Pitäjät Hauho

Evankelista sai elämänsä yleisön BB-talossa

Ville Turkkinen ei ole väriään peitellyt, mistä hän on saanut laajalti kiitosta. Kuva: Jussi Karvonen

Hauholla Hämeen Mokian palveluksessa työskentelevä evankelista Ville Turkkinen poistui BB-talosta yhdeksän viikon jälkeen hymyssä suin ja hyvillä mielin.

– Häätö ei harmittanut yhtään, kokemus oli kaiken kaikkiaan hyvin avartava. Yhdeksännen viikon häätöäänestyksessä Villen ero Anuun oli alle prosentin. Anun äänimäärän syitä on esitetty mediassa muun muassa sillä, että kahden muun asukkaan kannattajat olisivat tukeneet Anua.

Turkkinen on saanut palautetta eri kanavien kautta niin paljon, ettei ole tarkkaan edes ehtinyt tarkistaa määrää. Viikon aikana esimerkiksi Villen Youtube-videolle on tullut jo 49 000 tykkäystä ja kanavalle viitisen tuhatta uutta tilaajaa.

– Palautteen perusteella moni olisi toivonut näkevänsä minut finaalissa. Ihmiset ovat tykänneet siitä, että olin heidän mielestään se porukan äijä, joka piti periaatteistaan kiinni, mutta otti muut huomioon ja oli kaikille ystävällinen. Halusin olla oma itseni, missä taisin onnistua.

Turkkisella heräsi ajatus ilmoittautua BB:hen jo ennen kuin se palasi viisivuotiselta tauoltaan. Kun hakuilmoitus sitten näkyi televisiossa, hän neuvotteli asiasta vaimonsa kanssa.

– Meillä on keskinäinen periaate, että teemme päätökset yhdessä ja niistä pitää olla sitten samaa mieltä. Jollemme ole samaa mieltä, rukoilemme asian eteen ja yleensä asia sitä myöten kirkastuu. Koimme kumpikin, että minun pitäisi hakea.

Lomakkeen Ville Turkkinen täytti suorasukaisesti omana itsenään.

– Kirjoitin että olen uskovainen hihhuli evankelista. Sain kutsun haastatteluun, mutta siitä ei ole lupa kertoa tarkemmin.

Raamattutunnille ottivat osaa kaikki

Turkkinen ei ottanut mitään paineita häädöstä.

– Päätin, että olen siellä niin kauan kuin on tarkoitettu. Olin loppujen lopuksi sen yhdeksän viikkoa. Seitsemän viikon jälkeen oli muutama päivä, että olo tuntui aika raskaalta. Muiden kiroilut ja tyhjänpäiväiset alapään jutut alkoivat rasittaa. Minun arvomaailmani on tyystin toisenlainen kuin muiden asukkaiden. Keskusteluissa oli kiivaitakin vaiheita, mutta hauskoja hetkiäkin toki oli paljon.

– Kävin jokaisen asukkaan kanssa kahdenkeskiset keskustelut ja rukoilin jokaisen kanssa, jos hän vain halusi. Minulle sattui syntymäpäivä ja toivoin tuoksi päiväksi Raamatun ja että saisin lukea sitä muille asukkaille. Luin ja opetin koko Markuksen evankeliumin. Sanoin, 2–3-tuntinen tuokio on vapaaehtoinen, mutta kaikki asukkaat olivat mukana, kyselivät ja olivat kiinnostuneita. Se tilaisuus oli kaikkien nähtävissä televisiossa. En ole koskaan saanut puhua sellaiselle kuulijakunnalle niin pitkään.

Asukkaat eivät saaneet koko yhdeksän viikon aikana käyttää puhelinta, lukea lehtiä tai olla missään yhteydessä ulkomaailmaan.

– Viikko- ja päivätehtävien ulkopuolelle oli luotu tarkoituksella tylsiä hetkiä, jotta nähtäisiin miten niistä selviämme. Itse tulin toimeen hyvin oman itseni kanssa, perhettä tosin oli kova ikävä. Sen sijaan perhe näki minut päivittäin televisiossa. Vaimo sanoi, että näki minua enemmän kuin siviilissä.

Musiikki kuului kiellettyihin asioihin.

– Meiltä kiellettiin myös laulaminen ja hyräilykin, mikä oli monelle aika kova paikka. Meillä oli erilaisia päivä- ja viikkotehtäviä, joissa oli fyysisesti aika rankkojakin tehtäviä.

Ville liikuttuu saamastaan palautteesta.

– Ihmiset ovat kyselleet, miten he voivat kokea samaa mielenrauhaa kuin mitä minulla on. He haluaisivat tulla uskoon. Kuulin 93-vuotiaasta rouvasta ja 7-vuotiaasta pojasta, jonka lemppariasukas olin BB:ssä. Moni on kiitellyt siitä, että olen tuonut uskoani esiin ja sanoo rohkaistuneensa itsekin näyttämään väriään. Eräs ateistiksikin itseään kutsunut henkilö kiitti minua ja sanoi, että olin ehdottomasti paras talon asukkaista

Muihin asukkaisiin Ville on yhteydessä päivittäin.

– Meillä on oma ryhmä netissä.

Konkreettisesti Villelle jä ikäteen BB-talosta ämpäri.

– Meillä oli oma rahna, jollla sai ostaa lähinnä alkoholia, tupakkaa tai tyhjän ämpärin. Tyhjän ämpärin tarkoitusta ei kukaan koskaan selittänyt. Koska en käytä päihteitä, en mitään ostanut, mutta viimeisenä päivänä kulutin yhden rahnan ämpäriin.

Ville Turkkisella on jo suunnitelmia tulevaisuuden varalle. Hän aikoo tehdä videoita Youtubeen.

– Minua kiinnostavat kaikki laitteet, missä on jonkin sortin moottori. Olen tekemässä Youtubeen pätkiä, joissa nuoret ja mikseivät vanhemmatkin voisivat tuoda minulle oman ajopelinsä testiin. Minä ajan sillä lenkin, ja samalla voimme keskustella vaikka moottoreista ja syvällisemmistäkin asiosta. Ensimmäiset jaksot tulevat muutaman viikon päästä. Halukkaita nuoria on jo ilmoittautunut. Minua on myös pyydetty, että lukisin Raamattua videolle, sillä Raamatunlukuhetkeni herätti kiinnostusta monissa katsojissa, Ville kertoo.

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski