VPK banneri
Pitäjät Hämeenkoski Hauho Lammi Tuulos

Anna aura-autolle tilaa liikenteessä

Muista aina varoa aura-autoa liikenteessä. Aina voi sattua jotain odottamatonta ja vastaantulijan on oltava valmis väistämään ja jopa pysähtymään. Kuva: Sirpa Suvanto

Lumiaura-autojen ja henkilöautojen väliset kohtaamiset ovat nostattaneet tunteita ja aiheuttaneet myös kolareita. Autoilijan tulee muistaa, että hän on väistämisvelvollinen aura-auton tullessa vastaan.

Lumen poistoauraukset tehdään ajoneuvon eteen kiinnitettävillä auroilla. Aurat ovat vinossa asennossa. Sen ansiosta ajettaessa lumi siirtyy auralla tien pinnalta penkalle. Auraustyössä yritetään koko ajan ottaa huomioon myös muut tienkäyttäjät, mutta siitäkin huolimatta aura-autojen liikkeitä kannattaa varoa varsinkin risteysalueilla. Lumen pöllyämisen takia auran ohittaminen on useimmiten vaikeaa, mutta yleensä kuljettaja voi antaa muille ohitusmahdollisuuden hidastamalla tai pysäyttämällä sopivassa kohdassa.

Hämeen poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli Pekka Laitinen kertoo, että aura-auto on tienhoitoon liittyvä työkone, jonka kuljettajan tehtävä on aurata tie liikenteelle kelvolliseen ja mahdollisimman turvalliseen kuntoon.

– Tällaisessa työkoneessa on varusteena vilkkuva ruskeankeltainen varoitusvalaisin niin sanottu keltavilkku, joka työkoneessa tulee olla kytkettynä sen tehdessä työtään. Tällöin esimerkiksi auraustehtävänsä suorittamiseksi työkone saattaa liikkua poikkeavilla ajolinjoilla, jotta auraustyö tulisi tehtyä mahdollisimman tarkoituksenmukaisella tavalla turvallisesti ja muuta liikennettä mahdollisimman vähän häiriten, vanhempi konstaapeli Pekka Laitinen kertoo.

– Keltaisen vilkkuvan varoitusvalon nähdessään liikenteenkäyttäjän on varauduttava poikkeavasti liikkuvaan työkoneeseen tiellä. Liikenteenkäyttäjän on tällöin varauduttava, että jotain poikkeavaa voi olla tapahtumassa ja hänen on varauduttava esimerkiksi pysäyttämään kuljettamansa ajoneuvo, ajamaan se tien sivuun tai tekemään muuta poikkeavaa, Laitinen kertoo.

Yleinen ohje aura-auton kohtaamiseen on Laitisen mukaan se, että kuljettaja reagoi tilanteeseen ja pyrkii omalla toiminnallaan välttämään vaaran ja vahingon syntymisen.

– Tämä voi edellyttää kuljettajalta niin sanotusti omista oikeuksista luopumista, mikä joillekin tienkäyttäjille voi olla vaikeaa. Ja nyt puhutaan edellä mainituista ajoneuvon pysäyttämisestä, tien laitaan ajamisesta sekä muista mahdollisista tilanteista.

Työkoneen kuljettaja ei tietenkään saa haitata liikennettä tahallaan.

– Hänen tulee hoitaa oma auraustehtävänsä mahdollisimman hyvin, turvallisesti ja mahdollisimman vähän muuta liikennettä haitaten, vaikka haittaahan siitä väkisinkin tulee, sille ei mahda mitään, Laitinen tuumii.

Aura voi ylittää keskiviivan

Hämeenlinnan kaupungin vastaava kunnossapitomestari Markus Lahtinen kertoo, että aura-autossa on vilkut ja välkyt ja valoja kuin joulukuusessa, eikä niiden tarkoitus ole houkutella autoilijaa kiinni siihen aura-autoon.

– Tarkoitus on, että pysytään loitolla siitä aura-autosta, koska sieltä voi sinkoilla lumikokkareita, jäätä ja kiviä. Aina voi sattua jotain odottamatonta sen auran kanssa, koska ne ovat isoja järeitä laitteita ja painavat paljon, Lahtinen muistuttaa.

– Mikäli mahdollista, niin kannattaa pysyä kaukana, ettei ainakaan aja kiinni siihen aura-autoon. Auran siipi on sen mallinen, että sen terä osuu keskiviivaan ja silloin aura menee hiukan vastaantulevien kaistalle. Autoilijan kannattaa se huomioida ja ajaa mahdollisimman paljon oikealla, kun aura-auto tulee vastaan.

 

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski