Pitäjät Hauho Lammi Tuulos

Eläinsuojeluyhdistys järjestää ensi viikolla Tuulosessa maatiaiskissojen leikkauspäivän

Eläinsuojeluyhdistys järjestää maatiaiskissojen leikkauspäiviä yleensä pari kappaletta per vuosi. Kissa kulkee paikalle turvallisessa kuljetuskopassa. Kuva: Marjo Kolari

Hämeenlinnan Seudun Eläinsuojeluyhdistys on jo parin vuoden ajan järjestänyt maatiaiskissojen leikkauspäiviä eri puolilla Hämeenlinnaa. Ystävänpäivän aattona, helmikuun 13. päivä, leikkauspäivä järjestetään kauppakeskus Tuulosessa. Oman eläinystävänsä steriloinnin tai kastroinnin saa tuolloin normaalia edullisempaan hintaan. Leikkauspäivä on tarkoitettu kaikille yhdistyksen toimialueen maatiaiskissojen omistajille. Rotukissoiksi rekisteröityjä ei oteta mukaan.

Eläinsuojeluyhdistys haluaa tukea kissanomistajia mahdollisissa taloudellisissa haasteissa niin, ettei kissan leikkauttaminen jäisi ainakaan rahasta kiinni.

– Hinta on noin puolet normaalihinnasta. Esimerkiksi narttukissan steriloinnista voi normaalisti joutua maksamaan jopa 150 euroa. Yhteistyöeläinlääkärimme Satu Olkkonen tekee toimenpiteet normaalia edullisempaan hintaan ja eläinsuojeluyhdistys kustantaa osan, kertoo yhdistyksen hallituksen jäsen, lammilainen Kaisa Rontu.

Leikkauspäivään tulee ilmoittautua etukäteen, sillä päivän aikana eläinlääkäri pystyy tekemään tietyn määrän toimenpiteitä. Kollien kastraatioita päivään mahtuu useampia kuin narttujen sterilisaatioita. Aiemmin järjestettyjen leikkauspäivien aikana on parhaimmillaan leikattu jopa viitisenkymmentä kissaa.

Tällä hetkellä ilmoittautumisia Tuuloseen on tullut hyvin ja narttujen osalta päivä onkin jo täynnä, mutta jonotuspaikoille ilmoittautumisia otetaan vielä vastaan, sillä peruutuksia aina tulee. Kolleja päivään mahtuu vielä mukaan.

Koronan myötä innostus lemmikin ottamiseen on kasvanut ja esimerkiksi kantakaupungissa sijaitsevasta kodittomien kissojen turvakodista Kissakoti Kattilasta on kuluneen vuoden aikana saanut uuden kodin edellisiä vuosia useampi kissa. Kodittomia kissoja kuitenkin riittää edelleen.

Kuva: Marjo Kolari

Leikkauspäivissä kissan leikkauttaminen tulee tavallista edullisemmaksi. Erityisesti ulkoilevien kissojen leikkauttaminen on tärkeää.

Kaisa Rontu korostaa erityisesti ulkoilevien kissojen leikkuuttamisen tärkeyttä. Tärkeää on myös kollikissojen leikkaaminen, sillä jos kissan liikkuma-alueella ulkoilee myös leikkaamattomia narttuja, ei-toivottuja pentuja syntyy helposti. Varsinkin aiemmin Lammilla oli useita villejä kissapopulaatioita. Rontu sanoo tilanteen vaikuttaneen rauhoittuneen, mutta kissapopulaatio saattaa syntyä hyvin nopeasti, kun samalla alueella liikkuu leikkaamattomia kissoja. Tilanne voi muuttua hyvinkin nopeasti huonommaksi. Rontu muistuttaa tässä vastuullisuudesta. Jos pentuja haluaa kissallaan teettää, tulisi se tehdä hallitusti niin, että etsii pennuille hyvät kodit.

Kastroinnin tai steriloinnin yhteydessä kissalle on mahdollista saada maksutta myös siru ja samalla rekisteröidä lemmikkinsä Kissaliittoon. Leikkauspäivänä ilmoittaudutaan Tuulosen Musti ja Mirri -liikkeen tilaisuutta varten järjestämissä tiloissa. Leikkauspäivään otetaan mukaan perusterveitä kissoja, sillä jos kissan nukutuksessa tai rauhoituksessa tulee jotain ongelmia, ei paikan päällä ole välttämättä hoitoon tarvittavia välineitä.

– Kissalle ei kannata leikkauspäivän aamuna antaa enää ruokaa, ettei nukutus tai rauhoitus saa sitä oksentamaan. Lisäksi tarvitaan turvallinen kuljetuskoppa ja mukaan on hyvä ottaa joku viltti tai huopa. Ilmoittautumisen yhteydessä annamme vielä hyvät ohjeet. Kaisa Rontu sanoo.

Eläinsuojeluyhdistys järjestää leikkauspäiviä yleensä kaksi vuodessa. Seuraava pyritään järjestämään jälleen syksyllä.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski