Pitäjät

Hanhilla näyttävä rooli alkukevään muutossa

Kuva: Jussi Karvonen

Vaikka kevät on ollut tähän saakka koleahko, alkaa lintujen kevätmuutto päästä vauhtiin.

Keski-Hämeessä ovat hanhiparvet paikoin viihtyneet pelloilla jo maaliskuun puolivälistä saakka ja hanhien määrät ovat kasvaneet jatkuvasti. Joukossa on ollut niin kanadanhanhia kuin metsä- ja tundrahanhiakin. Laulujoutsenet ilmaantuivat pelloille jo maaliskuun alussa, ja kurkiakin on jo saapunut. Muuttolintujen pääjoukot ovat vielä tulollaan, muun muassa rastaita ja hyönteissyöjiä on saapunut verrattain vähän.

Hanhien kevätmuutto tuntuu vain aikaistuneen vuosi vuodelta. Ensimmäiset metsä- ja tundrahanhet saapuivat jo maaliskuussa. Muutama vuosikymmen sitten hanhet olivat suoranainen harvinaisuus Hämeessä. Etenkin tundrahanhien osuus on kasvanut, ja myös lyhytnokkahanhia on ollut joukossa aina muutama. Tundrahanhia ei takavuosina juurikaan ollut ja lyhytnokkahanhetkin olivat lähes tuntemattomia, sanoo hauholainen lintuharrastaja ja rengastaja Lauri Kokkala.

Tuuloksessa nähtiin huhtikuun puolivälissä 130 tundrahanhen parvi. Samaan aikaan Hauhon Kokkilassa puolestaan oleili samankokoinen metsähanhiparvi, ja Mommilassa oli peräti 3000 metsähanhen parvi. Lyhynokkahanhi löytyi Hauhon Ilmoilasta parinsadan harmaahanhen joukosta. Myös valkoposkihanhia on Keski-Hämeessä havaittu.

Muita kevään merkkejä ovat olleet Hauholle ilmaantuneet ensimmäiset taivaanvuohet 11.4, samoin kuin rantasipi Ormajärvellä 10.4., sekä kaakkuri ja ruskosuohaukka Hauhonselällä 7.4. ja valkopäätiainen Lammilla 2.4., peukaloinen Hauholla 2.4. sekä lehtokurppa Hauholla 31.3.

Kattohaikarakin ilmoitettu

Kenties harvinaisin vieras koko valtakuntaakin ajatellen oli pääsiäisen aikaan Lammilla ainakin parina päivänä ilmoitettu kattohaikara ja 2.4. Lammilla vain kerran havaittu valkopäätiainen

Sepelkyyhkyjä alkoi saapua maaliskuun puolivälissä. Peipon laulua on alkanut kuulua laajemmin pääsiäisen tienoilla.

– Järripeippoja on talvehtinut jonkin verran. Vihervarpusia ja urpiaisia on ollut hyvin runsaasti, samoin sinitiaisia, mutta töyhtö- ja kuusitiaisten osuus on vähentynyt. Koko talvena niitä olen rengastanut vain yhden yksilön kumpaakin lajia Rastaat saapuvat suuremmassa määrin kun ensimmäinen sateinen ja lämmin yö koittaa Kaikkia rastaslajeja on tullut mutta yksilömäärät ovat vielä aika pienet.

Hauholla on petolintuja ollut hyvin vähän.

– Lumeton talvi ilmeisesti pudotti myyräkantoja, mikä näkyy petolintujen ja pöllöjen määrissä. Jos jollakin peltoalueella sattuu oleman myyriä, voi esimerkiksi petolintuja kertyä pienellekin alueelle runsaasti. Näin on käynyt ainakin Janakkalassa jossa on havaittu useita piekanoja, hiirihaukkoja ja muita petolintuja runsaasti aika pienelläkin alueella. Tikkoja ja varsikin valkoselkätikkoja on ollut ilahduttavan paljon. Venäjältä suuntautuneet vaellukset ovat lisänneet valkoselkätikkakantaa.

Lähde: Tiira

Kerro omista lintuhavainnoistasi Keski-Hämeen Lintubongarit -ryhmässä!

Lue myös Pihojen taisto -tapahtumasta, tulisitko mukaan?

Kuva: Jussi Karvonen

Alkukevään lintumuutosta näyttävimpiä ovat olleet niin sanottujen harmaahanhien eli pääosin metsä- ja tundrahanhien jopa tuhansien yksilöiden parvet. Kuvat: Jussi Karvonen

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat