Pitäjät Lammi

Ei kauppareissua ilman politiikkaa

Mauri Ojamäki täyttää 80. Kuva: Maria Ilonen

80 -vuotias pitäjäneuvos Mauri Ojamäki kokee asioista selvää ottamisen ja ajan hermolla pysymisen pitävän mielen virkeänä.

Mauri Ojamäki ei selviä yhdestäkään kauppareissusta ilman politiikan puhumista. Vuodesta 1972 ensin Lammin kunnan- ja sitten Hämeenlinnan kaupunginvaltuutettuna yhtäjaksoisesti ollut Ojamäki kertookin aina pyrkineensä tekemään politiikkaa kuntalaisia kuunnellen.

– Oma kantani onkin välillä ollut eri, kuin ryhmän kanta. 12 kertaa minut on valittu, joten ilmeisesti olen ollut luottamuksen arvoinen. Aikanaan Lammin kunnanvaltuuston puheenjohtaja Elias Ranttila sanoikin, että sinä potkaiset välillä aisan yli, mutta äänestäjät kunnioittavat sinua, Ojamäki kertoo.

Vuonna 1961 Ojamäestä tuli Osuuskauppa Sydän-Hämeen edustajiston jäsen. Siitä liikkeelle lähtenyt ura erilaisissa luottamustoimissa on ollut pitkä ja monitahoinen. Pitäjänneuvoksen arvonimen vuonna 2008 saanut Ojamäki täyttää 21.1. 80 vuotta ja vuosia luottamustoimien parissa on kertynyt yli 50. Kunnan- ja kaupunginvaltuuston lisäksi muun muassa kirkkovaltuustossa vuosia ehti kertyä 40.

Pesti sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana on ollut mieleinen.

– Päätös uuden Assi-sairaalan rakentamisesta oli hieno ja sellainen tehdään vain kerran sukupolvessa. Uusi sairaala on tärkeä koko Kanta-Hämeelle, hän sanoo.

Puheenjohtajan tehtävä jännitti, mutta siinä hän sanoo olleen helppoa toimia, sillä kokoukset ovat olleet aina hyvin valmisteltuja ja tiedottaminen erinomaista.

– Kunnassa taas joutuu välillä lukemaan rivien välistä. Työ on ollut mielekästä myös siksi, että sairaanhoitopiirissä toimintoja ei lakkauteta, vaan niitä kehitetään. Sellainen yhdessä tekeminen on parasta, mitä koko Kanta-Hämeessä voitaisiin tehdä, hän jatkaa.

Lautamiehenä toimimisen ensin Hollolan kihlakunnan ja sitten Hämeenlinnan käräjäoikeudessa Ojamäki kertoo olleen erittäin opettavainen luottamustoimi. Samoin paikka varapuheenjohtajana sosiaali- ja terveyslautakunnassa oli mieleinen, sillä terveydenhoito ja vanhustenhoitoasiat ovat olleet aina Ojamäen sydäntä lähellä.

Mauri Ojamäki. Kuva: Maria Ilonen

Mauri Ojamäki on istunut Lammin kunnan- ja Hämeenlinnan kaupunginvaltuustoissa yhtäjaksoisesti vuodesta 1972. Seuraavissa vaaleissa hän ei enää aio asettua ehdolle. 

Ojamäki asuu edelleen Liesossa samalla tontilla, missä hän tuli maailmaan kylmänä pakkaspäivänä 1941.

– Isoisä tuli tänne 1904 ja tämä oli aikoinaan Mökkälän torppa ja on siitä laajentunut. Itse laajensin metsää ja peltoalaa koko ajan pikkuhiljaa, kunnes luovutin pellot pojalle ja jäin eläkkeelle vuonna 2010.

Maanviljelyn lisäksi Ojamäki teki myös metsätöitä sekä järjesti maatilamatkailua. Rakennukset, jotka hän on itse rakentanut, ovat edelleen vuokralla, ja yhtä niistä hän viime talven aikana kunnosti.

Seuraavissa vaaleissa hän ei enää aio asettua ehdolle. Matka kokouksiin kantakaupunkiin on kotoa Liesosta melko pitkä.

– Vielä virtaa riittää, mutta eihän sitä voi tietää, mikä on tilanne neljän vuoden kuluttua. Pitää varmaan lisätä näitä harrastuksia, etten ihan turhaudu. Se on pitänyt mielen virkeänä, kun on pitänyt ottaa asioista selvää, hän sanoo.

Vaikka luottamustoimet ovat vieneet paljon aikaa, Mauri Ojamäki kokee sen olleen sen arvoista.

– Kun ei kouluja tullut käytyä kuin kansakoulu, niin luottamustoimet ovat olleet erittäin antoisa elämänkoulu, hän sano.

Liesossa hän toivoo pystyvänsä asumaan mahdollisimman pitkään. Kuohijärven rannoilta hän ei ole koskaan halunnut pois. Järvi mahdollistaa kalastusharrastuksen ja myös avantouinnin. Lisäksi tulee marjastettua ja sienestettyä sekä puuhasteltua omalla verstaalla.

Ojamäki lähti mukaan luottamustoimiin luontevasti isänsä jalanjäljillä. Nyt hän on yrittänyt houkutella Lammilla asuvaa tytärtään lähtemään ehdolle, mutta vielä suostuttelu ei ole tuonut tulosta.

Lieson työväenyhdistyksen puheenjohtajana Ojamäki on toiminut myös pitkään ja pitänyt kunnossa Lieson lavaa.

80-vuotias Mauri Ojamäki

Syntynyt 21.1. 1941 Lammilla
Koulutus: Kansakoulu
Työura: Maanviljelijä
Luottamustoimia: on ollut Edistysmielisen osuuskauppaliikkeen edustajiston jäsen 36 vuotta, Kirkkovaltuuston jäsen 40 vuotta, Lammin säästöpankin isännistön jäsen ja varapuheenjohtaja, Käräjäoikeuden lautamies Herastuomari, Lammin kunnanvaltuuston jäsen 36 vuotta, edelleen Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston (sdp.) jäsen, Kaupunginhallituksen varajäsen, sosiaali- ja terveyslautakunnan varapuheenjohtaja sekä yksilöjaoston puheenjohtaja, Sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtaja, HS-veden hallituksen jäsen, Lieson työväenyhdistyksen puheenjohtaja.
Ansiomerkit: Suomen valkoisen ruusun ritarikunnan 1. luokan mitali, Rochdale -ansiomerkki, Kuntaliiton kultainen ansiomerkki 30 vuoden luottamustoimesta
Perhe: Avopuoliso, kolme lasta, seitsemän lastenlasta, neljä lastenlastenlasta
Harrastukset: Marjastus, sienestys, kalastus, matkailu
Merkkipäivää juhlitaan pienessä piirissä.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski