Pitäjät Hauho

Hauhon seurakuntapastori mielii kokemaan kalaverkkoja

Maarit Maatraiva. Kuva: Jouni Lehtonen

Kalaverkoilla ja kalastamisella on kirkollisessa työssä tiettyä vertauskuvallisuutta. Hauhon vs. seurakuntapastori Maarit Maatraiva haluaa oikeastikin pyytämään saalista verkoilla Hauhon runsaille kalavesille.

Kesäkuussa aloittanut Hauhon vs. seurakuntapastori Maarit Maatraiva on kuuleman mukaan ehtinyt saavuttaa hauholaisten nuorten luottamuksen kesän rippileireillä. Reipasotteinen pastori tulee toimeen nuorten kanssa. Parikymmentä vuotta töissä Itämeren risteilyaluksilla antaa ulottuvuutta touhuta erilaisten ihmisten parissa.
Lopelta kotoisin oleva Maarit Maatraiva on ehtinyt kokea elämää ennen papiksi ryhtymistään. Hän opiskeli lukion jälkeen Porvoon matkailuopistossa ja valmistui matkailumerkonomiksi suoraan laman syleilyyn 1990-luvun alussa.

– Tuoreet paperit kädessä astelin maailmaan, joka oli hävinnyt. Onneksi sain töitä laivalta, hän muistelee.
Itämerellä hän seilasi eri tehtävissä, ensin Helsingin ja Tukholman ja sitten Helsingin ja Tallinnan välisessä matkustajaliikenteessä. Työtä laivoilla riitti, mutta Maarit koki, ettei työ antanut hänelle palkkaa enempää. Hän etsi sisältöä elämäänsä ja ryhtyi opiskelemaan teologiaa.

– Teologia on ala, jota tyypillisesti opiskellaan vanhempana. Elämänkokemuksesta on etua.

Maatraiva valmistui teologian maisteriksi, ja jälleen laman kouriin. Tämä tapahtui vuonna 2008. Hän päätyi vankilaan – töihin. Sitten Karkkilaan seurakunnan lapsityöhön, kunnes Kotkasta avautui papin viransijaisuus. Sieltä matka jatkui papiksi naapuriin, pienempään Pyhtään seurakuntaan.
Hän kuvailee työvuosiaan Kotkan seudulla aikamoiseksi ralliksi, sillä siellä pyrittiin niputtamaan seurakuntia yhteen, ja se heijastui myös seurakunnan arkeen.

– Joka aamu töihin tullessa oli jokin uusi kuvio menossa, hän huokaa kertoessaan seurakuntien aiotun yhdistämisen aiheuttamasta epätietoisuudesta työssään.
Hän viihtyy pienessä seurakunnassa. Sellainen löytyi viime keväänä Hauholta, kun Hauhon seurakuntaan haettiin seurakuntapastorin sijaista perhevapaan ajalle. Hauholla voi keskittyä seurakuntapastorin perustyöhön, joskin koronapandemia on tuonut siihen oman lisämausteensa.

Maarit Maatraiva. Kuva: Jouni Lehtonen

Paratiisissa. Hauhon seurakunnan työntekijöiden työsuhde-etuna ovat omenat ja kirsikat, joista voi nauttia Hauhon pappilan puutarhassa.

– Työssäni minulle on tärkeää ihmisten kohtaaminen. Myös vapaus suunnitella pitkälti itse omat työpäivät. Se on sitä hyvää arkea, jossa jokainen koittaa pitää itsensä onnellisena, Maatraiva kertoo.

Hän toivoo, että syksyllä seurakunnan työ voisi jatkua normaalisti, ja ihmiset voisivat kokoontua yhteen ja heitä voisi tavata kasvokkain. Muuten hän kertoo tulevansa toimeen vähin toivein.

– Toivon, ettei vettä sataisi koko aikaa ensi talvena, emmekä siirtyisi talviaikaan, sillä inhoan pimeyttä. En toivo paljon, koska asioihin ei voi vaikuttaa itse. Enkä tee pitkälle tähtääviä suunnitelmia, sillä asiat voivat muuttua. Pidän ovet ja ikkunat avoinna, ja teen mitä eteen tulee, hän kuvailee elämänfilosofiaansa.

Maarit Maatraivalle on selvinnyt, että yksi hänen esi-isistään on syntynyt Hauholla noin 300 vuotta sitten. Vielä ei ole paljastunut, että mistä talosta Ambrosius-niminen sukulainen aikoinaan maailmalle lähti. Lopelle kuitenkin suku päätyi ja ryhtyi maata raivaamaan, mistä tuli sukunimi Maatraiva.

– Vielä minä sen selvitän ja varokaa vain, sitten tulen käymään, Maatraiva varoittelee mahdollisia kaukaisia hauholaisia sukulaisiaan.

Maarit Maatraiva. Kuva: Jouni Lehtonen

Hauhon vs. seurakuntapastori Maarit Maatraiva viihtyy työssään pienessä seurakunnassa. Hauhon historiallisessa pappilassa Maatraivan työhuoneen ikkunasta avautuu maisema pappilan puutarhaan ja järvinäkymä kalavesille Hauhonselälle.

Työ risteilijöillä aikaansai sen, ettei Maatraivalla ole suurempaa tarvetta harrastaa, saati matkustella. Koti on ykköspaikka, jossa hän viihtyy.

– Kai ihminen saa olla kotonaan, jos haluaa, hän naurahtaa.

Maatraivan puuhamaa löytyy Lopen Pilpalasta, jossa hänellä on kotitilan maille rakennettu mökki. Sielläkin parasta on oleminen.
– Tykkään istuskella ja katsella metsää.

On yksi asia, jota hän Hauholla haluaisi harrastaa, nimittäin kalastus. Kalastajan tyttärenä hän ei ole oppinut siinäkään puuhastelemaan, vaan mielii kalastamaan ison saaliin perään verkoilla.

– Jos kalastamaan vielä pääsisi. Verkkokalastus olisi kivaa, hän mielii.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski