Hauho Hauho

Hauhon sahti, siinä voima ja mahti

Sahti on Rauni ja Ari Saariselle yhteinen harrastus. Rauni on tuttu näky sahdinteon SM-kisojen tuomaristossa. Kuva: Tanja Lupari

Heinäkuussa mitelty Hauhon sahtimestaruus päätyi jo 16. kerran samaan osoitteeseen Hauhon Mustilan kylään. Sahtimestari Ari Saarinen, mikä on voitokkaan sahdin salaisuus?– Maku syntyy näppituntumalla yli 30 vuoden kokemuksen myötä, Saarinen hymyilee. Sahdin tekeminen on Saarisen mukaan käsityötä, monen pienen tekijän summa. Lopputuloksesta saattaa tulla eri kerroilla aina hieman eri makuista. – Mittareiden kanssa en pelaa, vaan silmät, maku- ja hajuaisti toimivat mittareina.

Makuun vaikuttaa moni asia

Sahdinteossa käyntiin lähtö on tärkeä vaihe. Valmistusprosessin aikana sahtia pidetään eri lämpötiloissa ja vaihdellaan astiasta toiseen.

– Makua voidaan säädellä käymisen aikana. Liian viileä tila hidastaa käymistä, jolloin maku saattaa jäädä liian makeaksi. Sahtia haudutetaan silmämääräisesti, harjaantunut silmä näkee väristä, koska kypsyys on oikea.
Jopa vallitseva säätila voi vaikuttaa käymiseen.
– Esimerkiksi ukonilma vaikuttaa hiivaan ja saattaa heikentää käymistä.
Saarisen voitokas sahti on perinteistä hämäläistä tummaa sahtia, eli niin sanottua ”miesten sahtia.”
– Sahdin perusta on ohramallas, jotkut käyttävät myös hieman ruista lisukkeena väriä ja makua tuomaan. Myös humalaa on käytetty sahdissa maun antajana ja ennen vanhaan sitä lisättiin parantamaan säilyvyyttä.

Välineet ja taito kulkevat suvussa

Sahdinvalmistuksen taito on kulkenut Saaristen suvussa sukupolvelta toiselle.

– Isä teki aikanaan sahtia ja myös äitini hallitsi taidon. Kun jatkoin sahdin tekoa isäni jäljissä, kävi äitee aina tarkistamassa maun. Myös siskoni ja veljeni osaavat tehdä sahtia.
Saaristen sukutilan navetan ylisiltä onkin löytynyt sahtiastioita, joista vanhimmat ovat peräisin jopa 1800-luvun loppupuolelta.
Maun lisäksi myös valmistustavassa Saarinen vaalii hämäläisiä sahdintekoperinteitä.
– Meillä valmistettiin sahtia samoilla välineillä jo isäni aikana. Sahti haudutetaan valurautaisessa muuripadassa, sahtikuurnia on sekä puinen että rosterinen. Välineiden puhtaus on tärkeää, jotta sahti ei pääse happanemaan. Itse tykkään puhdistaa puukuurnat, -saavit ja -tynnyrit vanhan ajan tyyliin katajavarilla eli katajan oksilla ja kuumalla vedellä.
Saarisen enon valmistamat sahtihaarikat ovat Mustilan kylän erikoisuus.
– Enoni teki 50- ja 60-luvulla umpivisasta kaiverrettuja sahtihaarikoita ja sahtitynnyreitä, joita löytyy edelleenkin monista lähiseudun taloista. Ennen vanhaan Mustilassakin tehtiin sahtia vähintään joka toisessa talossa, joten yritetään pitää perinteitä yllä.

Sahtihinkki on osa talkooperinnettä

Milloin sahti sitten on mestarin mielestä parhaimmillaan?

– Sahdin maku muuttuu viikko viikolta ja parhaimmillaan se on noin kaksi–kolme viikkoa valmistumisesta. Myös sahdin väri kirkastuu ajan myötä, kun saos laskee.
Saarinen neuvoo säilyttämään sahdin viileässä, mutta nauttimaan huoneenlämpöisenä, jolloin sen maku pääsee parhaiten esiin.
– Sahdin kannattaa antaa myös hengähtää ennen tarjoilua.
Niin, se tarjoilu. Missä tilanteessa ja kenelle sahtia tarjoillaan?
– Hämeessä sahtia on tarjoiltu yleensä aina, kun on ryhmä koolla, oli kyseessä sitten häät, hautajaiset tai juhlapyhät. Sahti on myös perinteinen talkoojuoma, heinäseipään juurella sahtihinkki on kiertänyt hörppääjältä toiselle.
– Kyllä meilläkin edelleen vieraille sahtia tarjotaan. Sahdin pitää juotattaa eli kun sahtia on saanut lasillisen, pitää saada toinenkin, Saarinen naureskelee.
Saarinen on tyytyväinen, että kiinnostus sahdin tekemiseen on kasvanut viime vuosina.
– Aiemmin sahdilla on ollut aika hurja maine. Ehkä sen mystisyys on sittemmin hälventynyt niin, että nuoremmatkin rohkenee kokeilla.
Myös sahtimestari Saarisen perinne jatkuu jälkikasvun myötä.
– Toinen poika on päässyt niin sanotusti sahdin makuun, ja sitä tarjoiltiin myös hänen häissään. Hän osaa kyllä tekotavan, mutta ei ole vielä innostunut hankkimaan omaa pataa, vaan harjoittelee vielä sahdin tekoa täällä Mustilassa kyläillessään, Saarinen myhäilee.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski

MurmisP