Hauho Hauho

Kesätorit huipentuivat nostalgiaan

Vanhojen ajoneuvojen letkan kärjessä ajoi Asko Ylöstalo vuoden 1956 Fordson Majorillaan kana-asuun pukeutuneena. Kuva: Maria Ilonen

Kesälauantaisin järjestetyt Hauhon kesätorit huipentuivat viime lauantaina nostalgiaan. Torilla oli tuttuun tapaan tarjolla muun muassa leivonnaisia, herneitä, mansikoita, kirpputoritavaraa ja jäätelöä, mutta lisäksi oli mahdollisuus virittäytyä menneiden aikojen tunnelmiin. Kesän viimeinen toripäivä järjestettiin nostalgiatorina viime vuoden tapaan. Torille oli saapunut vanhoja kulkuneuvoja: niin autoja, mopoja kuin traktoreitakin. Kulkupelit suorittivat myös ohimarssin letkassa kylän läpi. Hauhon Yrittäjien puheenjohtaja Asko Ylöstalo hikoili kanapuvussaan, jonka sisällä hän kertoo olleen lämmintä noin kuusikymmentä astetta. Pukuun kuuluva naamari tosin lepäili sillä hetkellä traktorin päällä ja naamarin kanssa asteet vielä nousivat. Kuumuudesta huolimatta Ylöstalo jaksoi sinnitellä asussaan.

– Pitää olla vähän hymyä huulessa. Kun tuolla ajelee, niin autoilijat ovat lapa pystyssä, nauraa vuoden 1956 Ford Major-traktorilla huomiota herättävässä asussaan ajanut Ylöstalo, joka myös johti ohimarssia letkan kärjessä.
Asko Ylöstalo sanoo, että näin yritetään virkistää kesätoreja, vaikka eivät ne huonosti ole menestyneet tähänkään asti. Katseet ovat jo ensi vuodessa ja uusissa suunnitelmissa. Vanhojen ajoneuvojen Ylöstalo arvelee pääosin olevan hauholaisten omistajien.
– Facebookissa olen asiasta pitänyt ääntä. Yritetään saada näkyvyyttä jo ensi vuotta ajatellen, Ylöstalo sanoo.

Musiikkia ja glamouria menneiltä vuosikymmeniltä

Mennen ajan säveliä torilla tarjoili Three Decades -trio, joka esittää 1920-1960-luvun musiikkia. Kesäpäivään kajahtivat muun muassa Marilyn Monroen tunnetuksi tekemä I wanna be loved by you, Ranskalaiset korot ja kantrikappale Hey Good Lookin’. Lisäksi kuultiin Three Decadesin ensimmäinen oma kappale Sirpaleet sekä Don’t cry for Louie, jolla Three Decades kilpaili X-Factor-ohjelmassa Michael Monroen tiimissä.

– Minua viehättää glamour ja tyylikkyys, mitä silloin oli. Ja musiikissa se, että kaikki soitettiin itse, sanoo Three Decadesin Hauholta kotoisin oleva ja hiljattain Miss Pin Upiksikin valittu Cherry.
Lauantaina bändissä soittivat lisäksi Gilda ja Sparkia tuuraava Lily. Three Decadesin ensimmäisen pitkäsoiton on tarkoitus tulla ulos syksyllä. Sillä on mukana myös Sirpaleet-kappale, jonka sanat ovat Cherryn käsialaa ja sovituksen sekä sävellyksen on tehnyt Gilda. Cherry, Gilda ja Lily kertovat, että kesällä keikkoja on paljon. Hauhon nostalgiatorin he sanovat oleva aivan ihana paikka soittaa. Kun Kantribiisi Hey Good Lookin’ soi, torille hyrräsivät juuri ohimarssiltaan palaavat traktorit kuin tilauksesta. Se sopi täydellisesti tunnelmaan.

Paikallisia makuja ja mukavia ihmisiä

Torin tunnelmasta nautti täysin siemauksin Heli Jokinen, joka laittoi nurmikolla tanssiksi Three Decadesin esityksen aikana. Jokinen kertoi, että viikonloppureissulla päädyttiin poikkeamaan Hauhon kesätorille, ja vanhan ajan musiikki ilahdutti.

– Tiedetiin tämä kesätori ja täällä on hyvä meininki. Tykkään tästä vanhan ajan tunnelmasta, Heli Jokinen sanoo iloisella mielellä.
– Hevonen vain puuttuu, hän nauraa.
Vanhat autotkin toivat mieleen nostalgisia muistoja. Fiat 600 sai Heli Jokisen muistelemaan, kuinka 1960-luvulla pieneen Miniin ahtautuivat ystävän vanhemmat sekä useampi tyttökaveri.
Kesätorin tunnelmaan olivat ihastuneet myös kesälomamatkallaan Hauholle poikenneet turkulaiset Markus, Seppo ja Raili Hämäläinen. Hämäläiset olivat matkalla Turusta Kangasalle ja huomasivat, että Hauholla tapahtuu ja päättivät koukata Hauhon kautta. Tunnelma, ihmiset ja tuotteet tekivät Hämäläisiin vaikutuksen.
– Mukavaa, kun täältä voi ostaa paikallisia tuotteita ja makuja. Hauho tuntuu olevan vireä paikka ja ihmiset mukavia, Hämäläiset pohtivat.
– Ihanaa, kun vielä tällaista tapahtuu.
Ostoksien tekeminen vielä odotti, koska ensin piti saada kahvia.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat