Pitäjät Hauho

Hauhon pitäjä ry – isompi, yhteinen voima

Asko Ylöstalo ja Jouni Lehtonen uskovat, että hauholaiset ovat oman onnensa seppiä. Jos ääntään ei itse tuo kuuluville, se ääni jää helposti kuulematta. Kuva: Maria Ilonen

Hauhon Pitäjä ry toimii koko Hauhon elävöittämiseksi ja tekee yhteistyötä kaupungin suuntaan ratkaisujen etsimiseksi.

Hauhon Pitäjä ry:n syntysanat lausuttiin jo vuosi sitten, mutta korona sekoitti tätäkin pakkaa. Nyt toiminta on saatu käynnistettyä ja yhdistyksen virallinen rekisteröinti tapahtui tammikuussa. Ensimmäinen kannanotto kaupungille vapaa-ajan asuntojen muuttamisesta vakituiseksi on tehty ja tulevaisuudelle on paljon suunnitelmia. Tällä hetkellä katse on kohdistettu erityisesti Linnan Kehityksen ja kuntavaalien suuntaan.

Linnan Kehityksen sijoittumispalveluiden johtaja Ari Räsänen tulee vierailemaan seuraavaan hallituksen kokoukseen.

– Silloin katsotaan, mitä voimme yhdessä tehdä Hauhon elävöittämiseksi, sanovat Hauhon Pitäjä ry:n puheenjohtaja Asko Ylöstalo sekä hallituksen jäsen Jouni Lehtonen.

Maaseudun kehittämiseen tarkoitetut siirtymäkauden rahat ovat tulossa hakuun, joten elinvoimahanketta kehitetään sitä silmällä pitäen.

Hauhon elävöittämiseen liittyvät oleellisesti uudet liiketilat. Tulijoita olisi, mutta tyhjiä liiketiloja ei tällä hetkellä juuri ole. Sama tilanne on teollisuushallien suhteen. Hauholta löytyy tontteja, minne halleja voitaisiin rakentaa. Nyt toivotaan, että kaupunki myös osoittaisi ne käyttöön, jotta pienyrittäjillä olisi mahdollisuus jalkautua Hauholle. Teollisuuden kannalta myös valtatie 12:een kannattaisi Lehtosen ja Ylöstalon mukaan satsata, koska sitä pitkin kulkee iso määrä liikennettä päivittäin Venäjälle asti.

Yhdistys pyytää kaupunkia myös osoittamaan Hauholta ilmaisia kokoustiloja, kuten kantakaupungissa on esimerkiksi Kumppanuustalo. Ajatuksissa on, että kaupunki voisi esimerkiksi maksaa yhdistysten kokouksista vuokran Hauhotalolle. Toisen kauppiasryhmän liikkeen saaminen Hauholle olisi myös tärkeää.

– Kun palvelut säilyvät, ei tarvitse pelätä vaikka terveyskeskuksen lähtöä, Asko Ylöstalo summaa kaiken vaikutusta kaikkeen.

Hauhon Pitäjä ry on poliittisesti sitoutumaton mutta tulevat kuntavaalit ‑ milloin ne sitten järjestetäänkään ‑ ovat yhdistyksen intresseissä.

– Meillä on täällä paljon hyviä ehdokkaita ja toivomme, että he menestyisivät hyvin kuntavaaleissa. Suunnitelmissa on järjestää paneeli, jonka keskustelijoina olisivat pitäjän kuntavaaliehdokkaat. Nyt riippuu tietysti korona -rajoituksista, voidaanko tilaisuutta järjestää edes striimattuna, Jouni Lehtonen kertoo.

Pitäjän ehdokkaisiin valtuustossa sekä lautakuntiin ollaan tiiviisti yhteydessä, mutta tämä koskee tietysti myös muita, kuin pitäjäläisiä ehdokkaita, koska päätösvalta ei ole yksin heidän käsissään. Sekä Lehtonen että Asko Ylöstalo korostavatkin hyvin yhteyksien pitämistä kaupungin suuntaan.

– Riitelemään tai valittamaan emme lähde, vaan hyvässä hengessä etsitään yhdessä ratkaisuja. Tavoitteena on, että kaupunki huomioi Hauhon Pitäjä Ry:n lausuntojen antajana Ylöstalo sanoo.

Sama koskee myös esimerkiksi ely-keskusta. Kehitystä on jo tapahtunut. Lehdesmäen sillan tulevasta remontista ollaan järjestämässä keskustelutilaisuus, jossa kuullaan liikkumistarpeista.

Tapetilla on nyt jäsenhankinta. Ylöstalo ja Lehtonen korostavat, että kyseessä on koko Hauhon yhteinen asia, eikä esimerkiksi vain kirkonkylän. Myös kesäasukkaat lasketaan hauholaisiksi ja kyläyhdistyksillä on suuri merkitys.

– Hauhon Pitäjä Ry on yhteinen, isompi voima. Me uskomme tähän juttuun ja olemme liikkeellä positiivisin mielin. Mutta oman onnemme seppiähän me täällä olemme, jos emme pidä meteliä itsestämme, meidät on helppo unohtaa tänne kaupungin laidalle.

Yhdistyksessä tiedostetaan, että asiat eivät tapahdu heti, vaan asioita on jaksettava ajaa pidemmällä tähtäimellä. Uskoa Hauhoon ja sen elinvoimaan löytyy. Korona-aika on lisännyt kiinnostusta maaseutuun, kaupungin kiinteistöjä pitäjästä on mennyt kaupaksi, ja uusia yrityksiä tullut.

Hauhon Pitäjä ry

  • Hauhon Pitäjä ry on vuonna 2020 perustettu Hauholla toimiva yhdistys, joka kokoaa alueen yhdistykset ja yritykset yhteen toimimaan pitäjän elinvoiman lisäämiseksi. Perustajajäseniä oli 20, nyt jäsenyhdistyksiä on kolmisenkymmentä. Yhdistykset nimeävät keskuudestaan edustajansa Hauhon Pitäjä Ry:hyn. Yksityishenkilöt voivat olla kannatusjäseniä, mutta he eivät ole päätösvaltaisia.
  • Kevät- ja syyskokoukset ovat avoimia kaikille jäsenille ja myös kannatusjäsenillä on niissä puheoikeus. Yhdistysten kautta tai olemalla yhteydessä suoraan Hauhon Pitäjään, esimerkiksi Jouni Lehtoseen tai Asko Ylöstaloon voi esittää käsiteltäväksi toivomiaan ideoita tai ottaa esille meiltä painavia Hauhoa koskevia asioita.
    Hauhon Pitäjä ry:n tavoitteena on olla koko Hauhon ääni, joka kantaa myös kaupunkiin asti. Päämääränä on olla nopea ja ketterä reagoimaan Hämeenlinnan kaupunkiin ja Ely -keskukseen päin Hauhoa koskevissa asioissa sekä myös aktivoida kaupunkia satsaamaan Hauhoon.
  • Uusia jäseniä yhdistykseen kaivataan. Jäseneksi voi liittyä Hauhon Pitäjä Ry:n Facebook -sivujen kautta. Myös kotisivut ovat tulossa jossain vaiheessa. Jäsenhankintaa pyritään tekemään jatkossa myös toimittamalla jäsenyyskaavakkeita postilaatikoihin sekä jalkautumalla Hauhon kesätorille, jos ne voidaan ensi kesänä järjestää.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat