoja. Maalämpö voisi olla yksi, mutta Mainiemi sijaitsee pohjavesialueelle, mikä voi asettaa maalämmölle rajoitteita, Juhola pohtii.

Muutto edessä jossain vaiheessa

Lammi ei ole Juholalle täysin outo paikka. Lahden seudulla asuneen ystävän ansiosta hän on käynyt Keski-Hämeen alueella ennenkin.

– Tällaisia kokonaisuuksia tulee myyntiin hyvin harvoin. Olen jo ollut yhteydessä metsänhoitoyhdistykseen, jotta maisemaa saataisiin avatuksi järvelle päin. Näen tällä alueella paljon mahdollisuuksia. Mainiemen ympäristössä on luonnonsuojelualueita ja polkuverkostoa. Verkoston haluaisin kunnostaa ja tarjota ympäristöstä viihtyisän ulkoilualueen luonnonsuojelualuerajoitukset huomioiden.

Juhola aikoo muuttaa perheineen Lammille jossakin vaiheessa. Ensikokemukset ovat olleet hyvät.

– Kävin lounaalla keskustassa. Harvoin laitan someen mitään kuittausta, mutta sen lounaan jälkeen oli pakko kehaista ruokaa somessa.

Juhola kertoo olevansa kolmen lapsen äiti.

– Nuorin on 12-vuotias ja heistä on jo apua esimerkiksi marjatilalla. Lapset käyvät koulua Vaasassa ja itse pyrin viettämään aikaa Lammilla mahdollisimman paljon.

Koulutukseltaan Juhola on teknisluonnontieteiden diplomi-insinööri.

– Minulla on päivätyö keskijänniteverkon tuotteiden parissa. Vaasassa minulla on ollut pienimuotoista marjanviljelyä, mutta tänne aion perustaa isomman viljelyn.

Mainiemi on ollut aikojen saatossa monen eri tahon omistama ja toimijoita on ollut runsaasti.

Mainiemen verstasrakennus. Kuva: Jussi Karvonen

Aino Juhola näkee Mainiemessä paljon mahdollisuuksia. Tilat muuntuvat moneen ja esimerkiksi verstastilaa on tarjolla runsaasti. Uusi omistaja suunnittelee itse muun muassa marjanviljelyn aloittamista.

– Yhdessä autotallissa on työkaluja, mutta yhteyttä henkilöön, kenen työkaluja autotallissa on, ei ole vielä saatu. Laitoin oveen lisälukon ja lapun, että tallin haltija ottaisi yhteyttä minuun, uusi omistaja kertoo.

Myös avaimia tuntuu jääneen ihmisten taskuihin. Alueella on Juholan mukaan ollut outoja liikkujia, jotka ovat käyneet omilla avaimillaan kiinteistöissä.

– Joitakin lukkoja on ollut jo pakko vaihtaa. Toivoisin, että ihmiset ilmoittautuisivat minulle, enkä haluaisi riidellä tai ryhtyä järeisiin toimenpiteisiin. Järjestän ilman muuta tiloja ja autan tarvittaessa, mutta en voi omistajana katsoa läpi sormien, että täällä liikutaan luvatta.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski