Hämeenkoski Hämeenkoski

Naapuri keittää jatkossa hillot

Saara Kukkonen. Kuva: Maria Ilonen

Pekka ja Annikki Ollila aloittivat marjanviljelijöinä 30 vuotta sitten. Hämeenkoskella sijaitseva pieni tila on menestynyt monipuolisella tuotannollaan. Hillojen ja mehujen valmistus on ollut vahva kivijalka tilan toiminnassa, mutta myös marjanviljely on säilyttänyt asemansa. Ollilan tilan ensimmäiset hillot keitettiin mauksi paikalliseen jogurttiin 24 vuotta sitten, jonka jälkeen hilloja on valmistettu myyntiin eri kauppojen tuotemerkeille ja myös tilan omalla nimellä. Kiireisimpinä aikoina tilan vanhaan navettaan rakennetussa hillokeittämössä höyrysi päivittäin jopa 100 kilon hillopata.

Tänä kesänä Olliloiden tilalla keitellään kuitenkin viimeiset mehut ja hillot. Myös mansikan viljelyä ajetaan hiljalleen alas.

‒Istutimme viimeiset mansikantaimet vuonna 2016, ja ajan mittaan viljelyalaa on supistettu huomattavasti.

Koska tilaa pyörittävien Annikki ja Pekka Ollilan omat lapset eivät ole olleet kiinnostuneita jatkamaan tilan toimintaa vanhempiensa jälkeen, on Olliloiden täytynyt jo alkaa suunnitella tilan jatkoa.

‒Erottuamme toisistamme yli kymmenen vuotta sitten meille oli jo tuolloin tärkeää, että tilan toiminta ei lakkaa. Jatkamme yhdessä edelleen yrittäjinä. Pekka asuu täällä, ja minä käyn töissä Pirkkalasta käsin, Annikki Ollila kertoo.

Eläkeiän lähestyessä Olliloiden toive on edelleen sama; että tilan toiminta ja hillon sekä mehun valmistus jatkuisivat jollakin tapaa.

‒Etenkin toivoisin itse kehittämiemme ja nimeämiemme hillojen ja mehujen jatkavan tarinaansa. Se olisi minulle tärkeää, Annikki Ollila toteaa.

Kuva: Maria Ilonen

Annikki ja Pekka Ollila ovat pyörittäneet marjatilaa 30 vuoden ajan. Saara Kukkonen saa heiltä arvokasta opastusta alan saloihin.

Jatkaja tilan jatkojalostukselle löytyikin onnekkaasti aivan naapurista Nikkarin Maatilalta.

-Sieltä ollaan oltu kuluvan vuoden aikana meillä opissa jo hillonkeitossa, tuote-esittelyissä ja kuljetuksissa, Ollilat iloitsevat.

Nikkarin nuori tilallinen Saara Kukkonen on toiminut viljelijänä sukunsa tilalla kymmenen vuoden ajan. Tähän asti hän on keskittynyt erilaisten viljojen viljelyyn, mutta nyt edessä on aivan uusi avaus. Kaikki käynnistyi sattumalta yhdestä vierailukerrasta Ollilan tilalla.

‒Tulin hakemaan kalastusmerkkejä Olliloilta, ja siinä ohimennen tuli puhetta heidän ajatuksistaan luopua hillojen ja mehujen valmistuksesta. Kiinnostuin asiasta, ja aloimme suunnitella vaihdosta. Kaikki asiat ovat loksahdelleet vuoden aikana paikoilleen, Kukkonen muistelee.

Jatkojalostuksen haltuun ottamisen lisäksi Olliloiden rohkaisemana Kukkonen istutti tänä kesänä myös ensimmäiset mansikat Nikkarin tilalle.

-Hyvin innostunein odotuksin lähden tätä tekemään, mutta mansikan viljelyssä on kyllä paljon uuden oppimista. Annikin hillot ovat tosi hyviä, ja niiden tekoa on ilo jatkaa.

Mansikat hilloihin hän viljelee ensi kesästä alkaen siis itse, mutta suurin osa muista marjoista tulee edelleen Olliloilta.

-Mansikasta luovumme, mutta erikoismarjojen viljelyä jatkamme, Ollilat sanovat.

Nikkarin tilan ensimmäiset hillot ja mehut keitetään jo tänä syksynä.

‒Ensi kesänä toivottavasti maistellaan sitten ensimmäisiä mansikoitakin. En olisi ehkä ihan näin rohkeasti lähtenyt yksin kokeilemaan uutta, mutta onneksi apu löytyy läheltä – aivan tuosta naapurista, Kukkonen kiittelee.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat