Pitäjät Lammi

Appolan rapsipellot hehkuvat kilpaa auringon kanssa

Kari Silpola on viljellyt Appolan tilaa kolmekymmentä vuotta. Tänä vuonna hän otti riskin ja kylvi rapsia neljäkymmentä hehtaaria. Kuva: Maria Ilonen

Kari Silpolan keltaisena hohtavat rapsipellot ovat herättäneet huomiota Vääksyntien ja Lahdentien kulmassa. Moni on pysähtynyt valokuvaamaan komeita peltoja ja Kari Silpola kertoo, että ulkomaalaisia, erityisesti aasialaisia kulkijoita on mietityttänyt, mikä kasvi on kyseessä.

Silpola on viljellyt Lammin Kaitalan kylässä sijaitsevaa syksyllä kolmesataa vuotta täyttävää Appola-nimistä sukutilaa kolmisenkymmentä vuotta. Tila on kasvinviljelytila, jolla Silpola viljelee rapsin lisäksi ohraa, vehnää ja kauraa. Viljelyssä noudatetaan viljelykiertoa eri kasveja pelloilla vuorotellen.

– Tänä vuonna otin riskin ja kylvin rapsia neljäkymmentä hehtaaria, Kari Silpola kertoo.

Tällä kertaa riskinotto kannatti, sillä näyttävä kukinto enteilee onnistunutta satoa. Silpola laittoi rapsin maahan huhtikuun lopussa. Joka vuosi viljely ei ole sujunut näin hyvin. Vuoden 2017 sateinen kesä aiheutti sen, että peltoon jäi puimatta 10–15 hehtaaria rapsia.

Rapsilla rypsiä parempi hehtaarisato

– Tänä vuonna aikainen kevät mahdollisti aikaisen kylvön, ja näin saatiin pidempi kasvukausi, Silpola sanoo.

Rapsia käytetään kuten rypsiäkin puristettuna kasviöljyn valmistukseen. Silpola kertoo rapsin eroavan rypsistä siten, että rapsilla on saatavissa parempi hehtaarisato. Rapsia ja rypsiä käytetään myös bioöljynä koneisiin ja moottorisahoihin.

Silpola on tyytyväinen, että sadosta näyttäisi tulevan hyvä. Monella viljelijällä on ollut vaikeuksia.

– Lehtiä syövät kaalikoin toukat ja rapsikuoriaiset ovat suurin uhka rapsille. Itse sain ne hävitettyä, kukintojen aikaan ei enää saa käyttää kasvinsuojeluaineita, Silpola sanoo.

Silpolan rapsit on ruiskutettu kaalikoin toukkia vastaan. Hyönteiset sekä rikkaruohot ovatkin asioita, jotka hankaloittavat rapsin viljelyä luomuna. Jonkin verran kuitenkin myös luomurapsia Suomessa viljellään.

Pitkä kukintovaihe ihanteellinen

Kari Silpola sanoo rapsinviljelylle otollisinta olevan aurinkoinen, mutta ei liian kuuma sää. Kasvin pölytys onnistuu parhaiten lämpimällä.

– Ihanteellista on mahdollisimman pitkä kukintovaihe. Kolme viikkoa on hyvä aika, Kari Silpola sanoo.

Nyt Silpolan rapsit ovat kukkineet komeasti jo juhannuksesta lähtien eli haastatteluntekohetkellä jo reilut kolme viikkoa.

Rapsin itäminen riippuu kylvösyvyydestä, jonka tulee olla kahdesta viiteen senttimetriä. Hehtaarin alueelle siemeniä kylvetään 4–5 kiloa, joten kylvösiemenmäärä on huomattavasti pienempi viljan viljelyyn verrattuna. Kylvökoneen kiertokokeella varmistetaan sopiva siemenmäärä.

Rapsi vaatii voimaa kasvaakseen, maan ja sen pH-arvon tulee olla kunnossa. Rapsinvarret ovat kasvaneet reilussa kolmessa viikossa puolitoistametrisiksi. Kun ihailee kauempaa keltaisena siintävää peltoa, ei huomaakaan, kuinka korkeasta kasvustosta on kyse. Silpola kertoo rapsin olevan kohtalaisen syväjuurinen, joten se ottaa maasta hyvin kosteutta.

Kasvien puintijärjestyksessä rapsi on Silpolalla viimeinen ja rapsin puinti koittaa syyskuun loppupuolella. Silpola kertoo puimisessakin olevan omat niksinsä. Rapsin puimisessa helpotusta saadaan paljon, kun puimuriin on asennettu sivuterä. Tällöin kasvusto ei varise peltoon niin paljoa.

– Keväällä maata kannattaa muokata mahdollisimman vähän, että kosteus säilyy. Kevätkyntöä ei myöskään suositella. Keväisin teen pienen äestyksen. Sää on ainoa, jolle ei voi mitään, Kari Silpola kertoo rapsin viljelyn onnistumisesta.

Joku lajike yleensä onnistuu

Nyt rapsit kukkivat komeasti. Loppukesäksi Kari Silpola toivoo pitkää ja lämmintä kesää. Sateet eivät tässä vaiheessa kasvua enää juuri hyödytä. Silpola myöntää, että kun viljely on elinkeino, sen onnistuminen toki mietityttää.

– Kun viljelyssä on useampi lajike, joku kuitenkin yleensä onnistuu. Ei tässä kannata kuitenkaan yöuniaan menettää, Silpola sanoo viljelijän huolista.

Lammin hän sanoo olevan siinä mielessä otollinen paikka viljellä, että kuljetusetäisyydet ovat hyvät. Sadan kilometrin säteellä on useita paikkoja, joihin viljaa myydään.

Nyt rapsin tilanne näyttää hyvältä ja heinäkuun aikana kasvitilallinen voi hiukan hengähtää.

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat