Pitäjät Hauho

Hauhon Niskavuoriviikko vietiin läpi poikkeusjärjestelyin

Kuva: Jouni Lehtonen

Hauholla on vuodesta 1994 alkaen vietetty Niskavuoriviikkoa. Se on kesäinen kulttuuriviikko, joka juhannuksesta alkaen kokoaa kesätapahtumia niskavuorelaisen teeman alle.

Tämän vuoden tapahtumaviikko merkitään aikakirjoihin poikkeuksellisena. Viikon ohjelman kokoaa kotiseutuyhdistys Hauho-Seura. Seurassa jouduttiin tänä vuonna puntaroimaan, millaisia tapahtumia koronapandemian aiheuttamien rajoitusten puitteissa voidaan järjestää ja miten paljon niitä uskaltaa mainostaa.

Vuoden 2020 Niskavuoriviikon tapahtumat olivat sellaisia, joihin saattoi osallistua ulkoilmassa turvaväleistä ja käsihygieniasta huolehtien.

Niskavuoriviikon aluksi, juhannusaattona, julistettiin juhannusrauha Hauhon esinemuseon edustalla Skytten aukiolla puolilta päivin. Avausta oli mahdollista seurata etänä Hauho-Seuran Facebook-sivujen kautta. Tilaisuus alkoi juhlavasti Hauhon kirkonkellojen juhlasoitolla. Ohjelmassa oli puhe kotiseudulle, ja Hauho-Seuran museoemäntä Johanna Henttinen luki juhannusrauhan julistuksen.

Juhannus on hauholaisten kirkkopyhä, sitä juhlistettiin juhannuspäivänä sanajumalanpalveluksella Hauhon kirkossa, kirkkokahvit nautittiin Punaisen tuvan ja seurakuntatalon pihamaalla.

Muita Niskavuoriviikon tapahtumia olivat pyöräilytapahtuma, heinätalkoot ja viikon päättänyt Akustin ajot -mopediajelu. Parinkymmenen ahkeran talkoolaisen ansiosta Hauhon kirkonkylää koristaa perinteinen heinäpelto heinäseipäineen. Heinätalkoiden aikaan perjantaina Hauhon Vanhalla raitilla olivat puutarhat avoinna. Hauhon Wanha Raitti ry:n järjestämä tapahtuma keräsi kulkijoita raitin kujille ja pihoille ihailemaan alueen asukkaiden pihoihinsa loihtimaa kukkaloistoa.

Mariitta ja Leo Kämäri. Kuva: Jouni Lehtonen

Vaikkei Hauholla varsinaista Heinäpäivää järjestettykään, parinkymmen talkoolaisen porukka nosti Cavénin pellolla heinät seipäälle ohikulkijoiden ihasteltaviksi. Heinäpellon tunnelmaan kuuluvat virkistävä janojuoma ja oikeanlainen vaatetus. Mallia näyttävät Mariitta ja Leo Kämäri.

Niskavuoriviikon perjantai-illan perinteinen yöpyöräily poljettiin tänä vuonna poikkeusjärjestelyin Sandran pyöräilykuppina omaan vapaaseen tahtiin viikon aikana. Pyöräilykupin noin 20 kilometrin reitti kiersi muutamien rautakautisten kulttipaikkojen kautta. Entisaikaisista pyhistä paikoista muistuttavat kuppikivet, joita reitin varrelta löytyi. Innokkaimmat pyöräilijät kiersivät reitin pariinkin kertaan. Sandran Rinki -yöpyöräily on kuulunut monen kesäperinteisiin jo vuodesta 1994 alkaen. Innokkaimmat kiersivät tämänkin vuoden pyörälenkin oikeaan aikaan, perjantai-illan kääntyessä kesäyön lämpimään hämärään.

Niskavuoriviikolla on perinteisesti Hauhon kirkonkylässä koettu markkinahumua Hauhon Yrittäjien Niskavuoren markkinoilla. Tänä vuonna yrittäjäyhdistys joutui jo keväällä perumaan kesän toritapahtumat. Markkinatunnelmaan kuitenkin pääsi Hauhon kirkonkylän keskustassa ja Hauhotalon pihalla, johon Yrittäjien kesätoreilta tuttuja torikauppiaita oli tullut myymään tuotteitaan.

Akustin ajot. Kuva: Jouni Lehtonen

Parikymmentä mopediharrastajaa hyppäsi ajokkiensa selkään ja kurvasi viikon päätteeksi niskavuorelaisiin maisemiin. Puutikkalassa vietettiin kahvitauko.

Niskavuoriviikon päättänyt hyväntuulinen mopeditapahtuma Akustin ajot kokosi hevosvoimia parinkymmen mopedin verran. Vapaamuotoinen ajelu toteutettiin viime sunnuntaina Hauhon niskavuorelaisissa maisemissa koukaten myös Luopioisten puolelle Aitooseen, Kaukkalaan ja Puutikkalaan.

Akustin ajot. Kuva: Jouni Lehtonen

Kotimaisuus oli mopoissa valttia. Tunturi oli Akustin ajojen valtamerkki, mutta oli joukossa joku Soliferkin sekä harvinaisempi norjalainen ajopeli.

Hauho-Seurasta kerrotaan, että poikkeusajan järjestelyt sujuivat järjestäjien näkökulmasta hyvin ja turvallisuus huomioiden. Liiallista väenpaljoutta ei tapahtumiin päässyt syntymään puolivaloilla toteutetun markkinoinnin ansiosta.

Hauhon Niskavuoriviikko toimii käyntikorttina niskavuorelaisen maahengen sävyttämään maaseutuun ja kulttuurimaisemaan. Kesä tarjoilee kulkijalle kylämaisemia ja vesireittejä. Ja näiden reittien varrella on kahviloita, ravintoloita, kyläkauppoja, tilamyymälöitä ja paljon muuta. Kannattaa lähteä matkalle maalle.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat