VPK banneri
Hauho Hauho

Wuolteen kartano sai uuden omistajan

Iisalmelainen Antti Aminoff ja vanha omistaja Leena Sivén tekivät kaupat Wuolteen kartanosta kesäkuussa. Antti Aminoff ja perheen Manta-koira viettävät aikaa silloin tällöin kartanolla, mutta eivät ainakaan lähiaikoina ole muuttamassa lähemmäksi. Kuva: Siina Nurminen

Tiistaina 19.6. Hauholla sijaitseva Wuolteen kartano siirtyi uusiin käsiin. Vuodesta 2000 Wuolteen kartanon omistajana ollut Leena Sivén myi kartanon iisalmelaiselle Antti Aminoffille, jolla on sukujuuriakin Hauholla. 69-vuotias Sivén kertoo myymisen olleen puhtaasti ikäkysymys.

– Kaikki sanovat, että yrittäjän pitää ryhtyä ajoissa myymään yritystä, mikäli mielii joskus eläkkeelle, vuodesta 1986 Tunnelmakartanot-yritystä pyörittänyt Sivén kertoo.
Sivénin omistama Wuolteen kartano olikin kymmenisen vuotta niin sanotusti ”hiljaisessa myynnissä”, mutta virallisesti kartano laitettiin myyntiin viime vuoden syyskuussa. Hämeenlinnassa nykyisin asusteleva Sivén ei kuitenkaan eläkepäivistä pääse kokonaan nauttimaan, sillä häntä työllistää edelleen Hämeenlinnassa sijaitseva Wisahovi, joka kuuluu myös Tunnelmakartanot Ky:n piiriin. Wuolteen kartanoon liittyvissä asioissa Sivén auttaa Aminoffia vielä kartanoyrittämisen aloittamisessa.
Iisalmelainen Antti Aminoff on ollut kiitollinen saamastaan avusta ja erittäin tyytyväinen yhteistyöhön Sivénin kanssa.
– Leenasta on ollut valtava apu alettaessa kartanoyrittäjäksi, Aminoff toteaa.

Hauholaiset kartanot siirtymässä takaisin säätyläissukujen omistukseen

Aminoffin nelihenkinen perhe asuu edelleen Iisalmessa, mutta vierailee aina sillon tällöin Hauholla, josta Antin äidin äiti Anna Elisabeth Schreck on kotoisin. Aminoffien suku on yksi Suomen suurimmista jäljellä olevista aatelissuvuista. Aminoff on ruotsalainen ja suomalainen aatelissuku, jonka juuret ovat Venäjällä.

Hauholla sijaitsevan Hahkialan kartanon omistaa Karl Fazer, jonka suku kuuluu myös suomalaiseen säätyläistöön.
Antti Aminoffin isoäiti on syntynyt vain kolmen kilometrin päässä Wuolteen kartanosta linnuntietä sijaitsevassa Leppäniemen kartanossa. Hauho on siis Aminoffin suvulle tuttu paikka, ja Wuolteen kartanossa uusi omistaja ihastui erityisesti paikkaan ja ympäristöön.
– Tämä Wuolteen kartano on aivan upealla paikalla puhtaan veden lähellä, Antti Aminoff ihastelee.
Aminoff oli jo kauan etsinyt sopivaa kartanokohdetta, ja totesi tällaisen löytämisen olevan haastavaa. Lopulta kuitenkin Hauho valikoitui ensimmäisen oman kartanoyrityksen perustamispaikaksi.
– Oli vaikeaa löytää sopiva kohde, jossa on vesistö lähellä, Aminoff toteaa.
– Lopulta tällainen löytyi kuitenkin Hauholta. Täällä on aivan omanlainen maalaisidylli ja ilmapiirinsä.

Tutut tapahtumat jatkuvat, vaikka omistaja vaihtuukin

Kartanon perinteisiä, Leena Sivénin aloittamia, tapahtumia on uudenkin omistajan tarkoitus jatkaa entisellä kaavalla, ja kartanossa työskentelevät henkilötkin pysyvät samoina. Kartano työllistää myös hauholaisia nuoria kesätyöseteleillä. Uutena yhteistyökumppanina toimii Niirasen pariskunta Alvettulasta, jotka ryhtyvät pyörittämään kartanolla Bed&Breakfast -toimintaa, joka mahdollistaa 50 yöpyjälle yösijan kartanolta.

– Leena Sivén vinkkasi minulle paikallisesta yrittäjäpariskunnasta, joten ryhdyimme yhteistyöhön Niirasten kanssa, kertoo Aminoff.
– Olisi hyvä, että kartanolla asuisi tai vierailisi tarpeeksi usein joku tarkastamassa, että kaikki on kunnossa. On myös keskusteltu, jos Niiraset muuttaisivat kartanoon asumaan, mutta asia ei ole vielä ollenkaan varmaa.
Aminoffin perheellä ei ole aikeissa ainakaan lähiaikoina pysyvästi muuttaa lähemmäksi.
– Lapset ovat nyt 5- ja 13-vuotiaat, niin nyt mennään heidän ehdoillaan, ainakin kunnes koulut on käyty.
Iisalmelaisella Antti Aminoffilla on kokemusta usean eri alan yrityksistä. Hän on tehnyt autokauppaa, vetänyt logistiikka-alan yritystä ja toiminut maatalousyrittäjänäkin. Kartanoprojekti on kuitenkin ensimmäinen laatuaan, joten Sivéniltä saatu apu on ollut tarpeen.
Wuolteen kartanon matkailutulevaisuuden Aminoff näkee kirkkaana. Tavoitteena on kunnostaa rakennusta alkuperäisen näköiseksi, ensimmäisenä käsittelyyn pääsevät ovet.
– Minulla on selvä visio, että haluan näihin perinteiset peiliovet. Kunnostetaan ja korjaillaan tässä kartanoa pala kerrallaan.
Haaveena Aminoffilla on saada markkinoitua Wuolteen kartanoa ulkomaille saakka.
– Tämä on myös ulkomaalaisille upea, eksoottinen paikka. Meillä on jo sovittu, että eräs logistiikkayrityksen japanilainen porukka on tulossa tänne käymään. Uskon, että he vaikuttuvat Roineen puhtaasta ja kirkkaasta järvivedestä yhtälailla kuin minäkin.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski