Pitäjät Keski-Häme

Alkushokin jälkeen asuntokauppa käy vilkkaana

Kuva: Jouni Lehtonen

Maaseudulta etsitään nyt tilaa ja turvaa. Kysyimme paikallisilta kiinteistönvälittäjiltä, joko koronan vaikutukset näkyvät.

Keski-Hämeen alueella toimivat kiinteistönvälittäjät kertovat asuntokaupan vilkastuneen koronan aiheuttaman keväisen alkushokin jälkeen. Suoranaista ryntäystä turvaan maalle ei kuitenkaan ole havaittavissa.

– Maalis- ja huhtikuu olivat selkeästi hiljaisempia kuukausia. Toukokuusta eteenpäin asuntokauppa on käynyt paremmin kuin edellisinä vuosina, lammilainen Henri Vilén kertoo.

Samaa todistavat Vilenin kollegat Kirsi Suominen Lammilta ja Toni Kirmula Hauholta. Kaikki kolme työskentelevät pitäjissä kiinteistönvälityksen yrittäjinä.

Kirsi Suominen kertoo tehneensä kauppoja vilkkaammin kuin viime vuonna.

– Selvä muutos viime vuosiin on, että tällä alueella omakotitalokauppoja on tehty hyvin, Suominen sanoo.

Asuntomarkkinoiden hienoisesta vilkastumisesta kertovat myös Tilastokeskuksen elokuun lopussa julkaisemat ennakkotiedot asuntojen hinnoista. Kevään poikkeustilan aiheuttamasta iskusta selvittiin pienin vaurioin.

– Elpyminen tapahtui yllättävän nopeasti ja alkukesästä oltiin jo normaalivuosien markkinavauhdissa. Kesästä tuli tiettyjen asuntotyyppien osalta jopa keskivertovuotta selvästi vilkkaampi,  Toni Kirmula kertoo.

Nyt vaivaa pula myytävistä kohteista. Omistajat ovat talouden epävarmuuden takia varovaisia myymään asuntojaan tai mökkejään.

– Ajatellaan, että nyt ei ole hyvä aika myydä. Ostajakunta on puolestaan ollut aktiivisesti liikkeellä. Myyntiä pohdiskelevia kehottaisin ryhtymään rohkeasti myyntipuuhiin! Kirmula innostaa.

Lähi-Tapiolan elokuussa toteuttaman kyselyn mukaan miltei kaksi kolmesta (62 %) suomalaisesta unelmoi asuvansa omakotitalossa. Kaikkein tyytyväisimpiä nykyiseen asuinympäristöönsä ovat harvaan asutulla seudulla tai maaseudulla asuvat.

Mökki ihan lähellä. Puolentoista tunnin ajomatka pääkaupunkiseudulta mahdollistaa vaikka saunareissun kesken työviikon. Kauppakin käy nyt kuumana; Vaatimattomatkin kohteet käyvät kaupaksi, kunhan hinta on sopiva.

Koronan on arveltu vahvistavan jo aiemmin virinnyttä halukkuutta muuttaa maalle. Keski-Hämeen alueella ei ole havaittu suoranaista koronaryntäystä pitäjiin, mutta yhtenä innoittajana se toimii.

Toni Kirmula arvioi, että maaseudulta etsitään aiempaa aktiivisemmin vakituisia koteja, ei pelkkiä vapaa-ajan asuntoja. Ihmiset kaipaavat tilaa ympärilleen ja väljempää asumista.

Etätyöskentelyn kasvu on vilkastuttanut mökkikauppoja. Talviasuttavat ja hyvin varustellut vapaa-ajan asunnot mahdollistavat tietotyön mökkipaikkakunnalta käsin.

– Lammi–Tuulos–Hauho-alueen etäisyys pääkaupunkiseudusta on erittäin hyvä. Matka-aika kun on noin 1,5 tuntia, niin ihmiset lähtevät mökeille myös muulloin kuin vain loma-aikana, Henri Vilen muistuttaa.

Kirsi Suominen kertoo, että ulkomaisia asiakkaita kiinnostaa mahdollisuus tulla Suomeen etätöihin koronaa karkuun. Muutamia mökkikauppoja onkin syntynyt heidän kanssaan.

Toni Kirmula. Kuva: Susanna Mattila.

Hauholainen kiinteistönvälittäjä Toni Kirmula kertoo, että maaseudulta etsitään nyt vakituisia koteja. Ihmiset kaipaavat ympärilleen tilaa ja väljyyttä.

 

Toni Kirmula kertoo mökkikaupan käyvän hyvin, paikoin jopa railakkaasti.

– Useampi yritykseni välittämistä vapaa-ajan kohteista on myyty tänä vuonna jo ennen ensiesittelyä.

Haastatellut kiinteistönvälittäjät ovat yhtä mieltä, että kohteen realistinen hinnoittelu on kaupankäynnin perusedellytys. Ostajat ovat hinta- ja laatutietoisia, joten hinnoittelun pitää olla etenkin heikkokuntoisista kohteista maltillista. Toisaalta halutuista kohteista kilpaillaan ja joidenkin kohteiden hinnat ovat nousseet selvästi yli hintapyyntöjen. Tällaisia ovat muun muassa hyvin varustellut ja tilavat, isompien vesistöjen rannoilla sijaitsevat kohteet.

Aika näyttää miten Suomen talouden ja työllisyyden kehitys vaikuttaa asuntomarkkinoihin.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski