Pitäjät Hauho

Hauhon esinemuseon Kapina-näyttely palaa sisällissodan tapahtumiin

Hauho-Seuran järjestämiä Kapina 1918 -teemanäyttelyn avajaisia vietettiin runsain joukoin vuonna 1950 avatulla Hauhon esinemuseolla perjantaina 15.6. tuulisena päivänä. Hauhon esinemuseoon, joka sijaitsee Hauhon kirkonkylällä Skytten aukion vieressä, on kerätty Kapina-näyttelyyn vuoden 1918 tapahtumien juhlavuoden kunniaksi sotaan liittyvää esineistöä. Tänä vuonna myös Hauho-Seura juhlii 70 vuotista taivaltaan. Hauho-Seura on järjestänyt myös vuodesta 2006 lähtien Kapinaretkiä, joissa tutustutaan sisällissodan ajan tapahtumiin. Kapinaretkillä käy Hauho-Seuran puheenjohtaja Jouni Lehtosen mukaan ihmisiä ympäri Etelä-Suomen.

Kapinanäyttelyä on työstetty Hauho-Seuran voimin, ja esineistöä on kerrytetty laajemmaksi vuosien mittaan.
– Esineistöä näyttelyyn on kerätty yksityishenkilöiltä ja Hauho- Seuran kokoelmista, kertoo Lehtonen.
– Näyttelyn kokoaminen alkoi oikeastaan jo 100 vuotta sitten, toteaa Lehtonen viitaten sisällissodan tapahtumiin.
Paikalle avajaisiin oli kokoontunut niin näyttelyn esineitä keränneitä hauholaisia, Hauho-Seuran väkeä kuin kesähauholaisiakin. Tilaisuuden avasi Hauho-Seuran puheenjohtaja Jouni Lehtonen, ja musiikkiesityksen pitivät alvettulalaiset Hetti ja Rilla Paavolainen soittamalla viululla ja sellolla kappaleet Joka päivä ja joka ikinen yö, sekä Kesäillan valssi. Avajaisissa oli tarjolla myös sahtia ja ruisleipää, sekä historiallista Louhisaaren juomaa, jota valmistettiin aikoinaan Mannerheimin synnyinkodissa Louhisaaren kartanossa. Tämän takia juomaa kutsutaakin myös nimellä Mannerheimin juoma.

Esinemuseon seinässä muisto vuodesta 1918

Hauhon museoon on kerätty alakerran kahteen huoneeseen sisällissodan aikaista esineistöä huhtikuulta 1918. Esillä on esimerkiksi aseita, kirjeitä, vanha saksalaisten polkupyörä sekä Hauhon punakaartilaisten hiha- ja hattunauhoja.

– Tällä Kapina-näyttelyllä haluamme kertoa nykypolville, mitä oli 100 vuotta sitten, ettei heidän tarvitsisi kokea sitä samaa enää uudestaan, kertoo Hauho-Seuran puheenjohtaja.
Myös nykyisessä 200 vuotta vanhassa pitäjämakasiinissa on sodan jälkiä.
– Huhtikuussa saksalaiset ja valkoiset hyökkäsivät Hovinkartanolta päin. Saksalaisten ensimmäinen tykinlaukaus osui tämän pitäjämakasiinin seinään, josta muistuttaa edelleen kolo museon ulkoseinässä. Todennäköisesti laukaus tuli niin loivassa kulmassa.
Näyttelyn kokoaja Ulla Tupala oli tehnyt suuren työn kerätessään kokoon kapina-ajan esineistöä kokoon vuosien mittaan. Tupala on alun perin Hauhon Ilmoilasta kotoisin oleva, nykyisin Hattulassa asuva, Hauho-Seuran hallituksen jäsen ja museo-ohjaaja. Tupalan isä on ollut myös aikoinaan perustamassa Hauho-Seuraa. Näyttelyn kokoonkerääjän mukaan ajatus Kapina-näyttelystä oli muhinut jo jonkun aikaa, ja nyt se sitten avattiin 100- vuotis juhlavuoden kunniaksi.
– Vuonna 2006 avattiin jo näyttely, joka kertoo 1918 vuoden tapahtumista Hauholla. Nyt näyttelyyn on tullut jonkun verran uutta esineistöä, kertoo hauholaisilta näyttelyesineitä kysellyt Tupala.
Tupalan lisäksi yhteistyössä näyttelyä työstämässä ovat olleet esimerkiksi Esko Mäkinen, Kai Penttilä, Helmi Marttila, Martti Kämäri, Leena ja Heikki Sarkkola, Jari Saurio ja Antti Kukkonen. Asiantuntija-apuna on ollut Hannu Lakee Suomen sotilasperinteen seurasta.

Ainutlaatuisia esineitä

Paikalle avajaisiin oli saapunut myös kärköläläinen Riitta Kokko-Parikka, joka toimii Suomen Lottaperinneliiton pääsihteerinä. Kokko-Parikka asuu Kärkölässä, mutta on tutustunut Hauhoon sen vaikuttavan historian takia enemmänkin. Kapina-näyttelyn avajaisetkaan eivät olleet Kokko-Parikan ensimmäinen kerta Hauhon esinemuseolla, vaan siellä on tullut vierailtua useampaankin otteeseen.

– Tästä Kapina-näyttelystä jäi erityisesti mieleen punakaartilainen, jolla oli Hauhon hihanauha, johon oli kirjailtu pitäjän lyhenne. Täältä löytyy paljon ainutlaatuisia esineitä, Kokko-Parikka ihailee.
Hänen mukaansa Hauho onkin merkityksellinen paikka sisällissodan tapahtumia ajatellen, ja jokainen historian tuntija tietää Alvettulan taistelun, joka käytiin 26.–27. huhtikuuta 1918 Alvettulan sillalla.
Näyttelyn harvinaisuuksia ovat esimerkiksi Heikki Sarkkolan näyttelyyn lainaama saksalaisten jakoavain, joka on löytynyt Hauholta Eteläisistä. Muita harvinaisuuksia ovat Hauhon punakaartilaisten hattu- ja hihanauha sekä yhden saksalaisten muulin kuljettama ammuslaatikko, länget ja kantosatula, jollaista ei uskota muualta löytyvän. Kapina-näyttelyssä on myös useita tykinammuksia, sekä räjähtäneitä että räjähtämättömiä, joita Jouni Lehtosen mukaan edelleen löytyy toisinaan.
– Täällä näyttelyssä ajatuksena on, että jokainen esine kertoo omaa tarinaansa. Kaikilla täältä löytyvillä esineillä on tarina, joka liittyy Hauhoon.

Näyttely on avoinna 29. heinäkuuta 2018 asti keskiviikkoisin, torstaisin, perjantaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin kello 11-16, ja sinne on vapaa pääsy. Näyttely sijaitsee Hauhon kirkonkylällä Skytten aukiolla kirkon vieressä.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat