Pitäjät Lammi

Hakkalassa jumpataan omin voimin

Liisa Tapola ja Miia Koskinen. Kuva: Maria Ilonen

Kun kaupunki ei järjestänyt puistojumppaa Lammilla heinäkuussa, tarttuivat Liisa Tapola ja Miia Koskinen toimeen jumppaajien iloksi.

Hämeenlinnan kaupunki ei tänä vuonna järjestänyt puistojumppaa Lammilla heinäkuun aikana vedoten ohjaajien yhtäaikaisiin lomiin sekä koronarajoituksiin. Kaupunki järjesti puistojumpat kesäkuussa, mutta ilmoitti, että heinäkuun aikana niitä ei järjestetä. Aiempina vuosina ilmainen puistojumppa on järjestetty kesä- ja heinäkuun aikana kerran viikossa.

Lammilla ei kuitenkaan tyydytty kaupungin päätökseen, vaan ystävykset Liisa Tapola ja Miia Koskinen tarttuivat toimeen. Kaupungin päätös tuntui harmilliselta ja epäoikeudenmukaiselta. Lammin koetaan olevan Hämeenlinnan periferiaa, mistä kaikki vain otetaan pois, vaikka ohjatun liikunnan järjestäminen olisi erityisen tärkeää pitäjissä.

– Me katsoimme toisiamme ja päätimme, että tehdään me sitten, Miia Koskinen sanoo.

Heinäkuun puolessa välissä jumppaajia oli keskiviikkoaamuna Hakkalan kentän viereisellä nurmikolla parisenkymmentä, joka Koskisen ja Tapolan mukaan on se ydinporukka, joka puistojumpissa käykin. Kesäkuussa jumppaajia oli jopa neljäkymmentä. Miia Koskinen huomauttaa, että paikalla on ollut myös miehiä, kun usein jumpparyhmät ovat melko naisvaltaisia.

Kuva: Maria Ilonen

Hakkalassa käy parinkymmenen jumppaajan ydinporukka, joka on kiitollinen Miia Koskiselle ja Liisa Tapolalle, jotka ottivat ohjaamisen hoitoonsa.

Sekä Tapolalla että Koskisella on taustaa liikunnan parissa. Tapola on koulutukseltaan liikunnanopettaja ja Koskinen luokanopettaja sekä itse myös ollut aina innokas jumppaaja. Molemmat kokevat, että on erityisen tärkeää saada iäkkäämmät ihmiset liikkumaan, vaikka toki puistojumppaan on osallistunut nuorempaakin väkeä ja se on ihan kaikille avoin.

Kaksi viikkoa sitten polvileikkauksissa ollut Tapola ei vielä pysty täysillä jumppaamaan, joten hän suunnittelee tunnit ja toimii varsinaisena ohjaajana, Miia Koskinen avustaa näyttämällä liikkeitä.

– Tämähän on kaupungille halpaa, kun ennaltaehkäisevällä liikunnalla saadaan vielä sairaanhoitokuluja pienemmäksi, Liisa Tapola ja Miia Koskinen sanovat.

He eivät kuitenkaan ole ottamassa kaupungin tehtäviä vakituisesti kontolleen, vaan ovat sitä mieltä, että jumppien järjestäminen on kaupungin tehtävä. Erityisen tärkeänä he pitävät ohjatun liikunnan järjestämistä juuri pitäjissä, sillä kantakaupungissa liikuntamahdollisuuksia on tarjolla paljon enemmän. Nyt kesällä myös Lammin uimahalli on suljettuna.

Jumppaajat ovat kiitollisia, että Miia Koskinen ja Liisa Tapola ryhtyivät pitämään jumppaa. Kaupungin päätös jättää heinäkuun puistojumpat välistä, herättää tuohtumusta.

– Tuntuu, että täältä vain viedään kaikki pois, eikä tämä nyt koske ainoastaan jumppaa. Onneksi tytöt ryhtyivät tähän, kertovat jumppaajat.

Hiljaisesti päätöksiin ei haluta tyytyä, mutta vaikka palautetta asioista annetaan, vastaukset siihen koetaan kaupungin taholta välinpitämättöminä.

Miia Koskinen ja Liisa Tapola sanovat, että heille riittää palautteeksi, että ihmiset tulevat paikalle, jolloin jumpan järjestäminen on merkityksellistä. He jatkavat puistojumpan ohjaamista heinäkuun loppuun asti. Kaupunki on sittemmin luvannut aiemmasta poiketen järjestää elokuussa kaksi ohjattua puistojumppaa.

Myös säät ovat suosineet Lammilla puistojumppaa. Jumppa-aikana ei ole kertaakaan satanut ja jos nurmikko on ollut sateen jäljiltä märkä, on jumpattu vieressä hiekalla.

 

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat