Pitäjät Hauho

Hauholla miehet tarttuivat kurssilla kauhanvarteen

Kuva: Jouni Lehtonen

Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Satu Nokkonen piti varttuneille hauholaismiehille kokkauskurssin. Siihen kuului kolme kokkauskertaa Hauhon seurakuntatalolla ja kurssin päätteeksi Nokkonen luennoi hyvistä ruokavalinnoista ikääntyneille. Luento järjestettiin osana Hauhon kultaisen iän kerhon tammikuun kokoontumista.

Ikämiesten ruoanlaittotaitoja veresteltiin maa- ja kotitalousnaisten aloitteesta. Satu Nokkonen muistuttaa, että perinteisesti naiset ovat perheissä valmistaneet ruuan. Miehillä ei ole välttämättä valmiuksia ruoanlaittoon joutuessaan omaishoitajaksi tai jäädessään leskeksi. Tällöin ikäihmisten ruokavalio on usein liian yksipuolinen.

– Näin työnjako on mennyt myös monissa hauholaisissa kodeissa. Siksi halusimme tarjota hauholaisille miehille mahdollisuuden oppia arkiruokien valmistamista sekä lisätä heidän ymmärrystään ravitsemuksesta ja paremmista ruokavalinnoista, ruoka-asiantuntija Satu Nokkonen kertoo.

Ruokakurssilla opittiin vertaisryhmässä

Kurssin järjestämisen Hauholla mahdollisti Hauhon Säästöpankkisäätiö. Kurssille voitiin ottaa kymmenen osallistujaa.

– Enemmänkin olisi tulijoita ollut, joten tälle on selkeästi kysyntää. Myös jatkokurssia on toivottu, Satu Nokkonen kertoo.

Kurssin menu muotoutui kurssilaisten toiveiden pohjalta, ja miehet toivoivat etenkin kasvisruokia. Kurssilaisten kesken syntyi hyvää keskustelua ruuasta, ravitsemuksesta ja kunkin omista kokemuksista. Osallistujat antoivat toisilleen vertaistukea, opittiin toinen toiselta. Kotitehtäviäkin kurssin vetäjä Satu Nokkonen antoi.

– Kannustan ihmisiä syömään enemmän yhdessä. On mukava kokata ja kutsua vaikka naapuri lounaalle. Annoin kurssin päätteeksi miehille kotitehtävän, jokainen leipoo peruna-suklaakakun ja kutsuu naapurinsa kahville.

Rautaisannos ravitsemustietoutta

SPR:n Hauhon osaston järjestämän Kultaisen iän kerhon tammikuun kokoontumisessa aiheena oli Satu Nokkosen ravitsemusluento otsikolla Syö hyvää. Luentoa oli kokoontunut kuunteleman noin 70 hauholaista. Esityksen sisältö oli, että viisailla ruokavalinnoilla voidaan edistää terveyttä.

– Päivittäisen ruoan tulee olla ravintopitoista ja sisältää tarpeelliset ravintoaineet, Nokkonen painotti.

Hän esitteli kuulijoille monille tutun ruokakolmion, joka kuvastaa eri ruokaryhmien määriä hyvässä ruokavaliossa. Kolmiota on päivitetty korostamalla aiemmin perustana olleiden viljatuotteiden sijaan kasviksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä. Myös tuttu lautasmalli on käyttökelpoinen, se auttaa kokoamaan monipuolisen ja terveyttä edistävän aterian.

Nauti hyvää rasvaa ja vähän suolaa

Satu Nokkonen muistutti, että yli 65-vuotiailla on tarve saada enemmän proteiinia toimintakyvyn säilyttämiseksi.

– Jokaisella aterialla tulisi säännöllisesti syödä myös proteiinia sisältäviä ruokia, kuten juustoa, leikkeleitä, maitoa tai rahkaa.

Rasva ja suola ovat suomalaisessa ruokakeskustelussa usein pahan roolissa. Suolan vähentäminen laskee verenpainetta ja vähentää muistisairauksien riskiä.

– Vähäsuolaiseen ruokaan tottuu muutamassa viikossa, Nokkonen lohdutteli.

Rasvan osalta oleellista on, että se on oikeanlaista, pehmeää rasvaa.

– Ihminen tarvitsee rasvaa moneen asiaan, joten kannattaa suosia hyviä rasvoja, niitä saa pähkinöistä, kalasta, levitteistä ja kasviöljyistä.

Rasvan laadun ja suolan määrän tarkkailussa auttaa Sydänliiton suositukset. Kaupoissa on tuotteita, jotka ovat liiton suosittelemia. Siitä on merkkinä pakkauksissa Sydänmerkki.

Satu Nokkonen muistutti myös kuulijoita ateriapalveluiden käytöstä tai valmisruokien helppoudesta, mikäli ruoanlaitto käy iän myötä hankalaksi.

Viisaat valinnat heti käytäntöön

Hauhon kultaisen iän kerhon kuukausitapaamisten ohjelmaan on jo yli 30 vuoden ajan kuulunut vapaaehtoisten valmistama yhdessä nautittu lounas. Tälläkin kerralla juuri kuultua ravintotietoa päästiin soveltamaan yhteisellä aterialla.

Kultaisen iän kerhon pääemäntä Kirsti Sarin esitteli päivän menun. Joulun jälkeisiin härkäviikkoihin soveltuen oli valmistettu kevyempi kattaus. Tällä kerralla tarjolla oli lohikeittoa ja hirvimureketta lisukkeineen. Jälkiruoaksi nautittiin Sarinin puutarhan syksyn satoa kiisseliksi keitettynä.

Kultaisen iän kerhon hankinta- ja markkinointipäälliköksi tituleerattu Heikki Sarin myhäili tyytyväisenä katsellessaan runsaslukuista ruokailijoiden joukkoa. Mukaan liittyivät vielä seurakuntatalon takkahuoneessa kokoontuneen avoimen päiväkerhon osallistujat. Tämä nosti niin ruokailijoiden määrän kuin ikähaitarinkin lähelle sataa.

Heikki Sarin markkinoi tapahtumaa aina kylillä liikkuessaan ja tuttuja tavatessaan.

– Ilahduttavasti täällä on jälleen uutta väkeä ja myös nuorempia. Olen aina sanonut, ettei tänne ole ikärajaa, kultainen ikä on se, miksi sen itse kokee, Sarin kertoo.

Katso lisää kuvia Keski-Hämeen digilehdestä. Talvi-lehti on nyt veloituksetta kaikkien luettavissa, tervetuloa tutustumaan!

 

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski