Pitäjät Hauho

Hauholta on toimitettu ensi hätään suojavälineitä eri puolille Suomea

Hämeen Mokialla EU-ruokakasseja pakkaamassa Jouni, Marja ja Eeva. Kuva Jouni Lehtonen

Hauholaisen hyväntekeväisyysjärjestön, Hämeen Mokian, toimintaan koronapandemia on aiheuttanut uutta vipinää. Hauholla sijaitsevan sairaalatarvikkeiden kierrätyskeskuksen varastojen uumenista on lähtenyt autokuormittain sairaalatarvikkeita ja suojavälineitä kuten hengityssuojaimia ja suojakäsineitä sairaaloihin ja hoivayksiköihin ympäri Suomen.

Mokia on parin vuoden ajan kerännyt lahjoituksina hyväkuntoisia hoito- ja sairaalatarvikkeita. Niitä on koottu Hauholle, missä tavarat on kunnostettu ja lajiteltu toimitettavaksi apua tarvitseviin maihin. Avustuskontteja on lähtenyt muun muassa Itä-Eurooppaan ja Afrikkaan.

Mokia tarjoaa helpotusta suojavälinepulaan

Tällä kertaa avuntarvitsijat löytyvät koronakriisin yllättäminä lähempää. Mokia on toiminnanjohtaja Jouni Heinosen mukaan toimittanut suojatarvikkeita niin Hauhon Koivukotoon kuin muihinkin Hämeenlinnan kaupungin hoivayksiköihin, Kanta-Hämeen Keskussairaalalle sekä useisiin Etelä-Suomen suuriin kaupunkeihin.

– Tuntuu, että puoli Suomea on varustettu näillä. Meiltä on haettu ja olemme itse kuljettaneet isoja määriä tavaraa, satoja tuhansia suumaskeja ja 120 000 paria suojakäsineitä, Heinonen laskeskelee.

Mokia on lahjoittanut Hämeenlinnan kaupungille muun muassa 30 000 paria kumikäsineitä. Median välityksellä Heinonen sai tietää, ettei Kanta-Hämeen pelastuslaitoksellakaan ole tarpeeksi suojavälineitä.

– Toimitimme ensi hätään pelastuslaitokselle lahjoituksena 2 000 hengityssuojainta ambulansseihin ensihoitajien käyttöön, Heinonen kertoo.

Mokian varastosta on löytynyt myös venttiilillä varustettuja FFP2- ja FFP3-suojaustason hengityssuojaimia Kanta-Hämeen keskussairaalan käyttöön. Sinne on toimitettu myös kolme hengityskonetta sekä kaksi ultraäänilaitetta ja kymmeniä sairaalasänkyjä hoitokapasiteetin lisäämiseksi.

Tuotteet ovat testattuja ja käyttöön soveltuvia. Esimerkiksi hengityssuojaimet ovat VTT:n testaamia.

Kuva: Jouni Lehtonen

Hämeen Mokia on kristillinen hyväntekeväisyysjärjestö, jonka autot ovat tuttu näky Hauholla. Viime aikoina niillä on toimitettu Hauhon kirkonkylässä sijaitsevalta Norpen hallilta suojatarvikkeita Etelä-Suomen sairaaloihin ja hoivayksiköihin.

Lahjoitettuja sairaalatarvikkeita huolitaan Hauholla

Tarvikkeet ovat päätyneet Hauholle sairaalatarvikkeiden kierrätyskeskukseen laajan verkoston kautta, jossa on mukana sairaaloita ja hoitoyksikköitä sekä yrityksiä, jotka lahjoittavat Mokialle käytöstä poistuvia tarvikkeita ja välineitä. Mokia noutaa niitä Etelä-Suomen alueelta aina Kuopioon asti. Lahjoittajien löytäminen on Heinosen mukaan vaatinut lukuisia yhteydenottoja, tiedotusta, kyselyjä ja kerjäämistä sekä oikeiden avainhenkilöiden löytämistä.

– Yhteiskunnassa on paljon tavaraa, joka pitää hävittää johonkin. Tässä me tulemme apuun. Takana jo oleva vuosien työ osoittaa, että olemme tunnettu ja luotettava kumppani, joka tekee mitä sovitaan.

Hauholla sijaitsevassa keskuksessa sairaalatarvikkeet inventoidaan, lajitellaan, tarkastetaan ja tarvittaessa korjataan, jonka jälkeen ne toimitetaan eteenpäin avun tarvitsijoille.

Mokian toimittamilla tuotteilla on tällä kertaa pelastettu Suomen huoltovarmuuden uskottavuutta, mutta taloudellista hyötyä Mokia ei tästä saa, vaikka tavaraa liikkuu järjestön kautta miljoonien eurojen edestä. Usein lahjoituksen ehtona on, että tuotteita ei saa myydä, vaan ne tulee lahjoittaa edelleen.

– Hyväntekeväisyys on kallista! Jouni Heinonen hymähtää.

Kierrätyksen tulevaisuus on arvoitus

Mokian kontolle jää usein tavaroiden nouto kierrätykseen, logistiikka ja toimitilat varastoineen maksavat paljon. Sairaalatarvikkeiden kierrätyskeskus on käynnistetty ESR-hankkeen avulla, mutta jatkorahoitus ja koko toiminnan tulevaisuus on täysin auki.

– Jos koronakriisi jatkuu pitkään, niin sairaalatarvikkeiden saaminen kierrätykseen saattaa loppua. Ja koko avustustoiminnan rahoitus on nyt auki, Heinonen miettii.

Vaikka tulevaisuus on monilta osin hämärän peitossa poikkeusolojen takia, on Mokian toiminta koronan aikana osin jatkunut ennallaan. Hauhon keskuksessa työskennellään ja myös koulutuksessa yhdistyksen työtehtävissä on muutama nuori. Hämeenlinnassa toimii nuorten mediatyöpajan toimittamana nettiradio Radio Jauho. Hauhon keskustassa oleva Aikomus-kirpputori on suljettu yleisöltä. Siellä tehdään huoltotöitä.

– En tiedä koska voimme avata sen, kirpputorilla käy paljon väkeä myös muualta ja tieltä poikkeajia. Emme halua, että toimintamme altistaa hauholaisia koronalle.

Suojatarvikkeita tarvitaan myös hyväntekeväisyystyössä. Mokia on toimittanut Kotimaisen avustustyön liiton, Koa ry:n, ruoka-apua jakaville järjestöille eripuolille Suomea kymmeniä tuhansia hengityssuojaimia ja suojakäsineitä käytettäväksi ruoanjakopisteissä.

– Alvettulan Kyläkaupalta olemme lähettäneet Matkahuollon kautta lukuisia suojainpaketteja ympäri Suomen, Heinonen kertoo.

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat