Pitäjät Lammi

Hilma Ranttilasta tuli orpopojan ”äiti”

Hilma Ranttilan koulussa riitti oppilaita, joista moni tiettävästi ylsi myöhemmin hyvään yhteiskunnalliseen asemaan. Kuva: Elina Sipilän perhealbumit

Kun maailman ainoa suomenkielen taitava varapresidentti Namibian Nickey ”Niki” Iyambo kuoli toukokuussa, niin hänen mukanaan meni hautaan lammilaista paikallishistoriaa.

– Niki oli mukava ja kohtelias mies aivan samalla tavalla kuin muutkin suomalaiset tavalliset miehet olivat. Hän viihtyi serkkuni Eljas Ranttilan seurassa ja nuoret miehet kävivät tansseissa ja muissakin huveissa, muistelee lammilainen Elina Sipilä.

Iyambo oli orpolapsi, joka alkoi käydä lammilaissyntyisen lähetyssaarnaaja Hilma Ranttilan johtamaa koulua. Ranttila oli Sipilän äidin sisko.

Ranttila oli yli 30 vuotta Namibiassa, jonne hän saapui ensimmäisen kerran vuonna 1936. Kylä, jonne Ranttila asettui, sattui olemaan Nikin kotikylä.

– Hilma oli hyvin arvostettu henkilö Namibiassa. Hän tuli lomille kotimaahan kerran kymmenessä vuodessa. Mukanaan hän toi erilaisia Afrikan tuliaisia, esimerkiksi koulun oppilaiden tekemiä käsitöitä, Sipilä kertoo.

– Namibiassa suosituin naisen nimi oli 2000-luvun alussa Selma ja neljänneksi suosituin Hilma. Selma-nimen suosio perustuu toiseen suomalaisopettajaan,  Selma Kupilaan.

Lammin Liesossa on edelleen Ambomaantie, jonka varrella Hilma Ranttila asui loppuvuosinaan.

Suomessa kaksi tutkintoa

Kun orpopoika oli kyläkoulunsa käynyt, Niki päätyi myöhemmin opiskelemaan Suomeen, jossa hänestä tuli Ranttilan ”ottopoika”.

Iyambo liittyi 1960-luvulla Lounais-Afrikan itsenäisyysliikkeen SWAPOn riveihin ja päätyi nuorena miehenä Tansaniaan pakolaisleirille. Samanaikaisesti Ylioppilaiden kansainvälinen apu haki lupaavia nuoria, jotka voisivat keräysvaroin tulla opiskelemaan Suomeen. Erilaisten yhteyksien kautta Niki sai stipendin Suomeen. Iyambo saapui Suomeen vuonna 1964 SWAPOn lähettämänä ja Suomen ylioppilaskuntien liiton SYL:n stipendiaattina.

– Täällä hän suoritti kaksi tutkintoa, lääkärin ja valtiotieteiden maisterin tutkinnot, Sipilä tietää.

– Hilma edellytti, ettei Niki jäisi Suomeen ja perustaisi täällä perhettä, vaan jatkaisi opintojen jälkeen oman maansa Namibian kehittämistä. Niki täytti lupauksen, vaikka hänellä tosin oli jo Suomessa yksi tytär opiskeluaikoina tutuksi käyneen sairaanhoitajan kanssa. Sen tiedän, että tytär oli isäänsä yhteydessä ja kävi tätä tapaamassa Namibiassa, Sipilä kertoo.

– Niki oli Namibiassa myös naimisissa, hänellä oli lääkärivaimo ja kaksi tytärtä.

Lammilla Iyambo vieraili useaan otteeseen senkin jälkeen, kun hän oli muuttanut takaisin Namibiaan opintojensa jälkeen. Hilma oli jo tuolloin muuttanut pysyvästi takaisin Suomeen

– Hilma otti Nikin omakseen ja Niki alkoi kutsua Hilmaa äidikseen. Viimeisen kerran he tapasivat toisensa vuonna 1998, seuraavana vuonna Ranttila kuoli.

– Myöhemmin Niki vieraili Hilman haudalla, jonne hän toi kukkakimpun ja polvistui haudalle mustassa puvussaan, muistelee Sipilä.

Suomessa vaikutusvaltaisia ystäviä

Afrikkaan palattuaan Nikckey Iyambo hoiti lääkärinä Angolan sodassa Swapon sotilaita sekä pakolaisia. Maan itsenäistyttyä vuonna 1990 SWAPO muuttui sissiliikkeestä poliittiseksi puolueeksi, joka on hallinnut maata aina tähän päivään saakka. Iyambo toimi lukuisissa merkittävissä poliittisissa viroissa, viimeksi varapresidenttinä, josta virasta hän erosi terveydellisiin syihin vedoten vasta vuonna 2018. Kuollessaan Iyambo oli 82-vuotias ja  sai valtiollisen sankarin hautauksen.

Iyambolla oli Suomessa runsaasti vaikutusvaltaisia ystäviä, muun muassa presidentti Martti Ahtisaari, kansanedustaja Erkki Tuomioja ja Suomen Pankin entinen pääjohtaja Erkki Liikanen, joka oli hänen kämppäkaverinsa Helsingin opiskeluaikoina.

Vuonna 2011 Nikckey Iyambo palkittiin Suomen Leijonan ritarikunnan 1. luokan komentajamerkillä.

Artikkeli on julkaistu Loma-lehdessä. Keski-Hämeen ja Hämeenkulman yhteinen Loma-lehti on nyt veloituksetta kaikkien luettavissa. Tervetuloa tutustumaan!

 

 

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski