Pitäjät Hauho

Hauhoon tykästyneet

Satu ja Mauri Mäkinen ovat tykästyneet Hauhoon. Kuva: Maria Ilonen

Satu ja Mauri Mäkinen ovat asuneet monessa paikassa ennen tammikuista muuttoaan Hauholle, mihin he uskovat nyt asettuvansa.

Satu ja Mauri Mäkinen hörppäävät kahvia tyytyväisinä Hauho-mukeistaan. Mukit tulivat nimettömänä pakettina postissa.

– Selvisi, että ne ovat Turussa asuvalta ystävältäni, joka sanoi, että pitäähän teillä kotipaikkamukit olla. Hän oli tilannut ne netistä, kun kuuli, että meistä tulee hauholaisia, Satu Mäkinen nauraa.
Mäkiset ovat hauholaisina tuoreita, sillä kirjat muutettiin Hauholle 29.1.2021. Satu Mäkinen on alun perin kotoisin Lappeenrannasta, Mauri Mäkinen Keravalta. Kaksikymmentä vuotta yhdessä ollut pariskunta on ehtinyt asua yhdessä jo useammassa paikassa. Hauholle he muuttivat Pälkäneen Rautajärveltä.

– Muutimme sinne, kun halusimme kokeilla, millaista on asua keskellä ei-mitään. Siellä oli minulle kyllä liian hiljaista, aloin kaivata ihmisiä ja elämää ympärilleni. Asuimme siellä vain viisi kuukautta ja se oli lyhyydessään ennätys, Satu Mäkinen kertoo.

Rautajärvelle Mäkiset lähtivät Lahdesta. Kaupungin hälinään heillä ei kuitenkaan ollut enää halua palata. Hauho valikoitui asuinpaikaksi osin saatumalta, sillä Satu Mäkinen kertoo laittaneensa asuntohakemuksia Hauhon, Lammin ja Tuuloksen alueelle. Vapaata asuntoa tarjottiin yllättävän pian. Saunallinen kaksio kirkonkylällä miellyttää molempia. Seutu ei ollut tuttua entuudestaan, mutta mielikuvat ja sijainti miellyttivät.

– Pälkäneelle mennessäni pysähdyin kerran bussilla Hauholla, mutta ei tullut silloin mieleen, että joskus asuisin täällä, Satu Mäkinen nauraa.

Hauhon puskaradio -ryhmässä Mäkinen kyseli etukäteen, millaista Hauholla on. Siellä Hauhoa kehuttiin rauhalliseksi, ja ihmisten kerrottiin kyllä tulevan juttelemaan. Naapurin kanssa on jo ehdittykin tutustua. Satu Mäkinen on ilokseen huomannut, että Hauholla kaikki vähintäänkin tervehtivät, elleivät sitten pysähdy juttelemaan.

Satu ja Mauri Mäkinen. Kuva: Maria Ilonen

Tuoreiden hauholaisten Satu ja Mauri Mäkisen mukeissa lukee: Hauho, vain 35 kilometriä keskustaan. Se on Mäkisten mielestä sopiva matka. Hauholla on sopivan rauhallista, mutta kuitenkin ihmisiä.

Sekä Satu että Mauri Mäkinen ovat varsin tyytyväisiä, että tuli muutettua Hauholle. Mauri Mäkinen on työkyvyttömyyseläkkeellä ja Satu Mäkinen vuoden loppuun sairaslomalla. Sitten hän aikoo katsella työ- tai opiskelumahdollisuuksia kotipaikan suunnalta.

– Olemme paljon muuttaneet, mutta emmeköhän me tänne jo jää. Molempien lapset asuvat omillaan ja heillä on tänne tunnin matka, Mäkiset sanovat Lahdessa, Jokelassa ja Keravalla asuvasta jälkikasvusta.

– Täällä on tarvittavat palvelut ja ne, mitä ei ole, löytyvät läheltä, kun Hämeenlinnaan ei ole pitkä matka, eikä Tuuloseen, Mäkiset tuumivat.

Pariskunnan lisäksi Hauholle muutti heidän 16-vuotias kissansa.

Kalavesiäkin sosiaalisessa mediassa kehuttiin, ja kyllähän ne kiinnostavat. Molempien lapsissa on innokkaita kalastajia.

– Maurin poika viime viikolla kyseli, missä se Hauho oikein on. Katsottuaan kartasta hän totesi, oi, tuossa on hyvä pilkkipaikka, Mäkiset nauravat.

Myös Mauri Mäkinen harrastaa kalastusta vetouistelun ja perhokalastuksen muodossa.

Satu Mäkinen kehuu Hauhon lenkkipolkuja. Niitä hän on ehtinyt jo askeltaa. Myös kuntosalille hän on ajatellut tulevaisuudessa mennä. Kun kevät koittaa, Mäkiset aikovat laitella pihaansa. Kesän tullen on tarkoitus tutustua uuteen kotiseutuun laajemminkin.

– Olen netistä jo tutkinut, mitä kaikkea täällä on. Kirkot minua kiinnostavat aina, ja kesällä hautausmaat ovat kauniita paikkoja. Vihavuoden joku mainitsi, ja siellä täytyy mennä ehdottomasti käymään. Ensin tutustutaan Hauhoon ja sen kyliin, sitten Hämeenlinnaan, Satu Mäkinen suunnittelee tulevaa.

– Tiedän jo, että tulemme täällä viihtymään, molemmat summaavat.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat