Pitäjät Hauho

Eteläistenjärvi on huonossa kunnossa

Eteläistenjärvi on pahasti rehevöitynyt, mikä näkyy varsinkin kesäisin hyvin. Kuva: Aatu Levänaho

Hauholla Eteläisissä sijaitseva Eteläistenjärvi on huonossa kunnossa.

– Eteläistenjärven kohtalaisen laajalta valuma-alueelta tulee kuormitusta varsinkin metsä- ja suoalueilta sekä maataloudesta ja vähäisemmässä määrin asutuksesta, ympäristöasiantuntija Heli Jutila kertoo.

– Järvessä voi kyllä uida, mutta järvi on niin matala ja humusvetinen sekä runsaan vesikasvillisuuden peitossa, että uiminen ei juuri houkuttele. Järvi on mataluudestaan johtuen kauttaaltaan vesikasvillisuuden valtaama ja sen takia siellä harvoin on sinilevää, Jutila jatkaa.

Veden humuspitoisuutta seurataan epäsuorasti veden kemiallisen hapenkulutuksen ja veden väriarvon avulla. Niiden arvot ovat sitä suuremmat, mitä enemmän vedessä on humusta. Eteläistenjärven vesi on humuspitoista ja ruskeaa. Siinä on väriä määrittäviä platinayksikköjä noin 160–210 milligrammaa litrassa. Humus kuluttaa järvestä myös happea, ja sen takia talvella saattaa olla kalakuolemia. Elokuussa 2013 tehdyssä migttauksessa Eteläistenjärven kokonaisfosforipitoisuus oli peräti 85 mikrogrammaa litrassa.

– Eteläistenjärvi on moniongelmainen. Se on aina ollut rehevä, mutta ihmisen toiminta on nopeuttanut sen rehevöitymistä, Heli Jutila sanoo.

– Kunnostus olisi erittäin iso homma, ja sen takia sille ei ole tehty oikein mitään. Uimarantaa on yritetty kunnostaa laittamalla sinne vanerilastuja pohjaan, jotka estäisivät mudan nousun pintaan. Vuonna 2007 järvi tarkastettiin ja sen tilaksi todettiin tyydyttävä, mutta silloin pienillä järvillä oli pienemmät vaatimukset, Jutila kertoo.

Ympäristötarkastaja Petra Piironen kertoo, että Eteläistenjärveä on kunnostettu viimeksi 2005 paikallisen kyläyhdistyksen, Hauhon kunnan ja Hämeen ympäristökeskuksen (nykyisin Hämeen ely-keskus) voimin.

– Aiemmassa kunnostuksessa uimarantaa pyrittiin parantamaan laittamalla sinne viiraa. Tällä hetkellä kunnostuksesta ei tosiaan ole kantautunut uusia tietoja, Jutila lisää.

Kirjoittajat: Aapo Arvela, Eerika Kolari, Aatu Levänaho, Hugo Nieminen, Minttu Niiranen

Artikkeli on alunperin julkaistu 25.4.2019 Keski-Hämeen koululaisnumerossa, jonka uutiset ovat kirjoittaneet Hauhon Yhtenäiskoulun 8.-luokkalaiset.

 

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski

MurmisP