Korona Pitäjät Hauho

Eteläisissä on harjoiteltu etäopetusta viikko hyvällä menestyksellä

Riikka Majaniemi-Mäkelä ja Joonas Rokkanen. Kuva: Jussi Karvonen

Koulujen etäopetus on saanut opettajat ja oppilaat harjoittelemaan uusia käytäntöjä ja menetelmiä. Vanhemmat ovat puolestaan tulleet vastaan luomalla koteihin mahdollisimman koulumaisia ympäristöjä.

– Viikon kokemuksen perusteella kaikki on sujunut jopa yllättävän hyvin sanoo rehtori Joonas Rokkanen Hauhon Eteläisten koulusta.

Rokkasen mukaan ala-asteikäisten koulunkäynti on sujunut melko hyvin.

– Uusia opetusalustoja on luotu. Oppilaat ovat niiden kautta yhteydessä opettajiin, ilmoittautuvat tunneille ja kertovat mitä ovat tehneet. Opettajat antavat tehtäviä joko tunnilla tai tunnin jälkeen Joillakin tunneilla kaikki oppilaat ovat samanaikaisesti koneiden ääressä, joillakin tunneilla vain osa. Keskusteluyhteys opettajan ja oppilaan välillä toimii. Opettaja voi neuvoa oppilasta yksityisestikin, jos on tarpeen, sanoo Rokkanen.

Normaali kouluarjen puuttuminen tuntuu lasten ja vanhempien elämässä.

– Tämä tilanne opettaa lapsia arvostamaan koulunkäyntiä tulevaisuudessa. Yhteisöllisyyden merkitys huomataan nyt, kun se puuttuu, sanoo Joonas Rokkanen.

Hänen mukaansa ensimmäinen etäviikko on ollut paljolti harjoittelua. Tietyissä aineissa etäopetus hakee vielä muotoaan.

– Äidinkielen, vieraiden kielten ja matematiikan opetus netin kautta on varsin helppoa, mutta liikunnan, käsitöiden ja taideaineiden kuten kuvaamataidon opetus vaatii uusia ratkaisuja. Käsitöitä voivat oppilaat tehdä kotonaan, ja esimerkiksi liikunnassa voidaan laittaa oppilaat vaikka lenkille.

Rokkasen mukaan vanhemmat ovat tulleet hyvin vastaan ja luoneet kotiopetukseen erilaisia käytäntöjä.

– Vanhempien kanssa on ollut hyvää yhteistyötä, ja ideoita on välitetty puolin ja toisin. Opettajat auttavat toisiaan ja jakavat omia kokemuksiaan. Kaikki ovat uuden edessä, ja ensimmäinen viikko on ollut harjoittelua.

Rokkanen muuistuttaa että kotijoukoissakin pitää olla maltti mielessä.

– Kotona vanhempien täytyy ottaa huomioon oma jaksamisensa. Ala-asteella opetusmateriaali on sen verran helppoa, että vanhemmat osaavat lapsiaan auttaa, mutta silti vanhempien aikaa kuluu. Kokonaisuutena ensimmäinen viikko on sujunut yllättävänkin hyvin siihen nähden, että etäopetukseen lähdettiin nopeasti ja aika nollatilanteesta.

Wilma, vinkkipankki ja videopuhelut auttavat

Riikka Majaniemi-Mäkelä opettaa kakkosluokkaa.

– Olen sekä etä- että lähiopettanut. Käytän opetukseen Wilmaa, jonka kautta oppilaat ovat yhteydessä minuun. Oppilailla on kotonaan kaikki kirjat. Minä olen tavoitettavissa kahdeksasta neljään, jolloin oppilaat voivat kysyä epäselväksi jääneitä asioita. Lähiopetuksessa on ollut 1–3 oppilasta.

Tilanne ei voi olla kuormittamatta etenkin perheitä joissa on eri-ikäisiä lapsia.

– Vanhemmat ovat usein mukana opetuksessa ja auttavat lasta toisessa päässä. Meillä on myös vinkkipankki, johon keräämme ideoita opetuksesta. Voi ottaa myös videopuhelun, jos lapsi tarvitsee lisäopetusta.

– Olen puhunut tällä viikolla kaksi videopuhelua oppilaan kanssa.

Majaniemi-Mäkelä näkee tärkeäksi säännöllisen yhteydenpidon vanhempiin.

– Toivon voivani olla kaikkien vanhempien kanssa yhteydessä kerran viikossa ja keskustella, miten lapsi oppii ja mitkä ovat vanhempien näkemykset ja mahdolliset vinkit opetukseen. Jotkut vanhemmat ovat luoneet koteihin koulumaiset rutiinit välitunteineen ja ruokauluineen

Lapset ovat erittäin hyviä käyttämään laitteita. Käytön suhteen ei ongelmia ole ollut. Koululta saa lainaksi myös laitteita, sanoo Majaniemi-Mäkelä.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski