Pitäjät Lammi Tuulos

Aurinko paistoi juhliville abeille

Lammin lukion penkkarit 2020. Kuva: Maria Ilonen

Torstaina 13.2. abiturientit juhlivat penkkareitaan aurinkoisessa, mutta melko hyytävässä säässä. Kylmyydestä huolimatta abit hymyilivät auringon kanssa kilpaa. Tänä vuonna viikkoa totuttua aiemmin Hämeenlinnan lukioissa vietettyjä penkinpainajaisia juhli Lammin lukiossa 32 abiturienttia. Värikäs sakki elokuva- satu- ja pelimaailmoista tuttuja hahmoja kannettiin kuorma-auton lavalle. Oli niin Hullua hatuntekijää kuin Marilyniäkin, Grinchiä ja Kleopatraa sekä Hannibal Lecteriä ja Mörköäkin.

Vellamo Vähäsöyrinki oli sonnustautunut puhallettavaan yksisarvispukuun. Puvussa liikkuminen sujui mallikkaasti, mutta istuminen sen kanssa olisi saattanut olla kohtalaisen haastavaa. Puhallettavaan asuun hän oli päätynyt, sillä niitä ei toistaiseksi ole kovin paljon nähty. Asu löytyi verkkokaupasta.

– Seisomiseksi menee koko päivä, Vähäsöyrinki naurahti puvustaan.

Pukuun tarvitaan patterit, joten niiden loppuminen kesken Vähäsöyrinkia hieman jännitti. Varaparistot hän olikin kaiken varalta pakannut laukkuun mukaan.

Luotto lukion tulevaisuuteen

Toinen puhallettava puku nähtiin flamingon muodossa. Kun vanhojen paikan lukiossa nyt ottaneet kakkosluokkalaiset kantoivat abeja autojen lavalle Lammin perinteen mukaan, kuljetettiin flamingoa takaperin, jalat ilmassa ja kasvot maata kohti.

Penkkariajelun jälkeen abeilla oli suunnitelmissa tilata yhdessä pizzaa ja illalla myös viettää vielä aikaa porukalla.

Usko oman lukion tulevaisuuteen oli vahva abien keskuudessa, eikä lukioselvityksen annettu levittää varjoaan juhlapäivän ylle.

– Mahdollisimman hyvät penkkarit pidetään. Me toivomme ja olemme luottavaisin mielin, että koulu jatkuu. Tämä on pieni lukio, jossa meillä on hyvä yhteishenki, tuumi Vellamo Vähäsöyrinki Lammin lukion kohtalosta.

Pelimaailmasta tutut hahmot teippailivat lakanoita autojen kylkiin. Super Mario -pelistä hahmonsa olivat lainanneet Marion asuun pukeutunut Mimmi Silokangas ja Luigina esiintyvä Tuuli Riihilahti. Nämäkin puvut löytyivät verkkokaupasta.

– Ihan hyvät tunnelmat on. Vähän hassua, kun tätä on odotettu ja nyt sitten ollaan täällä, he tuumivat.

Yhden päivän aina tarkenee!

Pelihahmojen haalarit lienivät melko lämmin valinta torstain keliin, toisin oli menestyksekkäästä Jokeri-elokuvasta innoituksensa penkkariasuun saaneella Merituuli Lahtisella. Jokerin asu ei varsinaisesti lämmittänyt hyytävässä tuulessa ja pakkasessa.

– Yhden päivän sitä kyllä kestää, hän hymyili.

Kun kaikki abiturientit saatiin lavalle, lähtivät kuorma-autot karkkisateen siivittämänä ajamaan Lammin keskustaan ja riemastuttamaan yleisöä. Autojen kyljissä kehotettiin ottamaan vaikka loma, jos koulu ei maistu. Lakanoiden mukaan kokeesta nelonen ja paha mielikään ei haitannut, kun on TJ0. Penkkarihumun jälkeen abiturientit aloittavat lukuloman ja ylioppilaskirjoituksiin valmistautumisen. Ylioppilaskirjoitukset starttaavat 10. maaliskuuta äidinkielen kokeella.

Ennen penkkariajelulle lähtemistä nähtiin lukiolaisten abishow liikuntahallissa, ja sen jälkeen abit kahvittivat henkilökunnan ja kiertelivät luokissa. Penkkareita eli penkinpainajaisia on vietetty jo 1900-luvun alusta, niin kauan, kuin nykymuotoiset ylioppilaskirjoituksetkin ovat olleet käytössä. Aikoinaan penkkariperinteeseen on kuulunut rekiajelu, mutta tämänkin talven sään huomioon ottaen on hyvä, että vuosien saatossa reet ovat vaihtuneet kuorma-autojen lavoihin.

Katso lisää kuvia Keski-Hämeen digilehdestä! Huom! Talvi-numero on laajalevikkinen erikoisnumero, joka on myös netissä veloituksetta kaikkien luettavissa.

Katso video:

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski