Pitäjät Hauho

Hauhon Säästöpankkisäätiö ei ole vielä päättänyt, mitä yritystoimintaa vuokrattavissa tiloissa harjoitetaan

Kuva: Maria Ilonen

Hauhon Säästöpankkisäätiön ostettua Hauhon Oma Säästöpankin tilat pankkikonttorin toiminnan lakattua Hauhon kirkonkylältä, säätiö on toivonut yrittäjiltä ja pitäjäläisiltä ideoita, miten tiloja voitaisiin käyttää jatkossa hauholaisten hyödyksi ja pitäjän elinvoimaisuuden lisäämiseksi.

Kaksi huonetta entisistä pankin tiloista on varattu pankin henkilökunnan asiakastapaamisille ja yksi huone on vuokrattu ja osa tiloista suunniteltu kokous- ja kokoontumiskäyttöön. Vielä vapaana olevia tiloja säätiö tarjoaa kiinnostuneelle yrittäjälle vuokrattavaksi yritystoimintaa varten kohtuulliseen hintaan. Vuokrasummaa tai käyttöön tulevien tilojen kokoa ei ole kuitenkaan vielä lyöty lukkoon. Tilojen tulevaisuudesta on käyty keskustelua esimerkiksi sosiaalisessa mediassa ja liikkeellä on ollut myös virheellistä tietoa.

Asiamiesposti on yksi mahdollisuus

Hauholaiset ovat kovasti kaivanneet kirkonkylälle asiamiespostia. Hauhon Yrittäjien toimesta tilaa on nyt sosiaalisessa mediassa mainostettu potentiaalisille yrittäjille nimenomaan asiamiespostin pyörittämistä varten. Tässä on kuitenkin tapahtunut väärinkäsitys. Päätöstä siitä, että tiloihin tulisi nimenomaan asiamiesposti, ei ole tehty.

– Tilassa on mahdollisuudet erilaiselle liiketoiminnalle ja asiamiesposti olisi muun muassa mahdollinen. Sen suhteen säätiö voisi tarjota tilat varsin kohtuullisella hinnalla vuokralle. Ilmaiseksi emme niitä kuitenkaan tarjoa, se ei olisi yrittäjille tasapuolista ja aiheuttaisi varmasti kateutta, tarkentaa Säästöpankkisäätiön hallituksen puheenjohtaja Jukka Kuivaniemi.

– Tässä on nyt ollut meneillään ideoinnin aika ja kuuntelemme yrittäjäkandidaatteja, jos ja kun he ottavat meihin yhteyttä. Asiamiesposti-idea ei ole meiltä lähtöisin, emmekä toimi yhteistyössä postin kanssa. Toiminnan pyörittäminen ei ylipäätään ole säätiön tehtävä. Toki posti varmasti tarpeellinen on, Kuivaniemi sanoo.

Vielä on siis täysin avoin kysymys, kuka liiketoimintaa tulee tiloihin harjoittamaan ja millaista liiketoimintaa.

Tilan koko neuvoteltavissa

Sosiaalisessa mediassa on käyty myös keskustelua asiamiespostitoiminnan kannattavuudesta. Pelkkä sen pyörittäminen ei ole yrittäjälle kannattavaa, vaan samassa tilassa olisi mahdollisuus pyörittää myös muuta liiketoimintaa, kuten esimerkiksi kahvilaa tai kioskia, joita ainakin sosiaalisen median keskustelupalstoilla tilaan kovasti toivotaan ja ideoidaan. Pitäjäläiset ovat esittäneet ideoita pienimuotoisesta kahvilatoiminnasta sekä kioskista, mistä saisi esimerkiksi makeisia, elintarvikkeita ja tupakkatuotteita.

Tilojen koko on aiheuttanut myös pohdintaa, millaiselle yritystoiminnalle siellä olisi mahdollisuudet esimerkiksi juuri kaivatun postin lisäksi niin, että se olisi yrittäjälle myös kannattavaa.

Jukka Kuivaniemi korostaa, että suinkaan koko entistä pankin tilaa ei yrittäjälle voida vuokrata. Vuokrattavan tilan koosta on kuitenkin mahdollista neuvotella. Tilat ovat erotettavissa muista tiloista tulevan tarpeen mukaan. Kuivaniemi uskoo, että tila riittäisi esimerkiksi postin ja muun mahdollisen yritystoiminnan harjoittamiseen sen ohella.

Kiinnostuneet yrittäjät voivat tehdä hakemuksen

Päätökset yrittäjästä ja tilan käytöstä tehdään Säästöpankkisäätiön hallituksessa. Tilaan yrittäjiksi haluavat voivat tehdä säätiölle hakemuksen, jossa he kertovat liikeideastaan.

– Vuokraa ei vielä tässä vaiheessa voi määritellä, ennen kuin on päätetty minkäkokoisesta tilasta ja millaisesta yritystoiminnasta on kysymys. Kun yrittäjä on valittu, mietitään, mikä on kohtuullinen vuokra niin, että yrityksellä on edellytykset pysyä pystyssä, Jukka Kuivaniemi sanoo.

Entisiä pankin tiloja tulee tulevaisuudessa siis käyttämään useampikin toimija. Jokainen tiloissa toimija vastaa kuitenkin omista tiloistaan, ja vuokrattavat huoneet ovat lukittavia. Siitä ei siis ole pelkoa, että toinen toimija kävisi toisen tontilla. Entinen pankkisali jäisi Kuivaniemen mukaan niin sanotuksi toimistohotelliksi ja kokoontumistilaksi.

Jukka Kuivaniemi toivoo, että ihmiset muistaisivat nyt, että mitään ei ole vielä päätetty, eikä tiloja jaettu. Säätiön tavoitteena on pitäjän yhteisen hyvän aikaansaaminen ja kylän elävöittäminen, ja sitä silmällä pitäen vapaata tilaa myös jaetaan.

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat