Pitäjät Hauho

Hanne Dahlin uudessa kirjassa Hiljainen tahto pyörii sama hauholainen porukka

Hanne Dahl julkaisi toukokuun 17. päivä uuden dekkarinsa Hiljainen tahto, jossa pyörii sama tuttu hauholainen ydinporukka. Kuva: Siina Nurminen

Hanne Dahl, oikealta nimeltään Anne Syrjä (o.s. Salminen) on alun perin Hämeenlinnasta kotoisin oleva kirjailija, joka on kirjoittanut nyt viidennen Hauholle sijoittuvan kirjansa. Syrjä asuu nykyisin Espoossa, mutta viettää kesät enimmäkseen Hauholla, jossa hänen perheellään on vapaa-ajan asunto. Syrjä kävi kirjoittajakurssin ennen eläkkeelle siirtymistään, josta lähti kipinä kirjoittamiseen. Aluksi dekkarikirjan päähenkilö oli lääkäri, sillä ala oli itsekin uransa lääketeollisuudessa tehneelle Syrjälle tuttua. Nykyään Syrjä kirjoittaa Hauholle sijoittuvaa dekkarikirjasarjaa, jossa pyörii liuta fiktiivisiä hauholaisia hahmoja.

Idea lähtee nimestä

Hiljainen tahto on Hauho-sarjan viides itsenäinen dekkari. Tällä kertaa tapahtumat sijoittuvat suurimmaksi osaksi Hämeenlinnaan. Kirjassa kuitenkin pyörivät samat tutut hahmot Hillevin hovista. Hiljaisessa tahdossa on myös keskeisiä hauholaisia paikkoja ja henkilöhahmoja.

– On hirvittävän vaikeaa sijoittaa tapahtumia pienelle paikkakunnalle etteivät ihmiset ala pelkäämään, Syrjä selittää leikillisesti uuden kirjansa Hämeenlinna-keskeisyyttä.
Syrjä kertoo kirjan henkilöiden olevan täysin fiktiivisiä, eikä niillä ole hauholaisia esikuvia. Kirjailija kuitenkin kertoo ammentavansa inspiraatiota elämänkokemuksestaan ja tapaamistaan ihmisistä. Syrjä mainitsee kirjan henkilöiden nimien ja persoonan olevan suurin prosessi kirjaa tehdessä. Hänen mukaansa tarina lähtee aina syntymään nimenomaan hahmon nimestä.
– Sitten kun löydän persoonan ja nimen, alan miettiä mitä sen niminen henkilö voisi tehdä. Minulla on jo seuraavan kirjan päähenkilön nimi valmiina, Syrjä paljastaa.
– Tapahtumat sijoittuvat seuraavassa kirjassa jälleen Hauholle.

Hiljainen tahto oli työläin kirjoitusprosessi

Torstaina 17.5. julkaistu Hiljainen tahto on kirjailijan mukaan sarjassa hänen oma suosikkinsa. Idea kirjaan lähti Facebook-ryhmästä, jossa esitellään kuvia vanhasta Hämeenlinnasta. Syrjä huomasin kuvan puutalojen takapihasta, jonka paikalla nykyään sijaitsee Keskustalo. Myös kannen kuva liittyy keskeisellä tavalla kirjan juoneen.

– Tämän kirjan työstäminen oli ehkä vaativin teoksistani, kirjoitustyötä ajatellen. Saatoin istua jopa 12 tuntia tietokoneen ääressä.
Yhden kirjan tekeminen vie Syrjän mukaan yleensä noin vuoden.
– En kuitenkaan kirjoita kaiken aikaa, vaan välillä juoksen, uin tai teen käsitöitä, Hauholla kesänsä viettävä Syrjä kertoo.
– Hiljaisen tahdon kirjoitusprosessin sain päätökseen tammikuussa, jonka jälkeen tekstiä on vielä hiottu kustantajan kanssa.
Hauholaisille Hellevin hoviin sijoittuvat kirjat ovat olleet mieluisia. Ihmiset odottavat innolla aina uutta Hauho-sarjan osaa, ja myös Hiljaisesta tahdosta on ollut lukuisia varauksia jo ennen teoksen julkaisua.
– Eräs henkilö tuli kerran kysymään minulta, että kirjoitathan taas siitä samasta hauholaisporukasta. Ihmisille kirjan hauholaiset henkilöt ovat selvästi tärkeitä.
Syrjä on halunnut korostaa kirjassaan hauholaista yhteisöllisyyttä, jonka hän mainitsee kirjan punaiseksi langaksi.
– Olen halunnut tehdä Hauhosta kirjoissani yhteisöllisen paikan, jossa tuetaan toisiaan. Hauholaiset ovat säädyllisiä, kukaan ei halua toisille pahaa. Täällä Hämeessä ei myöskään turhia höpötetä, hämäläinen Syrjä naurahtaa.

Hauhon murteesta piti luopua

Kirjailija on halunnut tuoda tarinansa lähelle hämäläisyyttä, ja ensimmäiseen kirjaansa hän toi päähenkilölle Hauhon murteen.
– Haastattelin hauholaista murreasiantuntijaa ensimmäistä kirjaa varten. Äänitin haastattelun ja kirjoitin sen perusteella henkilöhahmolle Hauhon murteen. Tämä kuitenkin ärsytti osaa lukijoista, joten luovuin murteesta jo toisessa kirjassa. Helleville kuitenkin olen jättänyt D-kirjaimen paikalle L-kirjaimen.

Haastavimmaksi dekkaria kirjoittaessa Syrjä mainitsee sen, ettei tarinaa kertoessa vahingossa paljasta lukijalle liikaa.
– On myös haastavaa pitää lukijan mielenkiintoa yllä. Tästä syystä olenkin tehnyt henkilölistan kirjan hahmoista. Kirjassa on paljon kaikenikäisiä, tavallisia ihmisiä, jotka elävät tavallista arkea, mutta joiden arki saattaa yllättäen muuttua. Eikä se ole ainakaan tylsää. Suosikkihahmoni taitaa olla hauholainen 15-vuotias Vertti, joka on nokkela ja sanavalmis ja joka jo nyt vaikuttaa lupaavalta kirjailijanalulta.

Tietoa kirjoittajasta

Siina Nurminen

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski