Pitäjät Lammi

Eläinkolarit Hämeessä

Jos eläin on kuollut törmäyksessä, yritä siirtää se pois tieltä. Kuva: Marko Muuttola

Mitä tehdä, jos ajaa eläimen yli autolla? Tapahtuuko yliajoja Lammilla paljon?

Lammin riistayhdistyksen puheenjohtaja Ville Sipilä, toiminnanohjaaja Kati Heinonen ja riistasuunnittelija Marko Muuttola Suomen riistakeskuksesta kertovat, että vain hirvieläinkolareista ja kotieläinkolareista on tehty ilmoitus Lammin eläinkolaritilastoihin riistanhoitoyhdistyksen alueelta 1.1.2019– 1.11.2019.

– Tiedossa on, että alueella on tapahtunut 14 metsäkauriskolaria, 10 valkohäntäpeurakolaria ja hirvikolareita kaksi kappaletta, Kati Heinonen toteaa.

Koko Etelä-Hämeessä on ollut paljon enemmän kolareita. Metsäkauriskolareita on ollut 440 kappaletta ja valkohäntäpeurakolareita on ollut 830 kappaletta. Hirvikolareita on ollut 80 kappaletta.

Miten estät eläinkolarit?

Kati Heinonen toteaa, että eläinkolarit ovat yllättäviä, ja ajonopeudella on iso merkitys. Nopeus vaikuttaa siihen, ehditäänkö jarruttaa tai väistää. Myös ajamiseen keskittymisellä on merkitystä. Hämärä ja pimeys lisäävät kolaririskiä huomattavasti.

Eläinkolarit ovat aina pelottavia ja yllättäviä. Tämän koki myös Hakkalan koulun rehtori Esa Kähkönen, joka joutui muutama vuosi sitten hirvieläinonnettomuuteen.

– Ajelin autolla Tampereelta Lahtea kohti vuonna 2002 marraskuussa, kertoo Kähkönen.

– Hauhon Alvettulan risteyksen jälkeen näin, että vasemmalta juoksi hirven hahmo. Vaimoni huusi vieressä, että jarruttaisin, mutta yritin väistää sen oikealta, mutta en ehtinyt. Hirvi kolahti auton vasempaan etureunaan, Kähkönen muistelee.

– Huokaistiin syvään, kun selvisimme, ja soitin poliisit paikalle. Poliisit pistivät varoitusmerkkejä auton taakse, kunnes kävi ilmi, että eläin ei ollutkaan hirvi vaan peura, Kähkönen selittää.

– Poliisi lopetti eläimen ampumalla sitä päähän pistoolillaan, ettei eläin jäisi kitumaan. Joku sai muuten siitä paistia. Vähän harmittaa, että en saanut sitä itselleni päivälliseksi, Kähkönen harmittelee.

Mitä tehdä, jos joutuu eläinkolariin?

1. Ilmoita poliisille

Tee ilmoitus yleiseen hätänumeroon 112.

2. Kuvaile poliisille lähialuetta

Ilmoita poliisille kaikki kylttien nimet, jotka ovat lähelläsi tai lataa gps-sovellus puhelimeesi, joka kertoo missä sinä olet.

3. Mitä tehdä, jos eläin jää kitumaan?

Eläimen lopettaminen on sallittua, jos se jää kitumaan. Mikäli et osaa lopettaa eläintä oikein, niin että eläimen kärsimys ei lisäänny, pyydä apua. SRVA -henkilöt eli suurriistavirka-apu voidaan kutsua paikalle. Jos eläin on kuollut, yritä siirtää se pois tieltä. Myös pienet eläimet pitää siirtää sivulle.

4. Merkitse onnettomuuspaikka

Merkitse paikka riistaonnettomuusmerkillä, kun poliisille on ilmoitettu ja vahingoittuneista on huolehdittu.

5. Älä koske jälkiin

Vältä turhaa kulkemista kolaripaikalla, jotta SRVA-henkilöiden työ olisi helpompaa.

6. Huomioi karhu- ja villisikakolarit

Älä nouse autosta, jos karhu tai villisika on vahingoittunut kolarissa. Ne voivat olla hengenvaarallisia vahingoittuneina. Lähde autosta vain, jos se on vierimässä veteen tai syttymässä tuleen.

7. Mitä tehdä, jos ajat lemmikkieläimen päälle?

Toimit lähes samalla tavalla kuin riistaeläimen kanssa: soita 112, kerro tilanne ja poliisi varmasti neuvoo asiassa. Vahingoittuneet lemmikkieläimet, esim. koirat ja kissat, on toimitettava eläinlääkärille.

Eläimestä voi löytyä omistajan tiedot, tai jos itse tunnistat, kenen koira tai kissa on kyseessä, niin omistajalle pitää ilmoittaa. Lemmikkieläimen kuollessa on hyvä ilmoittaa eläinsuojeluvalvojalle ja poliisille. He ilmoittavat tapahtumasta omistajalle. Eläinlääkäri tekee päätöksen pahoin vahingoittuneen eläimen lopettamisesta.

Lähde: riista.fi-sivusto

Kirjoittajat: Antti Immonen, Niilo Kervinen, 0nni Keskinen, Justus Lassila

Artikkeli on alunperin julkaistu Keski-Hämeen koululaisnumerossa 46, joka ilmestyi torstaina 14.11. Se on digilehtenä vapaasti kaikkien luettavissa, tervetuloa tutustumaan!

 

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski