Pitäjät Lammi

Avustuksia Juottimen rannan kunnostukseen

Kuva: Maria Ilonen

Vanajavesikeskuksen ja Linnaseutu ry:n avustuksilla ylläpidetään rannan kuntoa, ostetaan hiekkaa ja kunnostetaan vanha venepaikka.

Ronnin osakaskunta on huolehtinut omistamastaan Juottimen rannasta siitä lähtien, kun se muuttui kaupungin virallisesta uimarannasta uimapaikaksi. Tällöin poistuivat niin tienvarsikyltti, pelastusrengas, pukukoppi, roskikset kuin wc: kin. Rannan kunnossapidosta kaupunki ei myöskään enää vastaa, eikä toimita sinne hiekkaa. Viime keväänä ranta siistittiin talkoovoimin ja rantaa on kunnostettu talkoilla myös tänä kesänä. Talkoita tosin tänä vuonna tosin jouduttiin siirtämään, kun alun perin sovittuna ajankohtana satoi vettä lähes kaatamalla. Talkoilla on muun muassa siistitty rantaa ja niitetty kaislikkoa.

Tänä vuonna Ronnin osakaskunta sai ensimmäisen kerran myös avustusta Vanajavesikeskukselta sekä Linnanseutu Ry:ltä. Vanajavesikeskus myönsi avustuksen rannan toiminnan ylläpitoa, kaislan niittämistä ja uimarannan siistinä pitämistä varten. Kolmensadan euron avustuksen turvin on tarkoitus vuokrata koneita ja hankkia tarvikkeita työtä varten. Työt tehdään jälleen vapaaehtoisten talkoolaisten voimin. Paikalliset yrittäjät ovat myös muistaneet talkooväkeä.

Linnanseutu ry myönsi osakaskunnalle tukea Leader-tukea Juottimen ranta- hanketta varten. Tämä on niin sanottu alahanke ja summa on 500 euroa. Sillä on tarkoitus ostaa rantahiekkaa sekä kunnostaa vanha venepaikka. Avustussummalla saadaan rahoitettua tarvittavat kaivinkonetyöt. Nämä työt on tarkoitus aloittaa syyskuun alussa.

Tukea olisi toki toivottu enemmänkin, mutta tähänkin ollaan tyytyväisiä, että kunnostuksia saadaan ylipäätään tehtyä.

– Rantahiekkaa tarvitaan vuosittain, että ranta pysyykin hiekkarantana. Tukea tarvitaan myös, että saadaan esimerkiksi pukukoppi, nyt meillä on käytössä Lammin kunnan vanha äänestyskoppi, jonka saimme lahjoituksena. Avustukset ovat välttämättömiä, että homma saadaan toimimaan, sanoo Ronnin osakaskunnan puheenjohtaja Eija Mustjoki.

Kuva: Maria Ilonen

Talkoot saatiin pidettyä ja haravat heilumaan, vaikka niitä sään vuoksi jouduttiin tänä vuonna siirtämään alun perin aiotusta ajankohdasta.

Ilman avustuksia rannan kunnossapitoon on saatu varoja ainoastaan vuokravenepaikkamaksuista, jotka ovat 50 euroa per kausi sekä veneen nosto/lasku 50 euroa per kausi muilta paitsi osakaskunnan jäseniltä. Viime vuonna rantaan johtavalle tielle asennettiin puomi hillitsemään ylimääräistä moottoriajoneuvoliikennettä ja roskaamista sekä säännöt rannan käytöstä. Eija Mustjoki sanoo, että ihmiset ovat nyt hyvin noudattaneet ohjeistusta.

Ranta on edelleen niin paikallisten kuin kesäasukkaidenkin käytössä, mutta kun rannalla vietetään aikaa, Ronnin osakaskunnan ja Vilkkilän kyläyhdistyksen väki toivoo, että ihmiset myös pitäisivät rannan siistinä ja huolehtisivat roskistaan. Rannalla ei ainakaan toistaiseksi ole roskista, koska kukaan ei huolehdi sen tyhjentämisestä, joten omat roskat olisi vietävä sieltä pois lähtiessään. Myöskään koirien ulosteita ei toivottaisi rannasta löytyvän. Myös pukukoppina toimivan vanhan äänestyskopin toivotaan saavan pysyä paikallaan.

Kuva: Merja Hirvisaari

Juottimen rantaan on rakennettu yhteiseksi iloksi pukukoppi vanhasta äänestyskopista. Tervan tuoksu pitää itikat loitolla.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat