Pitäjät Tuulos

Auttavat tuuloslaiset

Hannu Mursunen ja Tapio Lehtonen lauloivat kuorossa 30 vuotta. Kuva: Rene Pietikäinen

Tapio Lehtonen  ja Hannu Mursunen ovat Tuulokselle tärkeitä ihmisiä. He tekevät paljon hyvää lasten ja nuorten hyväksi.

Tapio on syntynyt ja asunut pääsääntöisesti aina Tuuloksessa. Hän asui välillä Helsingissä ja Lahdessa, mutta palasi vuonna 1973. Hanu muutti 1980 luvun alussa Hämeenlinnasta Tuulokseen eli hän on asunut Tuuloksessa nyt 38 vuotta

Miehet ovat tunteneet tammikuusta 1980 lähtien, kun Hannu muutti Tuulokseen. He tutustuivat kirkkokuoron harjoituksissa, jossa he lauloivat säännöllisesti 30 vuotta. Harjoitukset olivat vanhalla seurakuntatalolla kirkon vieressä. 1983 harjoitukset siirtyivät uudelle ja nykyiselle seurakuntatalolle.

Tunnustuspalkintoja

Tapio Lehtonen perusti Kapakanmäen melkein tyhjästä ja teki sen avulla Tuuloksesta tunnetun. Siitä on muistutuksena palkinto, jonka Tapio sai Tuuloksen kunnalta.

Tapio on jäädyttänyt Pohjoisten koulun kenttää 43 vuotta nuorison hyväksi. Hän on huolehtinut kentästä, välineistä ja jopa pukuhuoneesta. Tapiolle kentän hoito on kuitenkin ollut helppoa, koska hän asuu lähellä kenttää.

Yhdessä miehet lauloivat kuorossa, ja Hannu oli muutenkin mukana kirkon toiminnassa. Molemmat ovat ja olivat erittäin sitoutuneita kaikkeen tekemäänsä.

Hannu piti 80-luvulla erilaisia kerhoja tytöille ja pojille ja 90-luvulla hän alkoi johtamaan partiotoimintaa. Partiotoiminta oli merkittävää Tuuloksen nuorille ja Tuuloksessa oli paljon partiolaisia.

Myös Hannu on saanut palkinnon; Vuoden tuuloslaisena olemisesta. Se oli ensimmäinen ja viimeinen kerta, kun sellainen palkinto jaettiin.

Hannu on ollut merkittävässä roolissa kuoronjohtajana lasten- ja eläkeläiskuoroissa. Kuoroissa oli viikoittain jopa 50 laulajaa.

Jos ei talkoilla tehdä, nuorille ei ole Tuuloksessa mitään

Tapiota motivoi nähdä lapsia ja nuoria pelaamassa ja liikkumassa talvella kentällä.

– Vaikka kentän tekemiseen menee aikaa, on kuitenkin upeaa nähdä lapset pelaamassa jääkiekkoa ulkona, hän sanoo.

– Ulkojäät ovat tällä hetkellä oikeastaan ainoa talviaktiviteetti, missä nuoret voivat pelata ja viettää aikaa. Niinpä on parempi, että lapset ja nuoret ovat jäällä, kuin muualla tekemässä ilkivaltaa, Tapio kertoo

– Mahdollisuudet ovat pienet, ja jos talkoilla ei tehdä, niin Tuuloksessa ei ole mitään tekemistä nuorille, sanoo Tapio.

Nuorten auttaminen on hänelle vähän niin kuin työtä. Hän on aloittanut monet jutut, joihin moni on onneksi lähtenyt mukaan auttamaan.

Tapio hoitaa nykyään monia Tuuloksen asioita kaupungille päin.

Hannun motivaatio ja halu auttaa muita on lähtenyt nuoruudesta. Lapsena Hannua kannustettiin ja autettiin. Hänen lapsuudessaan oli kanttori, joka osallistui ja kannusti lapsia. Hän esimerkiksi rakensi lapsien kanssa hyppyrimäkiä metsään. Hannu kokee muiden auttamisen itselleen tärkeäksi.

Miehet ovat yhtä mieltä siitä, että Tuuloksesta lähteminen olisi mahdotonta. Tuuloksessa on miehille kaikki. Ystävät ja perhe sekä mukava ympäristö.

Etenkin Tuuloksen kunnan aikana Tuulos oli erittäin pieni, mutta tiivis paikka, jossa kaikki tunsivat toisensa. Miehet sanovat, että ennen kuntaliitosta elämä oli helpompaa. Silloin asiat hoidettiin ilmoitusluontoisesti ja toiminta oli nopeampaa kuin nykyään. Nyt kaupungin täytyy hyväksyä kaikki kuntalaisehdotukset ennen kuin niitä voidaan toteuttaa.

– Edelleenkin Tuuloksessa on hyvä yhteishenki ja toisista pidetään huolta, miehet iloitsevat yksissätuumin

Tämäkin uutinen on Hakkalan koulun 8.-luokkalaisten tekemä Keski-Hämeen koululaislehteen. Lue koko lehti veloituksetta digilehtenä

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski