Hauho Hauho

Hauhon historian kolmas osa on valmis

Hämeenlinnalainen historiantutkija Ilkka Teerijoki teki Hauhon historian kolmatta osaa 4 vuoden, 3 kuukauden ja kahden viikon ajan. Työ tapahtui ensisijaisesti Kansallisarkiston Hämeenlinnan toimipisteessä arkistojen parissa. Kuva: Jouni Lehtonen

Historiantutkija Ilkka Teerijoen kirjoittama yli 900-sivuinen Hauhon historia III julkaistaan Hauho-Seuran perustamisen 70-vuotisjuhlapäivänä, keskiviikkona 12. joulukuuta 2018. Julkaisutilaisuus järjestetään Hauhotalossa kello 17.30 alkaen.

Hauhon pitäjän historian saaminen kattavaksi esitykseksi esihistoriasta nykypäivään on ollut pitkäaikainen työ. Hauhon, Luopioisten ja Tuuloksen historia I valmistui 1985 kyseisten kuntien kustantamana. Tämän jälkeen jatkon tekeminen Hauhon – kuten Luopioisten ja Tuuloksen kuntien – osalta näytti jumiutuvan kuntien rahapulaan. Hauho-Seurassa ryhdyttiin toimeen ja vuonna 2003 päätettiin ryhtyä toteuttamaan jatko-osaa Hauhon osalta Hauho-Seuran kustantamana.

Erinäisten vaiheiden jälkeen keskiajalta 1800-luvulle ulottuva Hauhon historia II ilmestyi vuonna 2009 filosofian lisensiaatti Tiina Miettisen kirjoittamana ja filosofian tohtori Anneli Mäkelä-Alitalon täydentämänä ja toimittamana teoksena.

Hetken hengähdyksen jälkeen Hauho-Seurassa jatkettiin varainkeruuta historiankirjoituksen ulottamiseksi lähelle nykypäivää, ajanjaksolle, joka kertoo itsenäisen Hauhon kunnan historiasta. Kolmannen osan kirjoitustyön aloittamista helpotti Hämeenlinnan kaupungin päätös rahoittaa kirjan julkaisemista seuran anomuksen mukaisesti 90 000 eurolla.

Kotiseutuyhdistys Hauho-Seuran johtokunta teki jälleen ennakkoluulottoman ja ennen kaikkea rohkean päätöksen ryhtyä kustantamaan historiasarjan kolmatta osaa. Hauho-Seura asetti asiaa edistämään ja sittemmin kirjoitustyötä valvomaan historiatoimikunnan.
Kirjoittajaksi seura valitsi hämeenlinnalaisen historiantutkija, filosofian tohtori Ilkka Teerijoen. Sopimus Hauhon historian kolmannen osan tekemisestä allekirjoitettiin vuonna 2013 ja neljän vuoden kestoiseksi suunniteltu tutkimus ja kirjoitustyö alkoi 1. elokuuta 2014.
Kirjan ulkoasun suunnitteli ja taittoi graafinen suunnittelija Iiris Kallunki. Hän taittoi myös Ilkka Teerijoen edellisen teoksen Hämeenlinna vallankumouksen vuosina 1917–1918. Kyseinen teos valittiin vuoden 2018 kotiseutukirjaksi.

Hauhon historia III on yli 900-sivuinen yleisesitys itsenäisen Hauhon kunnan historiasta 1868–2008. Kirjan kustannukset ovat noin 300 000 euroa. Hauho-Seura on kerännyt varat yhdessä hyvien kumppaneiden avulla. Seuran johtokunta ja seuran aktiivijäsenet ovat vaivojaan säästämättä ahkeroineet rahoituksen keräämiseksi. Varainkeruutapahtumista tuottoisimpia ovat olleet maaliskuiset illalliset historian hyväksi.
Hauhon historian kolmatta osaa ovat huomattavin lahjoituksin avustaneet Hauhon Rouwasväenyhdistys, Hauhon Säästöpankkisäätiö ja Hauhon Säästöpankin Kulttuurisäätiö, Etelä-Hämeen Osuuspankki, Hämeenlinnan Suomalaisuuden Säätiö, Hauhon seurakunta, Lions Club Hauho, Hauhon Yrittäjät ja MTK Hauho. Lisäksi lukuisat yritykset ja yksityishenkilöt ovat tukeneet kirjahanketta.

Hauhon historian kolmas osa on painettu Otavan kirjapainossa Keuruulla. Kirjasta on otettu 2 000 kappaleen painos. Hauhon historia III tulee myyntiin 13. joulukuuta alkaen. Sitä myydään Hauhon kirjastossa, Hauhon kirkkoherranvirastossa sekä hauholaisissa liikkeissä. Kirja on myynnissä myös Hawujoulu-tapahtumassa lauantaina 15. joulukuuta.

Kirjan myynnistä saatava tuotto käytetään hauholaiseen kotiseututyöhön. Suunnitteilla on jo seuraava kirjakin. Ilkka Teerijoen kanssa on sovittu, että hän ryhtyy valmistelemaan Hauhon tilanhaltijaluettelon täydentämistä lähemmäs nykypäivää. Tulevan kirjan työnimenä on Kylät, tilat ja isäntäväki.

 

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski