Pitäjät Lammi

Esko Lahti julkistettiin Vuoden lammilaiseksi

Esko Lahti on Vuoden lammilainen 2019. Kuva: Jussi Karvonen

Lammin joulunavaus sujui viime perjantana perinteisissä merkeissä ja säässä. Juhlassa Lammi-viikon toimikunta* julkisti valintansa Vuoden lammilaiseksi. Vuoden 2019 lammmilainen on Esko Lahti. Tunnustus osui oikeaan siinäkin mielessä, että Esko Lahtea lammilaisempaa miestä ei ole helppo löytää.

– Olen liikkunut pääasiassa kunnantalon ja paloaseman väliä suuren osan elämästäni. Kirkonkylä on käynyt tutuksi, naurahtaa Lahti.

Esko Lahti on luultavasti nähnyt kaiken senkin, mitä pesäpallossa Lammilla voi kokea. Lahti on pelannut, valmentanut, toiminut pelinjohtajana, ollut järjestötehtävissä ja hoitanut pesäpallokenttää.

– Sellaista hommaa ei taida ollakaan, jossa en olisi pesäpalloilussa ollut. Pesiskoulun järjestelyissä olen ollut mukana 1980-luvun alusta saakka. Lujan bussia olen ajanut pitkään. Viime vuonna sain bussinkuljettajan ammattipätevyyden uusituksi. Kortti on tarpeen taas ensi kaudella, Lahti kertoo.

Jollei liikunta ja pesäpalloilu ole vaatinut kaikkea aikaa, on Lahti ollut kunnan luottamustoimissa useissa eri lautakunnissa. Eläkkeelle jäämisen myötä Lahti ja hänen vaimonsa ovat keskittyneet Lammin Eläkkeensaajin toimintaan.

– Vedämme eläkeläisten matkoja nyt yhdettätoista vuotta. Vuosittain liikutamme 500–600 eläkeläistä. Sopu on säilynyt hyvänä jo 55 vuotta, kun aina jompikumpi on reissussa, sanoo Lahti.

Pesäpallo nähty pohjia myöten

Lahden liikuntainnostus syttyi jo lapsena, kun hän kymmenvuotiaana pyöräili Liesosta Untulan kentälle yleisurheilun pariin.

– Siihen aikaan ei ollut oikein muutakaan tekemistä. Perheessä ei ollut autoa, joten Untulaan oli jotenkin omin voimin päästävä. Pyörällä matkaa kertyi noin 12 kilometriä. Omat lajini olivat juoksut ja hypyt. Seura järjesti kuljetukset kisoihin, mikä tarkoitti yleensä kuorma-auton lavalla ollutta koppia. Talvella hiihdettiin. Hiihtokisoja oli yleensä vähintään yhdet viikossa, koska oli seuran ja koulujen kisoja.

Lahti harrasti hiihtoa ja yleisurheilua aktiivisesti ammattikouluikään saakka ja otti osaa muun muassa ammattikoulujen välisiin hiihtokisoihin.

– Kävin ammattikoulun Hämeenlinnassa, olin puoli vuotta töissä Tampereella Tampelassa, kävin armeijan Hämeenlinnassa ja muutin Lammille Lammin Pajan palvelukseen.

Sen jälkeen Lahti ei ole Lammilta mihinkään lähtenyt. Pesäpallo tuli mukaan sen jälkeen, kun Lahti oli muuttanut takaisin Lammille

– Lammilaisen pesäpalloilun huippukautta oli 1970-luku. Luja nousi Suomi-sarjaan vuonna 1974, mikä oli maan toiseksi korkein sarjataso.

Lahti pelasi ensimmäisen ottelunsa vuonna 1964 ja viimeisen 1973. Sen jälkeen alkoivat valmennushommat. Lahti kuului 1980-luvulla Pesäpalloliiton liittovaltuustoon. Omalla pelaajaurallaan Lahti valittiin kahtena peräkkäisenä vuonna seuran lyöjäkuninkaaksi

Viivat piirretään eläkkeelläkin

Lahti siirtyi 1988 ulkoliikuntapaikkojen hoitajaksi ja hankki myöhemmin myös liikuntapaikkamestarin erityisammattitutkinnon.

– Olin perustamassa liikuntapaikkamestarien yhdistystä. Kuuluin myös useisiin lautakuntiin. muun muassa muassa rakennus- ja tekniseen lautakuntaan. Säästöpankin hallitukseen kuuluin 30 vuotta.

Lahti jäi eläkkeelle vuona 2007. Kentän kunnostus ei ole vieläkään loppunut.

– Olen piirtänyt kenttään viivat. Viime vuosina olen hoitanut myös kentän rakenteita. Viime kesänä maalasin kopit muutamaan kertaan töhrijöiden iskettyä niihin.

Lahden perusajatuksena on ollut aina se, ettei urheiluharrastus saa olla kiinni suorituspaikoista

– Liikuntapaikat olivat kunossa siihen saakka, kun Lammi liitettiin osaksi Hämeenlinnaa. Kun Kourun Kimmo tuli kuntaan liikuntasihteeriksi vuonna 1988 , hän innosti nuoria liikkumaan, ja urheilutoiminta oli vilkasta. Lammilla järjestettiin hiihdossa jopa maakuntaviestejä.

Kun Lahti jäi eläkkeelle, oma poika vastasi muutaman vuoden liikuntapaikoista.

– Kuntaliitoksen jälkeen kaupunki edellytti, että ulkoliikuntapaikkoja hoidetaan virka-aikana eikä sään mukaan. Toissavuonna liikuntapaikkojen hoito meni kilpailutukseen, ja sen jälkeen olen hoitanut pesäpallokenttää seuran puolesta. Yleisesti ottaen kentät ovat jääneet kunnostamatta, ja välineet kaupunki on vienyt jonnekin.

Perinteet pitivät säätä myöten

Lammin joulunavauksessa sää ei ole viime vuosina pettänyt. Se on ollut tasaisen huono. Tämä vuosi ei ollut poikkeus kuin ehkä lumisateen voimakkuudessa. Tunnelmaa keli ei pilannut. Joulupukki pääsi paikalle, kirkkokuoro esitti jouluisia sävelmiä ja joulupuuroa saatiin nautittavaksi.

Tonttuparaatiin ensimmäis-ntä kertaa osallistuneet Eino nSalonen ja Vilho Kervinen marssivat paraatissa hyvillä mielin.

– Kivaa oli, eikä sää haitannut. Huudettiin kaikille hyvää joulua. Ensi vuonna tulemme uudestaan, vakuutti kaksikko.

* OIKAISU: Vuoden lammilaisen valitsee perinteisesti Lammi-viikon toimikunta. Keski-Hämeen paperilehdessä 5.12.2019 kerrotaan virheellisesti, että valitsija olisi tänä vuonna ollut Lykky ry.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski