VPK banneri
Hauho Hauho

Hauholla herkuteltiin jo 19. kerran

Jussi Karelo, Kristiina Karelo, Olivia Karelo, Luukas Karelo, Linnea Karelo ja isovanhemmat Heli Santti ja Hannu Santti olivat perinteisesti tulleet viettämään Herkkujen yötä Wuolteen kartanolle. Lapsille maistui muikkutrio ja lätyt. Kuva: Siina Nurminen

Perinteistä Herkkujen Yötä vietettiin Hauholla tänä vuonna seitsemässä eri kohteessa lämpimänä hellepäivänä perjantaina 13.7. Tänä vuonna herkkuja pääsi maistelemaan Wuolteen kartanossa, Hahkialan kartanossa, Wanhan Raitin kievarissa, Peltosirkun tilalla, Lautsian kartanossa, Alvettulan kyläkaupalla ja Vihavuoden koskikahviossa. Tarjolla oli myös musiikkia, ja paikoissa viidestä oli myös annniskeluoikeudet. Elävää musiikkia kuultiin Vihavuodessa ja Hahkialan kartanossa. Tapahtumaa vietettiin jo 19. kerran, ja tänä vuonna tapahtumassa mukana oli jopa kolme uutta yrittäjää. Niin Wuolteen kartano, Wanhan raitin kievari kuin Lautsian kartanokin ovat saaneet lähiaikoina uudet yrittäjät. Tapahtuman alkuupannut Wuolteen kartanon entinen omistaja Leena Sivén oli edelleen mukana hoitamassa tilauksia kartanolle ja oli tyytyväinen, että perinne jatkuu omistajanvaihdoksen jälkeenkin.

– Pohdimme Hauhon matkailuyrittäjien kanssa vuonna 2000, että miten saada kasvatettua Hauhon matkailua. Kokouksessa ei kellään ollut mitään ideoita, niin minä keksin sitten ehdottaa että mitä jos tehdään Hauholle Herkkujen Yö, kun Helsingissä on Taiteiden Yö, kertoo tapahtuman alullepanija Leena Sivén.
Herkkujen yötä on vietetty vuodesta 2000 lähtien aina heinäkuun toinen perjantai, ja jo ensimmäisenä vuonna Wuolteen kartanossa kävi yli 500 asiakasta. Myös tänä vuonna tapahtuma oli menestyksekäs – jonoa kertyi jopa tunniksi osaan paikoista. Herkkujen yön paikat vaihtelevat hieman joka vuosi, mutta Wuolteen kartano on ollut alusta asti mukana.

Tarjolla herkkuja muikuista vohveleihin ja riistaburgereihin

Herkkujen Yössä tarjoiltiin niin perinteisiä suolaisia ja makeita herkkuja, kuten Vihavuodessa villisikaa ja Wuolteen kartanossa muikkuja ja suvibuffet, kuin näiden lisäksi uusiakin herkkuja. Hahkialan kartanossa tarjolla oli tänä vuonna riistabriossiburgereita ja kartanon keittoa, Peltosirkun tilalla mansikka-,vadelma,- ja kylmäsavulohivohveleita, Alvettulan kyläkaupalla voileipiä ja kakkuja, Lautsiassa miniburgereita liha-, kana-, tai kasvistäytteellä ja Wanhan Raitin Kievarissa wanhanajan piirakoita ja kakkuja. Herkut menivät kaupaksi ainakin Espoosta kotoisin olevalle Karelon perheelle, sekä Vihdissä asuville isovanhemmille. Jussi Karelo, Kristiina Karelo, Olivia Karelo, Luukas Karelo, Linnea Karelo ja isovanhemmat Heli Santti ja Hannu Santti olivat perinteisesti tulleet viettämään Herkkujen yötä Wuolteen kartanolle. Herkkujen Yö on perheelle lähes jokavuotinen perinne.

– Olemme käyneet jo useampana vuotena tapahtumassa, ja joka vuosi on vähintään kaksi paikkaa kierretty, kertoo Heli Santti.
Parhaiten Santille on jäänyt mieleen aikoinaan Maulan tilalla Miehoilassa olleet läskipannukakut.
Lapsille sen sijaan maistuivat perinteisemmät herkut.
– Parasta Herkkujen yössä on ollut muikut ja letut, mitä ollaan Wuolteen kartanossa monesti syöty, toteaa Linnea Karelo.

Jonotus ei hyvällä säällä haitannut

Vihavuoden jonot olivat saaneet Laukkasen ja Hämäläisen perheen kääntymään takaisin Vihavuodesta. Perhe oli lähtenyt maistamaan Herkkujen Yön villisikaa Vihavuoteen, mutta jonot olivat siellä niin järkyttävät, että he päättivät tulla kirkonkylälle Wanhan Raitin Kievariin, jossa jono myös ulottui seitsemän aikaan jo ulos asti. Useana vuotena villisika on myyty loppuun jo varhaisessa vaiheessa Vihavuodessa, niin kävi tänäkin vuonna.

– Tultiin tänne jonottamaan, vaikkei edes tiedetä että mitä jonotetaan, Ritva Hämäläinen naurahtaa Wanhan Raitin Kievarin jonossa, joka ulottui ulos asti.
Hämäläisillä on jo 30 vuotta ollut mökki Hauholla, mutta tämä oli ensimmäinen kerta Herkkujen Yössä. Jonot olivat yllättäneet, mutta Hämäläinen totesi että syy oli varmasti upeassa säässä, joka oli saanut ihmiset lähtemään liikkeelle.
Hahkialan kartanossa riistaburgereihin sämpylöitä paistanut Otto Fazer totesi päivän olleen kiireinen, mutta mieluummin näin päin, kuin että paikalle ei olisi tullut ketään. Ruokaa oli varattu noin kuudellesadalle ihmiselle.
– Meillä on ollut täällä jonoa kuudesta lähtien. Burgereita on saanut paistaa hiki hatussa. Porukka on kuitenkin ollut todella hyvällä fiiliksellä täällä tapahtumassa, vaikka onkin joutunut jonottamaan. Hyvä sää tekee selvästi ihmisille hyvän mielen, Fazer toteaa.
Kaikkiaan Hahkialassa oli Herkkujen Yössä noin viisitoista työntekijää. Hommaa riitti niin burgereiden paistamisessa, juomien myynnissä, lippujen myynnissä, kuin tavaran lisäämisessäkin. Hahkialassa Herkkujen Yön yleisöä viihdytti kuumana päivänä myös muusikko Time Schleifer. Myös hauholaiselle Miina Juutilalle maistuivat valkohäntäpeurasta tehnyt riistaburgerit. Vaikka ruokaa oli joutunut odottamaankin 35 minuuttia, oli se jonottamisen arvoista.
– Ruoka oli hyvää, mitä nyt ehdin haukkaamaan, veljen lapsen perässä juossut Juutila toteaa.
Nykyään muualla opiskelevalle Juutilalle Herkkujen Yö on jo tuttu perinne usean vuoden ajalta. Yleensä sinne on tultu perheen kanssa.
– Tulimme tällä kertaa tänne vanhempieni, veljeni ja hänen lapsensa kanssa. Olemme useana vuotena jo osallistuneet Herkkujen Yöhön, ja nimenomaan täällä Hahkialan kartanolla. Paikka on valikoitunut sen takia, että asumme tässä lähellä, Juutila kertoo.
– Muistan, että pienenä kävin joskus Herkkujen Yössä myös Hovin kartanolla, silloin kun sekin oli tapahtumassa mukana.

Osa paikoista joutui myymään ei-oota loppuillasta

Lautsiassa väkimäärä yllätti uudet järjestäjät, ja ruoka loppui ennen aikojaan. Lautsian omistajaksi vuoden alusta siirtynyt Taina Toivettula kertoo, että oli kuullut väkeä olevan liikkeellä, mutta silti ihmisjoukon määrä yllätti.

– Meiltä oli suolaiset ruuat loppu jo puoli kymmenen maissa, Toivettula hämmästelee.
Loppuillasta tarjolla oli vielä lettuja kermavaahdolla.
Tapahtuma kesti kello kuudesta kello kahteentoista saakka, ja Toivettula arvioi Lautsiassa kymmeneen mennessä käyneen noin viitisensataa ihmistä. Tarjolla Lautsiassa oli juuri valmistuneen kokin Kai Humalojan ideoimia miniburgereita, jotka täytettiin asiakkaan toiveiden mukaan.
– Meillä oli jauheliha-,broiler-, ja kasvispihvejä sekä talon omaa majoneesia täytteinä. Kasvikset sai valita itse, ja burgerit täytettiin tässä linjastolla niillä täytteillä mitä asiakas halusi, kertoo Humaloja.
– Olin kuullut että muuallakin on ollut Herkkujen Yössä burgereita, ja halusin keksiä jotain hieman erilaista. Näin syntyi idea helposti naposteltavista miniburgereista, hän jatkaa.
– Ensi vuonna ollaan ehdottomasti jälleen mukana, silloin vielä entistä isommin ja paremmin varautuneena, paikan omistaja Taina Toivettula nauraa.
Peltosirkun tilalla Alvettulassa vohveleita riitti, ja tänä vuonna uutuutena Herkkujen Yössä oli marja–jäätelöbuffet. Buffetista sai itse koota annoksensa yhdistelemällä marjoja ja jäätelöä.
– Väkeä on käynyt koko päivän tasaisesti, kertoo paikan omistaja Sirkku Holttinen. Mukana Herkkujen Yössä Peltosirkun tila on ollut nyt kuutisen vuotta.
– Ei ole ehtinyt mitään suurta jonoa muodostua. Meillä on täällä pöytiintarjoilu, mehut ja vedet viedään myös suoraan pöytiin niin toiminta helpottuu eikä pääse muodostumaan jonoja. Kestosuosikki on tietysti ollut vohveli mansikalla ja kermavaahdolla, niitä on mennyt paljon, Holttinen toteaa.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski