Pitäjät Hauho

Hauho hurmasi historiahullun

Sofi Oksanen.

Sofi Oksanen vietti kesää Hauholla ja vaikuttui kirkkojen ja kartanoiden määrästä, luonnon kauneudesta ja lähiruuan saatavuudesta.

Korona muutti monen muun tavoin myös kirjailija Sofi Oksasen työkuviot. Koko vuosi oli tarkoitus olla tien päällä Koirapuisto- romaanin käännösten merkeissä, mutta tapahtumat siirtyivät ja Oksanen suuntasi katseensa kotimaan tarjoamiin mahdollisuuksiin.

– Sattumalta ystäväni on kotoisin Hauholta, ja hänellä on siellä talo, joten katse kiinnittyi Hauhoon, joka paljastuikin kerrassaan hurmaavaksi helmeksi, Sofi Oksanen sanoo.

Oksasella on tapana vuokrata kirjoitusmökkejä niin kotimaasta kuin ulkomailtakin ja nyt mahdollisuus vuokraamiseen löytyi Hauholta. Hauhon lisäksi Oksanen kierteli Hämettä laajemminkin. Maakunta oli Oksaselle tuttua työkeikkojen muodossa, mutta Hauho oli uusi tuttavuus, joka hurmasi kertaheitolla. Erityisesti vanha raitti ja se, miten hienosti se on säilytetty, teki vaikutuksen, mutta myös kartanot ja keskiaikaiset kivikirkot ja koko ympäristö.

Hahkialan kartano. Keski-Hämeen arkistokuva

Sofi Oksanen on kiinnostunut vanhoista kartanoista ja keskiaikaisista kirkoista. Historia inspiroi ja Hahkialan kartano innosti niin, että hän palaa sinne emännöimään kirjallista illallista joulukuussa.

Paikallisoppaat, kuten Hauholla Jouni Lehtonen ja Matti Taponen ja heidän historiatuntemuksensa saavat myös kiitosta.

– Historiahullulle ihan ehdoton kohde! Kartanoista ja vanhoista kirkoista olen ollut aina kiinnostunut, joten oli aikamoinen yllätys, että alueella oli niin paljon tarjottavaa juuri omien mielenkiinnon kohteitteni saralla, ihan vieri vieressä, hän ihastelee.

Mielenkiintoista nähtävää oli tarjolla niin paljon, että ihan kaikkialle ei ehtinyt. Esimerkiksi Tuuloksen kirkko jäi harmittavasti tällä kertaa väliin. Ihan kaikkiin kartanoihinkaan ei aika riittänyt, mutta Hahkialan kartano esimerkiksi innosti niin paljon, että sinne on joulukuulle suunnitteilla hänen emännöimänsä kirjallinen illallinen Ester Ståhlbergin hengessä. Presidentti K.J. Ståhlbergin vaimo oli myös kirjailija ja rakasti Hahkialaa.

– Luin muun muassa hänen värssyjään Hahkialan vieraskirjasta ja hankin juuri hänen päiväkirjansa. Aion tutkia, josko niistä löytyisi lisää juttua Hahkialasta, Oksanen kertoo.

Ester Ståhlberg loi pohjaa presidentin linnan juhlille.
– Hänen panoksensa on siinäkin mielessä kiinnostava itsenäisen Suomen traditioiden synnyssä.

Historian, kirkkojen ja kartanoiden lisäksi Hauho hurmasi kirjailijan myös luonnonkauneudellaan. Oksanen kertoo olevansa enemmän lehti- kuin havupuuihminen ja viljava maisema viehätti, kuten myös vesistöt. Ja vesistöjen antimet. Oksanen ihastelee, kuinka Hämeessä yleensäkin oli paljon helpompaa löytää marketeista lähiruokaa, lähitilojen kasviksia ja tuoretta kalaa, kuin kotikaupungista Helsingistä.
– Pääkaupunkiseudulla asuville Hauho ja Häme ovat todella lähellä ja helppoja kohteita, vaikka ihan päiväreissullekin. Ulkomaan matkailusta ei taida tulla ihan helppoa ensi vuonnakaan, joten toivottavasti lähi- ja kotimaanmatkailutarjonta tulee kansalaisille tutuksi.
Hauholla Oksasta ilahdutti myös se, että kaikki palvelut löytyivät kylältä, ja hän toivoo myös niiden säilymistä.

Sofi Oksanen.

Jo kevään aikana Sofi Oksanen aloitti sosiaalisessa mediassa Koronakeittiön, joka yhdisteli kokkausta ja kirjallisuutta. Tätä oli tarkoitus jatkaa kesällä Hauhollakin, mutta nähtävää oli niin paljon, että hän siirtyi tekemään matkailuvideoita. Niistä tuli niin suosittuja, että heti ensimmäisten videoiden saama palaute kannusti jatkamaan.

– Sukuni ovat maalta, joten maalaiselämä on tuttua, siksi tiedän myös, että kesämökin ylläpito vaatii aikaa ja vakituiseen sitoumukseen ei aikani riitä. Se tarkoittaisi myös auton hankintaa, Oksanen sanoo.
Normaalikesinä lomailulle ei jää juurikaan aikaa kirja-alan tapahtuma- ja julkaisusesongin sijoittuessa kevääseen ja syksyyn.

– Mutta eihän sitä nyt tiedä, mihin tämä maailma on menossa. Jos vakituisen kesäasunnon hankkisin, Hauho olisi varmasti ensimmäisenä mielessä! hän sanoo.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski