Pitäjät Hauho

Eteläistenjärven uintirajoitus poistui

Eteläistenjärven ja Otusojan mittauspisteet. Kuva: HS-Vesi

Hämeenlinnan terveysviranomaiset poistivat Eteläistenjärven uintikiellon torstaina 20.8.2020 heti, kun ensimmäiset tutlokset vesinäytteistä valmistuivat.

– Varmuuden vuoksi annettua uintirajoitusta ei ole tarpeen jatkaa, koska Eteläistenjärven vesinäytteissä ulosteperäiset bakteerit olivat selvästi alle uimavedelle asetettujen toimenpiderajojen, terveystarkastaja Päivi Lindén kertoo kaupungin tiedotteessa.

– Eteläistenjärvellä voi käydä normaaliin tapaan uimassa.

HS-Veden verkostossa havaittiin 17.8. paineviemärin vuoto Tuuloksentien vieressä Hangasmäessä. HS-Vesi sai paineputkirikon korjattua vuodon havaitsemispäivänä 17.8.2020. Maastoa on myös siivottu. Jätevesivuodon vaikutusten arvioimiseksi vesinäytteitä otettiin eilen 19.8. Eteläistenjärvestä ja Otusojasta. Näytepisteet löytyvät jutun lopussa olevasta kartasta.

Torstaina 20.8. valmistuivat vesinäytteistä tutkitut ulosteperäiset bakteerit. Tulosten mukaan jätevesien vaikutukset olivat alapuolisella ojapisteellä selvät. Eteläistenjärven molemmissa näytteissä veden mikrobiologinen laatu täytti kuitenkin uimavedelle asetetut toimenpiderajat.

– Tulosten perusteella lisänäytteenoton tarve arvioidaan terveydensuojeluviranomaisen ja ympäristönsuojeluviranomaisen kesken. Jäteveden vaikutusta arvioidaan tarkemmin, kun kaikki vesinäytteistä tutkittavat analyysit valmistuvat, sanoo Lindén.

Pohjavesinäytteiden ottamista varten on laadittu näytteenottosuunnitelma. Suunnitelman mukainen näytteenotto on aloitettu. Pohjavesinäytteiden tuloksista tiedotetaan, kun kaikki suunnitellut näytteet on otettu ja niiden näytetulokset ovat valmistuneet.

Viemäriä korjataan tänä ja ensi vuonna

Keski-Hämeen lukijat olivat huomanneet putken vuotokohdassa voimakasta hajua usean päivän ajan ja ihmettelivät, miksi korjaustöihin ryhtyminen kesti niin kauan. HS-Veden toimitusjohtaja Jukka Meriluoto kertoi Keski-Hämeelle, että kyseiselle siirtoviemärille on tyypillistä poikkeuksellisen suuret jätevesimäärän vaihtelut, ja vuoto jäi sen vuoksi järjestelmästä havaitsematta.

–Putki ei ollut kokonaan rikki, vaan osa jätevedestä (noin puolet) virtasi edelleen kaupungin viemäriverkkoon. Ensimmäinen ilmoitus hajusta oli vesiyhtiöön tehty perjantaina, tuolloin oli tarkistettu pumppaamon seutu. Maanantaina vuoto sitten löytyi itse linjasta, Meriluoto sanoi.

Meriluodon mukaan Tuulos-Hämeenlinna siirtoviemäri on osoittautunut ongelmalliseksi nuoresta iästään huolimatta (n. 25 v). Rakentamisen laatu on ollut paikoitellen huonoa, ja viemärissä on sen vuoksi ollut vuotoja.

– Tämän vuoden loppupuolella uusimme siirtoviemäriä yhdestä ongelmakohdasta noin 300 metrin matkalta Kankaisten ja Velssin välillä. Tämä Rotkolan mäenseutu pumppaamosta eteenpäin on nyt muodostunut toiseksi ongelmakohdaksi. Myös se tullaan muutaman sadan metrin matkalta uusimaan. Suunnittelu sijoituslupineen vie sen verran aikaa, että toteutukseen päästään vasta ensi vuonna, Meriluoto kertoi.

Eteläistenjärven ja Otusojan mittauspisteet. Kuva: HS-Vesi

 

 

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat