Hauho Kulttuuri Hauho

Hauhon vaivaisakasta tulee kunnianosoitus vanhuksille

Matti Peltokangas. Kuva: Jouni Lehtonen

– Terveestä ja paksusta rungosta voisi taitavissa käsissä syntyä jokin puuveistos. Saako Hauhon seurakunnan uskollinen palvelija, vaivaisukko Bartimeus rinnalleen vaivaisakan? Aika näyttää.

Näin arvelin Keski-Häme -lehden artikkelissa tammikuussa. Kirjoituksen aiheena oli Hauhon kirkkopihan yli 170-vuotias lehtipuuvanhus, joka oli joulun alla kokenut kovia ja katkennut märän lumen painosta.

Nyt nuo uumoilut ovat konkretisoitumassa parhaalla mahdollisella tavalla, kiitos Hauhon seurakunnan. Seurakuntaneuvoston päätöksellä hauholaislähtöinen kuvanveistäjä Matti Peltokangas on ryhtynyt työstämään euroopanlehtikuusen rungosta tuota perään kuulutettua vaivaisakkaa. Massiivinen, lähes tonnin painoinen puupölkky on siirretty Peltokankaan vapaa-ajan asunnon pihalle Hauhon Lehdesmäkeen. Siellä taiteilija on telttakatoksen suojissa alkanut veistää teoksen muotoja esiin.

– Keskeneräinen työ on pahin, Peltokangas huokaisee työtään esitellessään.

– Mutta siitä on aina mahdollisuus mennä eteenpäin.

Viimeksi toukokuun alussa tavatessamme Matti Peltokangas totesi, että siitä pölkystä se hahmo on vain kaivettava esiin.

Mitä sieltä on sitten tulossa esiin? Kuvanveistäjä kertoo hahmotelleensa veistokseen vanhaa kumaraa naista keppiinsä nojaamassa. Katse on suunnattu ylöspäin.

Kuva: Jouni Lehtonen

Veistoksen hahmo kumpuaa muistoista

Matti Peltokangas syntyi Virroilla, mutta hänen olleessaan nelivuotias Peltokankaan perhe muutti Hauholle Lehdesmäkeen, Mäkelän taloon, joka on nykyisin Matin ja vaimo Marja-Leenan kesäparatiisi. Lehdesmäen kylän muistoista ja historiasta löytyy ammennettavaa taiteeseen, kuten nyt tarvittava vanhan, mutta toimeliaan naisen malli.

– Naapurissamme Joen talossa asui nainen nimeltään Amalia. Muistan hänen kulkeneen kumarassa puita liiteristä hakiessaan. Toinen naapurimme, Paavalin Anni, taasen kulki aina puolijuoksua viedessään kainalossaan tuoreita lämpimäishiivaleipiä naapureille, Peltokangas muistelee.

Peltokankaan tekemä veistos on vahvasti kiinni tässä ajassa, jossa vanhukset joutuvat elämään koronan vuoksi puolivankeudessa ja eristettyinä.

– Tämä on jännä ajankohta tehdä veistos vanhuksesta. Myös kuvataiteessa vanhat ihmiset on unohdettu. Vanhassa ihmisessä on kuitenkin enemmän kuvattavaa kuin nuoressa. Tässä työssä tulee näkymään vanhuuden kunnioitus, Peltokangas miettii.

Peltokankaan tavoite on, että Hauhon vaivaisakasta tulee vanha, viisas nainen, jonka piirteissä näkyvät eletyn elämän arvet. Katseessa heijastuu pieni hymynkare. Vaivaisukko Bartimeuksen rinnalle hän kaipaa intiimiyttä ja herkkyyttä.

– Herkkää vanhuuden tuomaa kauneutta. Mutta koetan saada näkyviin myös sen pienen lapsen, mikä meissä kaikissa sisimmässä edelleen on.

Tällaisen hahmon esiin kaivamiseen puusta tarvitaan työkaluja moottorisahasta Matin itse tekemiin kuokkiin, joilla lastu irtoaa jättäen jälkeen myös rosoa.

– Alussa on pieni pelko ennen kuin se hahmo löytyy. Jos kaivaa liikaa, niin voi loppua puu, tekijä kertoo.

Matti Peltokangas. Kuva: Jouni Lehtonen

Vaivaisukoista innostunut taiteilija

Kuvanveistäjä Matti Peltokangas valikoitui vaivaisakan veistäjäksi seurakuntalaiselta tulleen vinkin kautta. Pian hauholaisille valkeni, että kyseessä on vaivaisukoista innostunut kuvataiteilija. Matti Peltokangas oli puuhamiehenä Pelastakaa vaivaisukot ry:n Kerimäen kirkkoon vuonna 2013 kokoamassa vaivaisukkonäyttelyssä. Kerimäellä oli näytillä myös Hauhon Bartimeus. Hauhon ukko vietti siellä kesän vierellään maamme ainoa tunnettu naisfiguuri alalla, Soinin vaivaisakka.

Matti Peltokangas on aiemmin tehnyt taidegalleria Ortoniin vuonna 2011 modernin vaivaisukon, jossa materiaalina on käytetty puun lisäksi metallia ja muun muassa tekoniveliä. Lisäksi hän on veistänyt tervalepästä vaivaispoikaveistoksen, joka oli Heinäveden kirkossa esillä Ystävyyden näyttelyssä vuonna 2016.

Taiteilija on otettu saamastaan tehtävästä valmistaa Hauhon kirkkoon vaivaisakka materiaalina hauholaisille merkityksellinen euroopanlehtikuusi.

– Mieli halajaa Hauholle entistä enemmän, kun ikää alkaa karttua. On hienoa tehdä tämä työ hauholaisille, näin jää jokin jälki ja tarina myös tästä paikasta, Peltokangas pohtii lapsuudenkotinsa pihamaalla.

Mäkelän talon pihamaalla on aiemminkin tehty Hauholle omistettua taidetta. Peltokangas valoi vuonna 1983 Hauhon kunnan tilaamat J. R. Danielson-Kalmari -mitalit Lehdesmäessä. Opiskellessaan 1970-80-lukujen taitteessa Suomen Taideakatemian koulussa hän maalasi paljon Lehdesmäen maisemia.

Kuva: Jouni Lehtonen

Matti Peltokangas, kuvanveistäjä

 • Asuu nykyään Helsingissä, vapaa-ajan asunto Hauhon Lehdesmäessä.
 • Syntynyt 1952 Virroilla.
 • Peltokankaan perhe muuttaa Hauholle Lehdesmäkeen Mäkelän tilalle vuonna 1956. Isä antaa puukon käteen ja kehottaa tekemään omat lelut.
 • Aloittaa koulun Sotjalan kansakoulussa 1959. Innostuu piirtämisestä ja erilaisesta askartelusta.
 • Menee kansalaiskouluun 1964. Kesätöissä Ilosen puusepäntehtaassa, tekee haukkahäkkejä Syöliön eränkävijöille.
 • Pääsee Hämeenlinnan keskusammattikouluun 1966, josta valmistuu viilaaja-koneistajaksi.
 • Suorittaa asepalveluksen 1971 Hämeenlinnan varuskunnassa, Suomen kasarmilla, aseseppänä.
 • 1972 osallistuu ensimmäiseen yhteisnäyttelyynsä: Lito-Lemminkäisen näyttelyyn Lammin kunnantalon galleriassa.
 • Muuttaa 1974 tulevan vaimonsa Marja-Leenan kanssa Hämeenlinnaan ja menee töihin Hopeakeskukseen (myöh. Kultakeskus), jossa toimii teräskaivertajana. Hankkii itselleen ensimmäisen työhuoneen. Liittyy Hämeenlinnan taiteilijaseuraan. Tekee edelleen grafiikkaa.
 • Vaihtaa kuvanveistoon Harry Kivijärven myötävaikutuksella 1979.
 • Valmistuu 1981 Suomen Taideakatemian koulusta. Hyväksytään Suomen Kuvanveistäjäliiton jäseneksi.
 • Uran aikana lukuisia voittoja mitali-, muistomerkki- ja taideteoskilpailuissa kotimaassa ja ulkomailla.
 • Peltokankaan tunnettuja julkisia veistoksia ovat muun muassa presidentti Lauri Relanderin kivinen muistomerkki Helsingissä (1996) ja Urho Kekkosen pronssimonumentti Raahessa (2008).
 • Vuonna 2013 Peltokangas palkittaan Pro Finlandia -mitalilla ja vuonna 2014 hänelle myönnetään taiteilijaeläke.

 

Artikkeli on alun perin julkaistu Keski-Hämeen Kesä -lehdessä, joka on vapaasti kaikkien luettavissa myös verkossa. Tervetuloa tutustumaan!

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski