Hämeenkoski Teemat Hämeenkoski

Kosken Metsästysseurassa toimitaan monipuolisesti – eikä ukkouduta

Matti Turunen ja Punamustan Varpu. Kuva: Jussi Karvonen

Kosken Metsästysseurassa pääriista on perinteiseen tapaan hirvi, mutta viime vuosina peurajahti on alkanut ”työllistää” seuran jäseniä entistä suuremmassa määrin.

–Kanta ei ole meillä yhtä runsas kuin paikoin muualla Hämeessä. Nykyisestä lupamäärästä selviämme, eikä lupien käyttö käy vielä työstä. Nyt luvista on jäljellä viidennes, mutta aikaakin on vielä kaksi viikkoa, sanoo seuran sihteeri Matti Turunen.

Turunen vastaa seuran kenneltoiminnasta. Kuvaan hänen kanssaan on asettunut viiden kuukauden ikäinen suomenpystykorvan pentu Punamustan Varpu, josta Turunen odottaa hyvää haukkujaa vaikkapa lintumetsälle.

–Meillä onseurassa  ajavia koiria, hirvikoiria, pystykorvia ja noutajia. Tänä päivänä koiran käyttö metsästyksessä on miltei sääntönä. Nykyään esimerkiksi hirvenpyynnissä perinteistä ajometsästystä ei juurikaan harrasteta metsästäjien vähyyden ja ikääntymisen takia.

Kosken Metsästysseura ei kuitenkaan ole ukkoutumassa, ja nuoria metsästäjiä on tullut viime vuosina mukaan.

– Aika usein perheessä tai suvussa on joku metsästäjä. Itse kuulun niihin, jotka veri on vetänyt metsästyksen pariin. Isä harrasti metsästystä ja erähenki tarttui poikiin. Tosin veli ei metsästä vaan on innokas kalamies.

Naisten osuus on monissa metsästysseuroissa noussut, mutta Hämeenkoskella tätä ilmiötä ei ole tapahtunut.

–Joitakin naisjäseniä on. Monesti nainen tulee metsästykseen koiraharrastuksen kautta.

Metsästäjiä monelle riistalle

Osa hirvimiehistä jahtaa peuroja, mutta eivät kaikki. Peuralupamäärää on tasaisesti nostettu kannan lisääntyessä

–Toisaalta osa pienriistanpyytäjistä metsästää peuroja, mutta eivät kuulu hirviporukoihin. Peuraporukka on jaettu neljään pienempään ryhmään, joilla on omat kiintiöt, ja loput luvat ovat seurakohtaisia. Niitä käytetään muun muassa maanomistajien suuntaan. Metsäkauris on vähitellen kotiutunut Hämeenkoskelle: saimme ensimmäiset kaatoluvat kauriille vuonna 2003.

Sorsastusta voi harrastaa lähinnä pienillä puroilla ja lammilla, koska isompia sorsavesiä ei alueella ole. Metsäkanalintuja on eteläsuomalaisesta vinkkelistä meillä aika hyvin, mutta niitä ei juurikaan ammuta. Koirien treenaukseen ne riittävät. Moni linnustaja käy pohjoisessa ampumassa kanalintuja. Metsolla ja pyyllä on aika hyvät kannat, mutta teeriä on harvemmassa. Suupedoista yleisin on ilves, karhu ja susi ovat ohikulkijoita samoin villisika.

– Yhteisluvassa olleet ilvekset ammuttiin tänä vuonna Lahden seudulla muutamassa jahdissa. Se kuvannee osaltaan ilvesten runsautta. Nykyisellä kaatomäärillä ilveskanta ei juurikaan vähene. Ilvekselle haettiin pitkän tauon jälkeen kaatolupaa ensimmäisen kerran vuonna 1985 ja tammikuussa 1986 ilves kaatuikin.

Hirvi oli pitkään vain unelmaa

Seuralla ei ole omaa ampumarataa, mutta metsästysmajan ympäristössä on pienoishirvirata.

–Käymme ammunnat Jahkolassa, mikä riittää seuran tarpeisiin, omaa ampumarataa ei olisi mielekästä perustaa byrokratiankaan takia.

Historiikin mukaan seura perustettiin vuonna 1946 Kosken HL Metsästysseuran nimellä. Tämän päivän päämetsästyskohde hirvi oli pitkään vain unelma.

Ensimmäisen kerran hirvijuhlat vietettiin vuonna 1964. Ensimmäistä hirvenkaatolupaa oli anottu vuonna 1962, jolloin lupa myös saatiin. Hirvilupamäärät alkoivat huomattavasti nousta 1970-luvun loppupuolella. Hirvimiesten saaliin käsittely ja kokoontumiset tapahtuivat vieraissa tiloissa. Vähitellen heräsi jälleen ajatus omien tilojen hankinnasta.

Maja ja nylkyhalli rakennettiin vuosien 1981-82 aikana. Rakentamista jatkettiin jälleen vuona 2003, jolloin tehtiin talkoilla majan pihalle laavu. Vuoden 2005 kesän aikana rakennustoiminta jatkui ja tuloksena syntyi juhlakatos nylkyhallin viereen.

Seuran nimi muutettiin kuulumaan Kosken Metsästysseura ry. vuonna 2005.

Lähde: Kosken Metsästysseuran historiikki

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski