Hauho Hauho

Hartaushetki käynnisti Vihavuoden kesän

Paavo Pönni (vas.) Terhi Hölsä ja Eetu Lehtinen. Kuva: Jouni Lehtonen

Hauhon Vihavuodessa siunattiin viime perjantaina veden viljaa. Hauhon seurakunnan ja Vihavuosi-yhdistyksen järjestämä tilaisuus järjestettiin nyt yhdeksännen kerran.

Vihavuodenkoski on ollut kalastajien suosiossa jo ammoisista ajoista. Se on yksi harvoista Etelä-Suomen virtavesipaikoista, jossa voi kalastaa luonnontaimenta. Perinne veden viljan siunaamisesta kesän kalastuskauden aluksi sai alkunsa Vihavuoden Koskikahvilaa emännöivän Mona Iso-Musta-järven mukaan, kun hän keksi ehdottaa asiaa Hauhon kirkkoherra Tapani Vanhaselle. Elettiin vuotta 2012.

– Kun kylvötkin siunataan niin miksei sitten kaloja, Iso-Mustajärvi perustelee ideaansa.

Tänä vuonna yhteen kokoontumisella kosken partaalle oli oma erityinen merkityksensä, sillä Vihavuoden veden viljan siunaus oli ensimmäinen yleinen hartaustapahtuma Hauholla sitten maaliskuun, johon seurakuntalaiset saivat osallistua. Sadetta uhmaten paikalle saapui parikymmentä vierasta.

Veden vilja siunattiin ajalle ominaisesti etänä, sillä rankkasade pakotti tapahtuman osallistujat ja järjestäjät Koskikahvilan katetulle terassille sen sijaan, että olisi kokoonnuttu veden äärelle Painonselän rantaan.

Sateen ropina ja Vihavuoden vuolaana virtaavan kosken kohina pitivät huolen, että terassille välittyi vesiteemainen tunnelma.

Hartaushetkeen osallistuivat Hauhon seurakunnan edustajina teologiharjoittelija Terhi Hölsä, kesäteologi Eetu Lehtinen ja kanttori Taina Kujanen.
Eetu Lehtinen nosti puheessaan esiin erikoisen ajan, jota elämme. Kiireiset ihmiset ovat joutuneet pysähtymään ja on ollut aikaa hiljentyä. Toisaalta on saatettu kohdata yksinäisyyttä tapaamisrajoitusten vuoksi.

– Nyt saamme iloita siitä, että voimme pitkästä aikaa olla koolla seurakuntana, Lehtinen sanoi.
Keskellä vehreää Vihavuoden koskimaisemaa kesäteologi huomautti, ettei luonto ole pysähtynyt. Hän kertoi kuulijoille, kuinka luomiskertomuksen viidentenä päivänä Jumala loi kalat.

– Luomiskertomuksessa kerrotaan myös, kuinka ihmiselle on annettu valta ja vastuu hallita sekä viljellä ja varjella luomakuntaa. Ihminen on kuin puutarhuri, joka voi hyödyntää luomakunnan hedelmiä ja lahjoja. Mutta ihmisellä on myös vastuu siitä, kuinka käytämme luontoa. Kuinka usein muistamme kiittää saamistamme lahjoista? Lehtinen kysyi puheessaan.

Vihavuodenkosken kalastusvastaavana toimivan Pasi Visakiven mukaan perhokalastuskausi päästiin aloittamaan normaalisti toukokuussa. Koronarajoitusten vuoksi suljettuna ollut kalastajien majoitustila on otettu käyttöön tällä viikolla.

Kalastuskausi on lähtenyt käyntiin hyvin ja saalista on saatu. Viileää vettä virtaa jälleen vuolaasti koskessa.

– Ilmastonmuutos haittaa kosken kalakantoja. Kuivuus ja hellekesistä johtuva vesien lämpeneminen näkyvät viime vuosien saalismäärissä. 2010-luvulla lämpenemistä on tapahtunut selvästi enemmän kuin aiemmin, Pasi Visakivi kertoo.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat